Τρίτη, 16 Ιουλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Στην Ελλάδα σήμερα τα μονοκλωνικά αντισώματα: Ποιοι ασθενείς μπορούν να τα κάνουν

Μοιραστείτε το

Ερχονται σήμερα Τρίτη 9 Νοεμβρίου οι πρώτες παρτίδες μονοκλωνικών αντισωμάτων στην Ελλάδα. Την παραλαβή των 2.000 δόσεων μονοκλωνικών αντισωμάτων θα κάνει το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ). Η χορήγηση τους θα γίνεται σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από κορονοϊό και πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία θα καθοριστούν από τους ειδικούς.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα θα αποθηκευτούν μέχρι να δοθεί το «πράσινο φως» για τη χορήγησή τους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Η χορήγησή τους στην Ελλάδα θα γίνεται ενδοφλέβια και ο εκάστοτε ασθενής θα παρακολουθείται. Στόχος των μονοκλωνικών αντισωμάτων είναι να μην επιδεινωθεί η COVID-19.

Τι είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι πρωτεΐνες που έχουν σχεδιαστεί στο εργαστήριο και μιμούνται την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να «πολεμά» τον κορονοϊό. Προσκολλώνται στην πρωτεΐνη-ακίδα και εμποδίζουν τον ιό να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Ποιοι ασθενείς μπορούν να κάνουν τα μονοκλωνικά αντισώματα

Τα μονοκλωνικά αντισώματα έναντι του κορωνοϊού ενδείκνυνται για μη νοσηλευόμενους ασθενείς ηλικίας 12 ετών και άνω με διάγνωση COVID-19 ήπιας προς μέτριας βαρύτητας και αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και επιπλοκές, αναφέρει ο καθηγητής Θεραπευτικής- Ογκολογίας- Αιματολογίας, και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.

Πρόκειται όπως εξηγεί «για ασθενείς που δεν χρειάζονται υποστήριξη με οξυγόνο, αλλά έχουν παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο όπως: ηλικία 65 ετών και άνω, δείκτη μάζας σώματος (BMI) 35 και άνω, υποκείμενα νοσήματα, όπως χρόνια νεφρική νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, ανοσοκαταστολή και χρήση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, καρδιαγγειακή νόσο, υπέρταση, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα».

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.