Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Συνάντηση Αλεξιάδη- Πρατηριούχων για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας καυσίμων

Μοιραστείτε το

Η πάταξη της  λαθρεμπορίας, της  νοθείας καυσίμων και γενικότερα όλων αυτών των παθογενειών που κοστίζουν χρόνο και χρήμα στο κράτος και τους καταναλωτές, ήταν το πρώτο θέμα στην ατζέντα της συζήτησης μεταξύ του  αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη και της αντιπροσωπίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων(ΠΟΠΕΚ). Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και μαζί με τα προϊόντα καπνού, τα καύσιμα είναι ένα πεδίο  όπου το «πάρτι» της φοροδιαφυγής συνεχίζεται και κοστίζει κάθε χρόνο δισ. στους έλληνες φορολογούμενους.

Η εκπροσωπεία των πρατηριούχων, τόνισε την ανάγκη επίσπευσης εφαρμογής των νομοθετικών διατάξεων για την εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος εισροών-εκροών σε όλα τα στάδια διακίνησης καυσίμων και υγραερίων, καθώς έχουν ήδη καθυστερήσει πολύ. Ένα σύστημα το οποίο θα φέρει διαφάνεια στις ροές των προϊόντων στην αγορά και παράλληλα θα αποτελέσει και το μεγαλύτερο χτύπημα κατά των λαθρεμπόρων.

Στο τραπέζι, έπεσε και το θέμα της καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης και διάθεσης καυσίμων στο σύνολό του. Είτε αφορά το λαθρεμπόριο, την νοθεία, την  δασμοφοροδιαφυγή, ή την κλοπή  με την εφαρμογή των νόμων για την εγκατάσταση των συστημάτων ελέγχου εισροών-εκροών. Οι σχετικοί νόμοι είναι έτοιμοι από το 2012, αλλά η εφαρμογή τους έχει καθυστερήσει.

Συγκεκριμένα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων κάνει λόγο για καθυστέρηση υλοποίησης βασικών νομοθετικών διατάξεων, όπως η έκδοση υπουργικής απόφασης για την μοριακή ιχνηθέτηση των υγρών καυσίμων. Όμως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, (σύμφωνα με τους πρατηριούχους της ΠΟΠΕΚ), δεσμεύθηκε να επιληφθεί προσωπικά προκειμένου να εκδοθούν όλες οι υπουργικές αποφάσεις για την πάταξη της παράνομης διακίνησης καυσίμων.

Όπως αναφέρει η ΠΟΠΕΚ σε σχετική ανακοίνωσή της,

Αντιπροσωπεία της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Π .Ο.Π.Ε.Κ.), υπό τον Πρόεδρο κ. Γ. Ασμάτογλου  είχε χθές συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Τρ. Αλεξιάδη, και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου,  στα πλαίσια αναζήτησης λύσεων για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και διάθεσης καυσίμων (λαθρεμπόριο, νοθεία, δασμοφοροδιαφυγή, κλοπή, κ.λπ.).

Επισημάνθηκε εκ μέρους της αντιπροσωπείας της Π.Ο.Π.Ε.Κ. η μεγάλη καθυστέρηση εφαρμογής νομοθετικών διατάξεων (ν.4072/2012, ν.4177/2013, ν.4254/2014) που αφορούν την εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος εισροών-εκροών σε όλα τα στάδια διακίνησης καυσίμων και υγραερίων, όπως Εγκαταστάσεις Διυλιστηρίων, Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, Μεγ. Καταναλωτών, Ιδιωτικών Πρατηρίων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, Μεταφορικά μέσα χερσαία και θαλάσσια, Πρατήρια αφορολόγητων καυσίμων, κ.λπ.

Αντηλλάγησαν απόψεις και διευκρινήσεις για την καθυστέρηση υλοποίησης βασικών νομοθετικών διατάξεων, όπως η έκδοση Υπ. Απόφασης για την μοριακή ιχνηθέτηση των Υγρών Καυσίμων.

Ο Αν. Υπουργός Οικονομικών δεσμεύθηκε να επιληφθεί προσωπικά ο ίδιος προκειμένου να ξεμπλοκάρει ο δυσκίνητος κρατικός μηχανισμός και να εκδοθούν όλες οι σχετικές Υπ. Αποφάσεις, για τον έλεγχο της παράνομης διακίνησης καυσίμων.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.