Σάββατο, 18 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Σούπερ μάρκετ: Στην πώληση αυτών των προϊόντων μπαίνει “stop” από την Τετάρτη (λίστα)

Μοιραστείτε το

Το παράδειγμα της Γαλλίας και της Βρετανίας αποφάσισε να ακολουθήσει τελικά η ελληνική κυβέρνηση, απαγορεύοντας στα σούπερ μάρκετ τη διάθεση ειδών ένδυσης- υπόδησης, ηλεκτρονικών υπολογιστών, επίπλων, χαλιών κλπ. για όσο διάστημα έχει ανασταλεί η λειτουργία του υπόλοιπου λιανεμπορίου. Σημειώνεται ότι η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας είχε στείλει πρόσφατα επιστολή προς το υπουργείο Ανάπτυξης και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή με την οποία ζητούσε να μην επιτρέπεται η πώληση των παραπάνω αγαθών στα σούπερ μάρκετ προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο επιβλαβής αθέμιτος ανταγωνισμός.

Η απόφαση υπεγράφη το πρωί της Τρίτης, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ύστερα από αίτημα των εμπορικών συλλόγων.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, σκοπός είναι να μην δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Στα διαρκή είδη περιλαμβάνονται η ένδυση, η υπόδηση, τα ηλεκτρικά και τα ηλεκτρονικά είδη, τα έπιπλα, τα παιχνίδια, τα βιβλία κ.λπ.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι το Σάββατο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό παρουσία του προέδρου της ΕΣΕΕ Γιώργου Καρανίκα που έθεσε το σχετικό αίτημα για την απαγόρευση πώλησης από τα σούπερ μάρκετ προϊόντων που δεν είναι πρώτης ανάγκης.

Η πλήρης απαγόρευση πώλησης συγκεκριμένων ειδών επελέγη καθώς η εναλλακτική που είχε προταθεί εδώ και καιρό, κυρίως από τις μεγάλες αλυσίδες και τον ΣΕΛΠΕ, να επιτραπεί η παραλαβή παραγγελιών που έχουν γίνει ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά στο πίσω μέρος των καταστημάτων, απορρίφθηκε από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Η πρόταση αυτή, μάλιστα θεωρείτο από πολλούς, σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή” ως η “χρυσή τομή”, καθώς θα επέτρεπε τη διαχείριση των ηλεκτρονικών παραγγελιών, χωρίς να υπάρχει αναμονή λόγω του αυξημένου φόρτου.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη πρακτική με το απαγορευτικό πώλησης ορισμένων προϊόντων εφαρμόζει από τις 3 Νοεμβρίου η Γαλλία με το σχετικό διάταγμα που εκδόθηκε να αναφέρει τι μπορεί να πωληθεί και όχι τι απαγορεύεται. Από αυτό προκύπτει ότι απαγορεύεται η πώληση ειδών ένδυσης – υπόδησης, κοσμημάτων, παιχνιδιών, βιβλίων, ταινιών και ειδών μουσικής, αλλά όχι των ειδών DIY. Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει εκδοθεί οδηγία προς τα σούπερ μάρκετ να μην διαθέτουν “μη βασικά είδη”

Η λίστα με τα προϊόντα που παύουν να πωλούνται στα σούπερ μάρκετ

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ B’ 4946/10-11-2020), απαγορεύεται κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων στα καταστήματα και τις υπεραγορές τροφίμων (super markets) να πωλούν, με εξαίρεση το ηλεκτρονικό εμπόριο, τα εξής προϊόντα υπό τους κατωτέρω Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριοτήτων:

 • Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, περιφερειακές μονάδες υπολογιστών και λογισμικού (ΚΑΔ 47.41),
 • τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό (ΚΑΔ 47.42),
 • εξοπλισμό ήχου και εικόνας (ΚΑΔ 47.43),
 • κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα (ΚΑΔ 47.51),
 • χαλιά, κιλίμια και επενδύσεις δαπέδου και τοίχου (ΚΑΔ 47.53),
 • ηλεκτρικές οικιακές συσκευές (ΚΑΔ 47.54),
 • έπιπλα, φωτιστικά και άλλα είδη οικιακής χρήσης – εξαιρούνται ανταλλακτικά (π.χ. λαμπτήρες), σάρωθρα για οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.35), καθώς και σκούπες και βούρτσες για την οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.37) (ΚΑΔ 47.59),
 • βιβλία (ΚΑΔ 47.61),
 • παιχνίδια (ΚΑΔ 47.65),
 • ενδύματα, με εξαίρεση τα καλσόν (ΚΑΔ 47.71.71.43) (ΚΑΔ 47.71),
 • υποδήματα και δερμάτινα είδη (ΚΑΔ 47.72).

 

Το ωράριο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ

Τα σούπερ μάρκετ λειτουργούν καθημερινά έως τις 20:30, ενώ προβλέπεται η λειτουργία τους και τα Σαββατοκύριακα, προκειμένου να αποφευχθούν εικόνες συνωστισμού.

Μέσα στα καταστήματα τροφίμων επιτρέπεται 1 άτομο ανά 10 τ.μ. (4 άτομα 20-100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον), ενώ προβλέπεται ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια.

Σημειώνεται πως την Κυριακή 15 Νοεμβρίου οι υπεραγορές τροφίμων καθώς και κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία θα λειτουργήσουν από τις 09:00 έως 17:00.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.