Τρίτη, 5 Μαρτίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Σοκ στην Πάτρα: Κοιμόταν σε ξαπλώστρα και έτρωγε χάρη σε φίλους του ο 70χρονος που αυτοκτόνησε

Μοιραστείτε το

Ένα πρωτόγνωρο ανθρώπινο δράμα, απόρροια της οικονομικής κρίσης που εξακολουθεί να μαστίζει τη χώρα μας, κρυβόταν πίσω από την αυτοκτονία του 70χρονου που συγκλόνισε την περιοχή του Αγίου Βασιλείου στην Πάτρα την περασμένη εβδομάδα.

Το πρωί της 25ης Ιουλίου ο Ν.Π. πήγε σε μία νεοαναγειρόμενη οικοδομή, τύλιξε ένα σχοινί στο λαιμό του και με αυτόν τον τραγικό τρόπο έβαλε τέλος στη ζωή του. Το πτώμα του 70χρονου εντόπισαν άνθρωποι του οικογενειακού του περιβάλλοντος οι οποίοι τον αναζητούσαν στις 07:20 π.μ.

Όπως έγινε γνωστό από οικεία του πρόσωπα ο άτυχος ηλικιωμένος δεν άντεξε το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο  είχε περιέλθει και γι’ αυτό προέβη στο απονενοημένο διάβημα.

Ο εκλιπών ζούσε επί πολλά χρόνια στην Αθήνα, όπου διατηρούσε δύο περίπτερα στο Μοναστηράκι.  Όμως, λόγω της κρίσης αναγκάστηκε να τα κλείσει και από τότε ξεκίνησε το μαρτύριό του. Σύμφωνα με φίλους του, που τον είδαν το τελευταίο βράδυ, πριν το μοιραίο πρωινό, καθόταν στην παραλία του Αγίου Βασιλείου και έκλαιγε εξαιτίας της μεγάλης απογοήτευσής του.

Ήταν απελπισμένος και υποστήριζε πως κανείς δεν τον βοηθούσε. Τις τελευταίες εβδομάδες έτρωγε χάρη σε φίλους του, ενώ του έδινε φαγητό και ένα γνωστό εστιατόριο της περιοχής, φυσικά, χωρίς να πληρώνει.

Οι ίδιοι αποκάλυψαν ότι το τελευταίο διάστημα ο αυτόχειρας κοιμόταν σε μία ξαπλώστρα στην παραλία και μάλιστα σε όλο του το σώμα ήταν εμφανή τα σημάδια από τα κουνούπια και τα άλλα έντομα που τον τσιμπούσαν.

Όσοι τον γνώριζαν κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο που δεν είχε πειράξει κανέναν. Ωστόσο, ένιωθε μόνος και έτσι φαίνεται πως αποφάσισε να βάλει ένα τέλος σε όσα τον βασάνιζαν καθώς δεν άντεχε άλλο να γίνεται βάρος σε φίλους του.

Για λόγους αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας δεν κατάφερε να δεχθεί πως όλα τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του θα ζούσε έτσι, θα κοιμόταν στον δρόμο και θα επαιτούσε για φαγητό…

Αύξηση των αυτοκτονιών

Την ίδια ώρα, αύξηση κατά 35% των αυτοκτονιών στην Ελλάδα καταγράφει επιστημονική ομάδα, αποδίδοντας το φαινόμενο στην οικονομική λιτότητα και την αύξηση των ποσοστών ανεργίας.

Μάλιστα, οι επιπτώσεις της μνημονιακής πολιτικής φάνηκε να επηρέασαν εντονότερα τους άνδρες που έχασαν την δουλειά τους, ενώ αύξηση αυτοκτονιών καταγράφηκε και μεταξύ των ηλικιωμένων συνταξιούχων. Ο δείκτης αυτοκτονιών στην Ελλάδα από 3,37 ανά 100.000 κατοίκους το 2010 αυξήθηκε σε 4,56 ανά 100.000 το 2012. Ενώ την περίοδο 2003 – 2010 ο μέσος δείκτης αυτοκτονιών ήταν 3,35 ανά 100.000, αυξήθηκε σε 4,42 ανά 100.000 κατά τη διετία 2011 – 2012.

Ανάμεσα στα δύο φύλα, χειρότερη αποδείχτηκε η κρίση για τους άνδρες, στους οποίους ο δείκτης αυτοκτονιών από 5,75/100.000 έως το 2010 ανέβηκε στο 7,43/100.000 στη συνέχεια. Στις γυναίκες υπήρξε επίσης αύξηση αυτοκτονιών, αλλά μικρότερη αναλογικά, από 1,17 πριν την κρίση, σε 1,55 μετά. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι, ιστορικά τα ποσοστά αυτοκτονιών στην Ελλάδα, προ κρίσης, ήταν πάντα χαμηλά σε σχέση με τα διεθνή δεδομένα. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, κατά καιρούς έχουν εκφραστεί ορισμένες αντιρρήσεις, ιδίως στην ίδια την Ελλάδα, αναφορικά με τον βαθμό στον οποίο η κρίση όντως ευθύνεται για την αύξηση των αυτοκτονιών τα τελευταία χρόνια.

Όμως, οι ερευνητές χαρακτηρίζουν «απροσδόκητες» και χωρίς επαρκή τεκμηρίωση αυτές τις αμφιβολίες, τονίζοντας, μάλιστα, ότι έχει υποτιμηθεί η γενικότερη επίπτωση της κρίσης και της λιτότητας στην ψυχική και σωματική υγεία των Ελλήνων.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.