Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Στο έλεος των πυρκαγιών η Ισπανία: Εκατοντάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους

Μοιραστείτε το

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι άτομα εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στην πόλη Χόγιος στη δυτική Ισπανία, εξαιτίας πυρκαγιάς που οφείλεται πιθανότατα σε εγκληματική ενέργεια και εξακολουθεί να εξαπλώνεται.

Τη νύχτα της Πέμπτης είχαν ήδη απομακρυνθεί 1.400 άνθρωποι από τα σπίτια τους σε γειτονικές τοποθεσίες της περιοχής της Εξτρεμαδούρα.

«Ο αέρας ενίσχυσε τις φλόγες και προκάλεσε την εξάπλωση της πυρκαγιάς, καθιστώντας αναγκαία την απομάκρυνση των κατοίκων από την Χόγιος, λόγω της κοντινής απόστασης στην οποία βρίσκεται η φωτιά και κυρίως του καπνού» δήλωσε στον ισπανικό δημόσιο ραδιοσταθμό ο Χοσέ Λόπεθ Σαντάνα, τοπικός αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού.

Περίπου 300 πυροσβέστες και άλλες ομάδες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων κατέβαλαν, κατά την διάρκεια της νύχτας, προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

«Για τις οικογένειες είναι πολύ δύσκολο να μην μπορεί κανείς να μείνει στο σπίτι του, αλλά το να σωθούν ζωές αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά μας» δήλωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης Γκιγέρμο Φερνάντεθ Βάρα.

Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, αλλά «όλα φαίνεται να δείχνουν ότι οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια» σύμφωνα με τον ίδιο.

«Όταν μια πυρκαγιά επικεντρώνεται σε μια πολύ συγκεκριμένη ζώνη, αυτό συμβαίνει επειδή το ανθρώπινο χέρι έπαιξε κάποιον συγκεκριμένο ρόλο, καθώς δεν κάνει περισσότερη ζέστη και δεν έχει περισσότερη ξηρασία στην Σιέρα ντε Γάτα απ’ό,τι στην υπόλοιπη Εξτρεμαδούρα» σχολίασε.

Η πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε την Πέμπτη στην οροσειρά Σιέρα ντε Γάτα, έχει ήδη καταστρέψει περίπου 60.000 στρέμματα.

Την ίδια ώρα περίπου 300 πυροσβέστες αγωνίζονται για να θέσουν υπό έλεγχο τέσσερις άλλες πυρκαγιές στην περιοχή Μούρθια, στην νοτιοανατολική Ισπανία.

Περισσότερα από 540.000 στρέμματα δασικής έκτασης έχουν καταστραφεί από τις πυρκαγιές από την αρχή της χρονιάς στην Ισπανία, περισσότερα από το σύνολο αυτών που έχουν καεί τα δύο τελευταία χρόνια, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.