Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Στο κάστρο του Λουξεμβούργου… μυστικό παζάρι για το χρέος

Μοιραστείτε το

ΣΕ ΠΟΙΑ ΜΕΤΩΠΑ ΘΑ ΔΟΘΕΙ Η ΜΑΧΗ                                                                                     

Στα… κάστρα του Λουξεμβούργου έχει ξεκινήσει η τεχνική συζήτηση για το ελληνικό χρέος, καθώς μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν αποφασιστεί τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι σε εξέλιξη – μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας – διαβουλεύσεις με συμμετοχή εκπροσώπων του ESM (Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας) και της ελληνικής πλευράς. Οι τεχνικές αυτές συζητήσεις στο Μεγάλο Δουκάτο επικεντρώνονται στο πρώτο και άμεσο υλοποιήσιμο πακέτο για το χρέος. 

Ωστόσο, η συζήτηση τώρα αρχίζει και το μπρα ντε φερ μεταξύ του ΔΝΤ και Ευρωπαίων (κυρίως της Γερμανίας που έχει εκλογές το 2017) για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα απομείωσης του χρέους αναμένεται να είναι σκληρό. Το Νοέμβριο το ΔΝΤ πρέπει να παρουσιάσει ανάλυση για το χρέος και τη βιωσιμότητά του, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να βρεθεί φόρμουλα με τους Ευρωπαίους για τις παρεμβάσεις που τελικά θα κλειδώσουν, σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής.

Και μπορεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος να πηγαίνουν για το 2018, ωστόσο η ελληνική πλευρά δίνει ιδιαίτερο βάρος στην έγκαιρη εξειδίκευσή τους καθώς αυτό θα έχει αντίκτυπο στις αγορές και μπορεί να διαμορφώσει θετικό κλίμα στην οικονομία. Σε εξέλιξη είναι και οι συζητήσεις με τους δανειστές για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αλλά και τη δεύτερη αξιολόγηση.

Το επόμενο διάστημα η «μάχη» θα δοθεί σε τρία μέτωπα:

1) Οριστικοποίηση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Η συζήτηση έχει ξεκινήσει σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ Ευρωπαίων και της ελληνικής πλευράς και μία σειρά από προτάσεις έχουν μπει επί τάπητος. Η λύση μπορεί να αφορά σε απλήρωτα τοκοχρεολύσια και συγκεκριμένα την εξομάλυνση αποπληρωμών κατ’ έτος.

2) Κατάθεση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στα πρωτογενή πλεονάσματα το 2019 και το 2020. Για το 2018 το πλεόνασμα έχει οριστεί στο 3,5%, ωστόσο η ελληνική πλευρά επιθυμεί στη συνέχεια να πέσει στο 2 ή 2,5%. Μία τέτοια εξέλιξη θα έφερνε πιο κοντά τη μείωση της φορολογίας που κρίνεται αναγκαία για την ανάκαμψη της οικονομίας. Ο στόχος δεν είναι εύκολος και έχουν ήδη υπάρξει επιφυλακτικά σχόλια από Γερμανία και Ολλανδία.

3) Κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης ακόμη και εντός του Οκτωβρίου με τα εργασιακά να αποτελούν το δυσκολότερο θέμα. Η προετοιμασία έχει ήδη κλείσει και είναι χαρακτηριστικό πως παράλληλα με τη διεθνή των εμπειρογνώμων που μελετά τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, η ελληνική πλευρά έχει συγκροτήσει και τη δική της ομάδα εργασίας.

Με δεδομένο πάντως ότι δεν αναμένεται μέχρι τότε οριστική λύση για το χρέος, δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο το σενάριο το ΔΝΤ να ακολουθήσει ανάλογη στάση με αυτή που είχε στην πρώτη αξιολόγηση. Δηλαδή να πιέσει για τη λήψη μέτρων αλλά επειδή θα εκκρεμεί το θέμα του χρέους να έχει το ρόλο του παρατηρητή.

Μια τέτοια εξέλιξη ενδεχομένως θα συνέβαλε ώστε να αποφευχθούν ασφυκτικές πιέσεις στα εργασιακά, καθώς οριστική απόφαση για το χρέος δύσκολα θα ανακοινωθεί πριν από τις γερμανικές εκλογές.  Αυτό που θέλει πάση θυσία να αποφύγει η ελληνική πλευρά είναι να βρεθεί στη μέση της διαμάχης του Ταμείου με τους Ευρωπαίους και να σέρνεται η διαπραγμάτευση.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.