Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος για την λειτουργία των εκκλησιών στις γιορτές – Τι ζητούν από την κυβέρνηση

Μοιραστείτε το

Συνέρχεται, μέσω τηλεδιάσκεψης, σήμερα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 164ης Συνοδικής Περιόδου με επίκεντρο το άνοιγμα των εκκλησιών τα Χριστούγεννα.

Σήμερα θα γίνει η συνεδρίαση προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ Εκκλησίας και κυβέρνησης για την λειτουργία των εκκλησιών στην εορταστική περίοδο, καθώς υπάρχουν έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της Ιεράς Συνόδου για τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές μόνο ανήμερα τα Χριστούγεννα και τα Φώτα με 9 άτομα στις εκκλησίες και 25 στους μητροπολιτικούς ναούς, απόφαση που προκάλεσε έντονες, έως ακραίες σε ορισμένες περιπτώσεις, αντιδράσεις από κάποιους μητροπολίτες. Η Εκκλησία εμφανίζεται διχασμένη σε αυτό το ζήτημα καθώς υπάρχουν και πιο ήπιες φωνές που θέλουν να βρεθεί μία χρυσή τομή με την κυβέρνηση.

Τι είπαν Ιερώνυμος και Μητσοτάκης – Σενάριο για άνοιγμα στις 21 Δεκεμβρίου

Ήδη χθες ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Ο αρχιεπίσκοπος, που νόσησε πρόσφατα από κορωνοϊό, ενημερώθηκε για την εξέλιξη της πανδημίας και συζήτησε μαζί του για το θέμα της λειτουργίας των εκκλησιών.

Ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στις αποφάσεις της επιτροπής των ειδικών για τα μέτρα, αποφάσεις τις οποίες η κυβέρνηση θα ακολουθήσει και κάλεσε την Εκκλησία να τις τηρήσει με αυστηρότητα, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, που επικαλείται εκκλησιαστικούς κύκλους, ο πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από την ερχόμενη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου και μέχρι τις 6 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, δεν υπάρχει διαφωνία τα Χριστούγεννα να γίνουν κυλιόμενες Λειτουργίες, ακόμα και τέσσερις, για την εξυπηρέτηση περισσότερων πιστών και δύο κυλιόμενες τα Θεοφάνια, όπου θα μπορέσει να μοιραστεί σε μπουκαλάκι ο αγιασμός και σε συσκευασία το αντίδωρο. Επίσης, συμφωνήθηκε να μη γίνει αγιασμός υδάτων σε εξωτερικούς χώρους, για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός. Τέλος, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να τελεστεί Θεία Λειτουργία και την πρωτοχρονιά, του Αγίου Βασιλείου.

Τι προτείνει η εκκλησία

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αρθεί ο περιορισμός των 9 πιστών σε ναούς και των 25 σε μητροπόλεις και να υπάρξει ρύθμιση ανάλογα με τα τετραγωνικά, δηλαδή ένας πιστός αν 10 τ.μ. και αυτοί να μην υπερβαίνουν τους 40.

Αναλυτικά η εκκλησία προτείνει:

– να επιτραπεί η ατομική λατρεία από την Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου και για όλη τη διάρκεια των εορτών.
– να υπάρξει ακόμα μία Λειτουργία, την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, εκτός από εκείνη των Χριστουγέννων και των Φώτων, μαζί με τη δυνατότητα για διπλές Λειτουργίες.
– να αυξηθεί ο αριθμός των πιστών που θα μπορούν να βρίσκονται μέσα στις εκκλησίες.

Ανοιχτή η κυβέρνηση, αποφασίζουν οι λοιμωξιολόγοι

Από την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχει η διάθεση για συζήτηση, ωστόσο όπως ξεκαθάρισε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, «προτεραιότητα η προστασία της δημοσίας υγείας και η πιστή τήρηση των μέτρων». Ετσι, ιδιαίτερη σημασία έχει και η θέση των λοιμωξιολόγων που ωστόσο έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους με περαιτέρω άνοιγμα καθώς φοβούνται πως εν όψει των γιορτών θα υπάρξουν φαινόμενα συνωστισμού και αυτό μπορεί να προκαλέσει νέα προβλήματα την ώρα που τα κρούσματα έχουν αρχίσει να δείχνουν σημαντική μείωση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως, Στέλιος Πέτσας, είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο για μεγαλύτερη ευελιξία στο ζήτημα των εκκλησιών, «για μία ακόμα ημέρα λειτουργίας, πάντα με την τήρηση του ορίου των 9 πιστών στις απλές εκκλησίες και των 25 στις μητροπόλεις της χώρας μας». Είπε, επίσης, ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει δυνατότητα για διπλή Λειτουργία, φυσικά κατά την προτεραιότητα και την απόφαση που θα λάβει η εκκλησία, αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα που θα συζητηθεί και αν υπάρχει κάτι νεότερο θα ανακοινωθεί άμεσα.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.