Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Συνεχίζεται το σκληρό παζάρι Ευρώπης – Τουρκίας

Μοιραστείτε το

ΔΙΕΚΟΠΗ ΓΙΑ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΜΕ ΓΙΟΥΝΚΕΡ, ΤΟΥΣΚ ΚΑΙ ΡΟΥΤΕ – ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΗΔΗ

Διεκόπη λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, για να ξεκινήσει εκ νέου μία ώρα αργότερα, η κοινή συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου με τους προέδρους της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ καθώς και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε που προεδρεύει της ΕΕ.

Όπως ανακοίνωσε στο Twitter ο εκπρόσωπος του κ. Τουσκ, η συνάντηση διεκόπη για να γίνει τεχνική δουλειά και θα συνεχιστεί σε λίγο. Στη συνάντηση οι Ευρωπαίοι παρουσίασαν στον κύριο Νταβούτογλου το κείμενο στο οποίο συμφώνησαν χθες, το οποίο πάντως πηγές εκτιμούν ότι δύσκολα εκείνος θα δεχθεί, λόγω και των πολλών «κόκκινων γραμμών» εκ μέρους των Ευρωπαίων που περιέχονται σε αυτό.

Τι συμφώνησαν χθες

Σε ένα πλαίσιο χαμηλής δεσμευτικής αξίας, καθώς δεν επιτυγχάνεται ισότιμη συμμετοχή όλων των ευρωπαϊκών κρατών στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, κατέληξαν οι 28 Ευρωπαίοι ηγέτες τη νύχτα στις Βρυξέλλες για τις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν σήμερα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου προκειμένου να πειστεί η Άγκυρα να συνεργαστεί στο όλο θέμα και κυρίως να περιορίσει τις προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα.

Το πλαίσιο της συμφωνίας των 28 βασίζεται στο κείμενο που κατέληξε ήδη από την Τετάρτη η ευρωπαϊκή επιτροπή.  Ανώτερος κοινοτικός αξιωματούχος τηρώντας την ανωνυμία του είπε χαρακτηριστικά ότι δεν θα παρουσιαστούν οι λεπτομέρειες της κοινής θέσης των 28 καθώς «σε ένα παιχνίδι χαρτιών, δεν δείχνεις τα χαρτιά σου στον αντίπαλο».

Όλα όμως θα εξαρτηθούν από τις απαιτήσεις της τουρκικής κυβέρνησης σε θεσμικά και άλλα ανταλλάγματα – από την αύξηση της οικονομικής βοήθειας, έως το ξεπάγωμα των κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας και την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που θα ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ έδειξαν μεγάλες επιφυλάξεις για την ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών, ενώ η Κύπρος δια του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη δείχνει αποφασισμένη να ασκήσει ακόμη και βέτο εάν ο κ. Νταβούτογλου προβάλει υπερβολικές απαιτήσεις και οι Ευρωπαίοι συζητήσουν καίριες υποχωρήσεις. Οι Ευρωπαίοι έχουν άλλωστε, έτσι κι αλλιώς επιφυλέξεις απέναντι στις τουρκικές διαθέσεις και πιθανόν η όλη διαδικασία προσέγγισης με την Άγκυρα θα πάει βήμα-βήμα: Όσο η Τουρκία ανταποκρίνεται προϊόντος του χρόνου στις ευρωπαϊκές προσδοκίες για μείωση των ροών, τόσο θα της παραχωρούνται ανταλλάγματα. Απομένει να ξεκαθαριστεί και πως θέλει τη συμφωνία η Άγκυρα.

Το γεύμα των ηγετών είναι προγραμματισμένο για τη 1 μετά το μεσημέρι, ώρα Βρυξελλών, ενώ στο μεταξύ γίνονται διμερείς επαφές, ώστε να προετοιμαστούν για τη σύνοδο. Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε χθες συγκεκριμένο κείμενο με  τις θέσεις της ελληνική πλευράς, όπου συμπυκνώνονται όσα έχουν λεχθεί και γραφτεί. Ο βαθμός ανταπόκρισης των εταίρων στο κείμενο αυτό πάντως δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα.

Πηγές από τις Βρυξέλλες δηλώνουν πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία από την αρχή, τότε μας περιμένουν μακρές διαπραγματεύσεις.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.