Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Σύνδρομο MISC – Κορωνοϊός: Το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο που «χτυπάει» τα παιδιά

Μοιραστείτε το

Συναγερμό σήμανε στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, η περίπτωση του 11χρονου αγοριού που μεταφέρθηκε εσπευσμένα στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, έχοντας εμφανίσει το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο των παιδιών, γνωστό και ως σύνδρομο MISC.

Τα παιδιά και οι έφηβοι αποτελούν την ηλικιακή ομάδα με τον χαμηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης και επιπλοκών από τον κορωνοϊό, καθώς αντιπροσωπεύουν το 1-8% των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων περιπτώσεων και λιγότερο από το 1% του συνολικού αριθμού των θανάτων. Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό, εμφανίζει σοβαρή νόσο, που μπορεί να απαιτήσει εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Μόλις την περασμένη εβδομάδα εξάλλου, εμφανίστηκαν δύο τέτοιες περιπτώσεις και στην Κύπρο, όπου καταγράφηκαν ως επιπλοκές του κορωνοϊού.

Μαρία Θεοδωρίδου: «Εχουν νοσήσει πάνω από 100 παιδιά στην Ελλάδα»
Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο 11χρονος είχε νοσήσει από κορωνοϊό πριν από περίπου 15 μέρες, γεγονός που συνδέει άμεσα την περίπτωσή του με το σύνδρομο. Μάλιστα, πριν από περίπου ένα μήνα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, είχε αναφερθεί εκτενώς στο σύνδρομο, τονίζοντας πως, σύμφωνα με μελέτη από τις ΗΠΑ, δύο δόσεις εμβολίου της Pfizer προστατεύουν σε ποσοστό 91% από το σύνδρομο αυτό!

Μάλιστα, με αφορμή την εισαγωγή του 11χρονου στη ΜΕΘ του Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, η κυρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, τόνισε πως «…το σύνδρομο MISC, έχει εμφανιστεί σε περισσότερα από 100 παιδιά στην Ελλάδα. Η πολυσυστηματική και φλεγμονώδης νόσος MISC, μπορεί να εμφανιστεί σε δύο έως έξι εβδομάδες μετά τη νόσηση, σε παιδιά και εφήβους. Σύμφωνα με το CDC, το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά, είναι μια νόσος που προσβάλλει διάφορα μέρη του σώματος συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των πνευμόνων, των νεφρών, του εγκεφάλου, του δέρματος, των ματιών ή των γαστρεντερικών οργάνων».

Τι είναι το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο
Πρόκειται για ένα κλινικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από πολυοργανική συμμετοχή, με εκδηλώσεις από το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό ή το καρδιαγγειακό σύστημα, αιματολογικές ή βλεννογονοδερματικές αλλοιώσεις. Το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (Multisystem Inflammatory Syndrome- MISC), που καταγράφεται πλέον και σε ενηλίκους μετά τη μόλυνση με κορoνοϊό, είναι μια σοβαρή νόσος εκδηλώνεται 2-4 εβδομάδες μετά την οξεία λοίμωξη και «χτυπά» πολλαπλά όργανα του σώματος και προκαλεί γενικευμένη φλεγμονή στον οργανισμό.

Σε όλες, σχεδόν τις περιπτώσεις του συνδρόμου, τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες, οι ασθενείς έχουν βρεθεί θετικοί στον κορoνοϊό SARS-CoV-2 ή έχουν αντισώματα εναντίον του, κάτι που υποδηλώνει πρόσφατη λοίμωξη από τον ιό.

Οι πρώτες αναφορές ενός τέτοιου συνδρόμου στα παιδιά εμφανίστηκαν την άνοιξη. Οι μικροί ασθενείς εμφανίζουν πυρετό, πόνο στην κοιλιά, εμετούς, διάρροια, εξανθήματα, κόπωση κ.α. Στους ενήλικες τα συμπτώματα είναι παρόμοια, συν πόνο στο στήθος και ταχυπαλμία, σε κάποιες περιπτώσεις.

Οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη περαιτέρω έρευνας πάνω στο σύνδρομο MISC για ανηλίκους και ενήλικες ασθενείς, προκειμένου να βγουν ασφαλέστερα συμπεράσματα για τις αιτίες του, αλλά και για τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του.

Το είχε εντοπίσει ο ΠΟΥ από τον Απρίλιο του 2020
Η κλινική αυτή οντότητα περιγράφηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2020, ενώ ο ΠΟΥ περιέγραψε για πρώτη φορά αυτή την κατάσταση το Μάιο του 2020 και παρείχε έναν προκαταρκτικό κλινικό ορισμό. Πρόκειται για μια σοβαρή μορφή της νόσου, όπου παράλληλα, παρατηρείται χαρακτηριστική αύξηση των δεικτών φλεγμονής, αναιμία, λεμφοπενία και θρομβοπενία.

Από την πρώτη αναφορά στο σχετιζόμενο με τον SARS-CoV-2, παιδιατρικό πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο, τον Απρίλιο του 2020, όλο και περισσότερα παιδιά διαγιγνώσκονται με το σύνδρομο. Μάλιστα, οι παιδίατροι ανά τον κόσμο έρχονται σταδιακά αντιμέτωποι με ένα ευρύτερο φάσμα φλεγμονωδών νόσων που σχετίζονται με λοίμωξη από τον SARS-CoV-2 στα παιδιά. Πλέον, περιγράφονται τρία σύνδρομα στον παιδιατρικό πληθυσμό που αποδίδονται στη νόσο Covid-19.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.