Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Σόιμπλε: Δεν είναι αναγκαία η αναδιάρθρωση του χρέους

Μοιραστείτε το

Δεν υπάρχει ανάγκη να αναδιαρθρωθεί ή να ελαφρυνθεί το κρατικό χρέος της Ελλάδας, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters.

«Οι συμφωνίες του περασμένου καλοκαιριού είναι σαφείς: εάν η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος ολοκληρωθεί επιτυχώς και κατόπιν συνεχίσει να υπάρχει η ανάγκη να γίνει κάτι για τη βιωσιμότητα του χρέους, τότε θα μιλήσουμε για αυτό», σημείωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Μέχρι τώρα, δεν μπορώ να διακρίνω στην ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους ότι υπάρχει ανάγκη για αναδιάρθρωση του χρέους. Δεν βλέπω αυτή τη στιγμή καμιά ανάγκη για κάτι τέτοιο», επέμεινε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

«Η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα έχει συμφωνηθεί», σημείωσε επίσης ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Οπωσδήποτε δεν θα αφεθούμε να εκβιαστούμε. Τηρούμε τις συμφωνίες αλλά και οι άλλοι πρέπει επίσης» να το πράττουν, επέμεινε ο υπουργός Οικονομιών της Γερμανίας.

Η Ελλάδα κι οι διεθνείς πιστωτές διέκοψαν τις συνομιλίες για την αξιολόγηση του προγράμματος σήμερα, κάτι που σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, είναι πιθανόν θα οδηγήσει στην καθυστέρηση της εκταμίευσης μιας σημαντικής δόσης στην Ελλάδα. Οι συνομιλίες αναμένεται να επαναληφθούν αμέσως μετά από την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αυτή την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον.

Κατά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η εφαρμογή του προγράμματος από την ελληνική κυβέρνηση θα συζητηθεί στο περιθώριο των εργασιών της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών στην Ουάσινγκτον εντός της εβδομάδας. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας πρόσθεσε ότι μια συμφωνία μοιάζει να είναι εφικτή περί τα τέλη του Απριλίου.

«Είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξουμε σε μια φιλική διευθέτηση. Δεν θα βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με μια κρίση στην Ελλάδα φέτος», διαβεβαίωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Κανένας δεν απαιτεί η Ελλάδα να εφαρμόσει τα πάντα κατά γράμμα», σημείωσε, αλλά πρόσθεσε: «το συνολικό αποτέλεσμα πρέπει να βγάζει νόημα και τα προαπαιτούμενα να ανταποκρίνονται σε όσα συμφωνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι. Είναι σημαντικό η Ελλάδα να μη συνεχίσει να αμφισβητεί αυτά που είχαμε συμφωνήσει από κοινού. Δεν είναι αυτός ο τρόπος που οικοδομεί κανείς εμπιστοσύνη».

Περνώντας σε άλλα θέματα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε πως αναμένει να ληφθεί τον Ιούνιο μια απόφαση για το εάν θα επιβληθεί σε μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένας ειδικός φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Ακόμη, επισήμανε πως η κατάσταση της διεθνούς οικονομίας δεν έχει επιδεινωθεί από την πιο πρόσφατη σύνοδο της G20 στη Σαγκάη τον Φεβρουάριο.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επέμεινε στην πάγια θέση του πως «δεν πρέπει να δίνεται υπερβολική έμφαση στη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, καθώς οι δυνατότητές τους έχουν ουσιαστικά εξαντληθεί». «Αλλά αυτό δεν είναι εύκολο. Βλέπουμε πόσες δυσκολίες αντιμετωπίζει η Fed, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, να διαχειριστεί μια πολύ προσεκτική έξοδο από τη νομισματική πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης», κατέληξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Εξάλλου, σημείωσε πως η πρόκληση της μετάβασης της Κίνας από ένα εξαγωγικό αναπτυξιακό μοντέλο σε ένα διαφορετικό βιώσιμο οικονομικό υπόδειγμα, βασισμένο στην τόνωση της εσωτερικής ζήτησης. Ωστόσο δήλωσε «πεπεισμένος» πως το Πεκίνο τελικά «θα τα καταφέρει».

Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Σόιμπλε επέμεινε σε άλλη μια πάγια θέση του, ότι τα επιτόκιά της, που βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, προκαλούν τεράστια «προβλήματα» στις γερμανικές τράπεζες και τους συνταξιούχους και υποσκάπτουν την υποστήριξη των ψηφοφόρων στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Αλλά θα ήταν λάθος —τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών— να επιρριφθεί η ευθύνη για την κατάσταση στην Ευρώπη σήμερα αποκλειστικά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δεν πρέπει να επαφίεται στις κεντρικές τράπεζες η αποκατάσταση της οικονομικής ανάπτυξης, επανέλαβε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καλώντας να εφαρμοστούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.