Σάββατο, 3 Ιουνίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Σοσιαλιστές και Ciudadanos δεν θα υποστηρίξουν τον Ραχόι

Μοιραστείτε το

Οι Σοσιαλιστές, οι οποίοι κατέλαβαν τη δεύτερη θέση στις εκλογές στην Ισπανία, μετά το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξουν κυβέρνηση υπό τον ηγέτη της Κεντροδεξιάς, ενώ σε ανάλογη δήλωση προχώρησε και το κεντρώο φιλελεύθερο κίνημα Ciudadanos.

Σχετική δήλωση έκανε ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ισπανίας (PSOE) Αντόνιο Ερνάντο.

«Δεν θα υποστηρίξουμε τον κ. Ραχόι για την πρωθυπουργία ούτε θα απέχουμε», τόνισε.

Οι Σοσιαλιστές θα μπορούσαν να διευκολύνουν τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας από το Λαϊκό Κόμμα, απέχοντας από την ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα ήταν το μόνο το οποίο ενισχύθηκε κοινοβουλευτικά και σε ποσοστά σε σχέση με τις εκλογές του Δεκεμβρίου του 2015.

Τη δήλωση των Ciudadanos, που είναι οι πλησιέστεροι ιδεολογικά και πολιτικά προς το Λαϊκό Κόμμα, ότι δεν θα υποστηρίξουν κυβέρνηση υπό τον κ. Ραχόι, έκανε ο ηγέτης τους, Άλμπερτ Ριβέρα.

Το Λαϊκό Κόμμα έλαβε 33% και 137 έδρες, με δεύτερο το κεντροαριστερό PSOE, με 22,7% και 85 έδρες, τρίτη την αριστερή εκλογική συμμαχία Unidos Podemos, με 21,1% και 71 έδρες, ενώ οι τέταρτοι Ciudadanos έλαβαν 13,1% και 32 έδρες.

Η Κάτω Βουλή, Κογκρέσο των Βουλετών, η μόνη εκ των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου που είναι υποχρεωτικό να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, διαθέτει 350 έδρες, άρα το κυβερνητικό σχήμα πρέπει να έχει τη στήριξη τουλάχιστον 176 βουλευτών.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.