Δευτέρα, 27 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Στοιχεία και έγγραφα για τα κόκκινα δάνεια ζητούν Παππάς, Γ. Τσίπρας και 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Μοιραστείτε το

«Καταθέστε τα στοιχεία για τα κόκκινα δάνεια, ενισχύστε τη διαφάνεια στο σχέδιο Ηρακλής και στην αξιοποίηση των 12 δισ. του δημοσίου»: Αίτημα του τομεάρχη Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, του αναπληρωτή τομεάρχη Γιώργου Τσίπρα και 30 βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον υπ. Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, για την παροχή στοιχείων σχετικά με τα κόκκινα δάνεια

Την κατάθεση στοιχείων και εγγράφων που αφορούν το σύνολο των κόκκινων δανείων ζητούν, με αίτημά τους μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής τομεάρχης Γιώργος Τσίπρας και ακόμα 30 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι βουλευτές ζητούν αναλυτική ενημέρωση για την κατηγοριοποίηση των δανείων, των ρυθμίσεων που έχουν γίνει και τη διάρκειά τους, τις ρευστοποιήσεις και τις διαγραφές ανά τύπο και ύψος υπολοίπου δανείου και κλάδο δραστηριότητας, αλλά και ανά εισοδηματική κατηγορία οφειλέτη.

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η οργανωμένη επιχειρηματικότητα έχουν αναδείξει τα σημεία αδιαφάνειας του σχεδίου Ηρακλής και της λειτουργίας των εξυπηρετητών, κάτι που αναγκάστηκε να παραδεχθεί πρόσφατα και ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, σε συνέντευξή του. Η κριτική τους εστιάζει, επίσης, στην έλλειψη σχεδίου δράσης τραπεζών και εξυπηρετητών κάτι που αναμένεται να έχει αρνητικές κοινωνικές, οικονομικές και αναπτυξιακές επιπτώσεις, αλλά και στον κίνδυνο που θα προκύψει για χιλιάδες δανειολήπτες από την πλήρη άρση προστασίας της α’ κατοικίας και την απελευθέρωση των πλειστηριασμών μετά την 30η Απριλίου. ΣΥΡΙΖΑ και οργανωμένη επιχειρηματικότητα έχουν καυτηριάσει, τέλος, τη σπουδή της κυβέρνησης για συμμετοχή του δημοσίου στο εν λόγω σχέδιο με 12 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» (εγγυήσεις ή και μετρητά κατά ένα μέρος όπως λένε πρόσφατα δημοσιεύματα) χωρίς να υπάρχει καμία ανάληψη υποχρέωσης από την πλευρά των τραπεζών και των εξυπηρετητών.

Ολόκληρο το κείμενο της Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων προς τον Χρήστο Σταϊκούρα έχει ως εξής:

Θέμα: Κατάθεση αναλυτικών εγγράφων και στοιχείων των κόκκινων δανείων που έχουν ζητηθεί από το υπουργείο Οικονομικών προς τους servicers, τις τράπεζες και λοιπούς αρμόδιους φορείς.

Με την παρούσα αίτηση και σύμφωνα με το άρθρο 133 του κανονισμού της Βουλής, ζητούμε την κατάθεση όλων των εγγράφων που αφορούν στοιχεία κόκκινων δανείων (ρυθμισμένα και μη) που έχουν στην κατοχή τους οι ελληνικές τράπεζες (ΠΙ) και οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων (ΕΔΑΔΠ) με κατηγοριοποίηση των ρυθμίσεων (forbearance) και τις διάρκειας τους, των ρευστοποιήσεων και των διαγραφών αναλυτικά ανά τύπο και ύψος υπολοίπου δανείου και κλάδο δραστηριότητας (segmentation) και αντιστοίχως ανά εισοδηματική κατηγορία οφειλέτη, όπως ζητήθηκαν πρόσφατα από τον υπουργό Οικονομικών τα στοιχεία αυτά από τους παραπάνω αρμόδιους φορείς.

Τα στοιχεία δεν είναι πρωτότυπα. Κάθε τρίμηνο συλλέγονται αναλυτικά από την ΤτΕ όπως ορίζεται:

·        με την ΠΕΕ (πράξη εκτελεστικής επιτροπής ΤτΕ) 118 με την οποία ορίζονται οι υποχρεώσεις των εταιριών διαχείρισης και ως προς το reporting της διαχείρισης σύμφωνα

·        με την παλιότερη ΠΕΕ (πράξη εκτελεστικής επιτροπής ΤτΕ 42/30-5-14) που περιέχει τις κατευθυντήριες γραμμές για την κατηγοριοποίηση του χαρτοφυλακίου.

Λόγω της επικείμενης έναρξης εφαρμογής του σχεδίου Ηρακλής βάσει του οποίου θα περιέλθουν 36 δισ. ευρώ δανείων σε Όχημα Ειδικού Σκοπού, δύναται να χρησιμοποιηθούν ως 12 δισ. ευρώ ως εγγυήσεις από δημόσιο ταμείο, τα δάνεια θα τα διαχειρίζονται ΕΔΑΔΠ αλλά και επιπρόσθετα λόγω της λήξης προστασίας της 1ης κατοικίας, κρίνεται πολύ σημαντικό να παρασχεθούν τα παραπάνω στοιχεία, ως απαραίτητο επικαιροποιημένο υλικό που θα κρίνει το κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα του σχεδίου Ηρακλής.

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Παππάς Νικόλαος

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αθανασίου Αθανάσιος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βασιλικός Βασίλης

Βέττα Καλλιόπη

Γκαρά Αναστασία

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Κασιμάτη Νίνα

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρά

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπαλάφας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Θάνος

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πέρκα Θεοπίστη

Ραγκούσης Γιάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σκούφα Μπέττυ

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γιώργος

Φίλης Νικόλαος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.