Τρίτη, 16 Ιουλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές η επανένταξη στις 100 δόσεις

Μοιραστείτε το

«Στράγγιξε» από ρευστότητα η ελληνική αγορά και με την απώλεια των ρυθμίσεων σε εφορία και Ταμεία χιλιάδες επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.  Τώρα, κυβέρνηση και φορείς της αγοράς δίνουν προτεραιότητα στην επανενεργοποίηση της ρύθμισης των 100 δόσεων για φορολογούμενους και ασφαλισμένους που την έχουν χάσει.

Μετά τις παρεμβάσεις που απαίτησαν οι δανειστές, το να παραμείνουν στην ρύθμιση έγινε εξαιρετικά δύσκολο για φυσικά και νομικά πρόσωπα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων βρέθηκαν 51.144 οφειλέτες του ΟΑΕΕ, από σύνολο 105.094 που είχαν ενταχθεί σε αυτή. Το 12,6% ή 16,000 επιχειρήσεις έχουν ήδη χάσει τη ρύθμιση στην εφορία  , ενώ άλλο ένα 15% δηλώνει φόβο ότι θα τη χάσει. 45,000 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με κατάσχεση ή δέσμευση λογαριασμών. Με τους δανειστές να επιστρέφουν στις 12 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, η επαναφορά της ρύθμισης θα τεθεί στην διαπραγμάτευση.

Ποιοι οφειλέτες μπορούν να επανενταχθούν για οφειλές προς Εφορία –ΙΚΑ- ΟΑΕΕ

Όμως μέχρι, να βγει λευκός καπνός από την διαπραγμάτευση, υπάρχουν δυνατότητας για επανένταξη στην ρύθμιση και μπορούν να τις εκμεταλλευτούν οι ασφαλισμένοι σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ.

Εφορία

Για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία προβλέπεται επανένταξη αν η ρύθμιση χάθηκε εκ παραδρομής  και ο φορολογούμενος δεν έχει καταβάλει το ποσό επιβάρυνσης εκπρόθεσμης δόσης ή εξαιτίας ποσών μικρού ύψους που έχουν παραμείνει ανεξόφλητα από παραδρομή.  Σε αυτή την περίπτωση η απόφαση είναι του Εφόρου, που μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων, εξετάζουν τα στοιχεία της υπόθεσης και προχωρούν αναλόγως την διαδικασία.

ΙΚΑ

Για το ΙΚΑ και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών,  προβλέπεται επανένταξη για απώλεια ρύθμισης,  που οφείλεται σε γεγονός για το οποίο δεν ευθύνεται ο ίδιος, ο οφειλέτης αλλά την έχασε λόγο τεχνικών λόγων, όπως αύξηση των επιτοκίων που δεν επέτρεψαν την εξόφληση με πάγια εντολή και επιβληθέντων προστίμων.

ΟΑΕΕ

Για τον ΟΑΕΕ προβλέπεται  επανένταξη όταν υπάρχει αποδεδειγμένη πρόθεση εμπρόθεσμης  καταβολής της εισφοράς ή δόσης που προκάλεσαν την διακοπή και η αιτία απώλειας είναι λάθη ή παραλείψεις του εισπρακτικού μηχανισμού.  Το αίτημα επανένταξης θα πρέπει να γίνεται μέσα σε τρεις μήνες από την απώλεια της ρύθμισης και να συνοδεύεται από δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την εμπρόθεσμη ενέργεια καταβολής.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.