Τρίτη, 5 Μαρτίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Σκληρό «παζάρι» για τα νέα μέτρα – Συμφωνία σε 10 ημέρες ή νέο δάνειο 25 δισ. από την Ευρώπη!

Μοιραστείτε το

Πολύ εργατικά παιδιά οι τροικανοί, δουλεύουν ακόμα και τις Κυριακές για να μας πάρουν την Δημόσια περιουσία και να φέρουν το νέο μνημόνιο.  Με φρενήρεις ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες των τροικανών για την ολοκλήρωση της ανάλυσης των στοιχείων της ελληνικής Οικονομίας. Αυτό είναι και το πρώτο βήμα, για το τεχνικό κομμάτι που προχωρά παράλληλα με την σκληρή διαπραγμάτευση που  εξελίσσεται ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές.

Μέχρι και 25 δισ. ευρώ οι άμεσες ανάγκες χρηματοδότησης!

  Μεγάλες είναι οι άμεσες ανάγκες χρηματοδότης της χώρας, που ανεβάζουν το αιτούμενο ποσό της πρώτης δόσης από το δάνειο του ESM στα 20-25δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση χρειάζεται να ζητήσει αυτά τα χρήματα, όχι μόνο για τηςς χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου, αλλά και για μία σειρά άλλα πράγματα, όπως η εξόφληση του προηγούμενου δανείου-γέφυρα ύψους 7,2 δις, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που πρέπει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό και σίγουρα εντός του έτους για να αποφευχθεί κάθε περίπτωση «κουρέματος» των καταθέσεων και να διευθετηθούν, μία σειρά άλλα θέματα.

Αναλυτικότερα, με την πρώτη δόση, η κυβέρνηση θέλει να καλύψει:

    Τις δανειακές ανάγκες της χώρας (ΕΚΤ, ΔΝΤ, τόκοι) ύψους 5 δισ. ευρώ.

    Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για την οποία εκτημάται πως χρειάζονται περίπου  10 δισ.  ευρώ.

    Την ανάγκη άμεσων καθυστερημένων πληρωμών  στο εσωτερικό, σε ιδιώτες, για να ενισχυθεί η αγορά. Ποσό που υπολογίζεται περίπου στα 4 δισ. ευρώ.

    Το πρώτο δάνειο-γέφυρα στον EFSM, ύψους 7,2 δισ.  ευρώ που έλαβε στις 20 Ιουλίου, με την προϋπόθεση της εξόφλησής του από την πρώτη δόση του ESM.

Το δάνειο – γέφυρα και τα ευρωπαϊκά εμπόδια!

 Με την συμφωνία εντός του χρονικού ορίου της 18ης Αυγούστου να φαίνεται όλο και πιο δύσκολη, πιο κοντά έρχεται το σενάριο για ένα νέο  δάνειο-γέφυρα  από τους Ευρωπαίους δανειστές.  Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδεικτική των προθέσεών του «κουαρτέτου», θεωρείται η αναβολή της συνάντησης των ξένων διαπραγματευτών με τα στελέχη του  ΤΑΙΠΕΔ που ήταν προγραμματισμένη για το Σάββατο που μας πέρασε. Οι τέσσερεις επικεφαλείς των κλιμακίων, Ντέλια Βελκουλέσκου(ΔΝΤ), Ράσμους Ρέφερ(ΕΚΤ), Ντέκλαν Κοστέλο(ΕΕ) και Νίκολα Τζιαμαρόλι(ESM) σε αντίθεση με την άντληση και ανάλυση των στοιχείων, της ελληνικής Οικονομίας, δεν είναι διατεθειμένοι να βιάσουν την  διαπραγμάτευση και όπως λέγεται «να κλείσουν όπως-όπως» την νέα  συμφωνία.

  Η συμφωνία Κυβέρνησης-Θεσμών χρειάζεται απόλυτη συμφωνία μέτρων για τους επόμενους 6 μήνες και συμφωνία για τις κατευθύνσεις που θα ακολουθηθούν τα επόμενα τρία χρόνια.   Ασφυκτικές πιέσεις για την επιβολή νέων και παλιών μέτρων «φωτιά», από τους δανειστές δημιουργούν περισσότερες καθυστερήσεις στην διαδικασία. Από τη μία τα  φορολογικά, οι τράπεζες και τα «κόκκινα δάνεια», δύσκολα μέτρα που πρέπει να περάσουν από την βουλή πριν τη νέα συμφωνία και από την άλλη τα μεγάλα «αγκάθια » όπως το τέλος των πρόωρων συντάξεων και οι νέες ανατροπές στην έκτακτη  εισφορά και στα Εργασιακά, είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση. Πρόσωπα κοντά στην διαπραγμάτευση, παραδέχονται πια πως  για το μεγάλο «παζάρι» που ξεκινά από σήμερα, έχει μείνει πολύ λίγος χρόνος.  Σύμφωνα με την ανάλυση των πρώτων στοιχείων που έχουν συγκεντρώσει, κυρίως από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οι Θεσμοί απαιτούν μία σειρά νέα μέτρα τα οποία θα αντληθούν από την ήδη υπάρχουσα δεξαμενή που αποτελείται κυρίως από μέτρα τα οποία δεν υλοποιήθηκαν από τα προηγούμενα προγράμματα.

 Την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει το «ξήλωμα των 100δόσεων», και τις «άγριες διαθέσεις της τρόικας», σχετική ανακοίνωση αναφέρει,  πως «ουδέποτε, άλλωστε, συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα στα τεχνικά κλιμάκια ή στη συνάντηση των υπουργών με τους εκπροσώπους των θεσμών». «Βροχή»  έρχονται οι αποκαλύψεις για λίστες με προαπαιτούμε μέτρα που σβήνονται και γράφονται στο μεγάλο «παζάρι» της διαπραγμάτευσης και τις  αλλαγές που απαιτούν άμεσα οι δανειστές.

Για αυτά τα μέτρα ασκούν ασφυκτικές πιέσεις οι δανειστές:

Ασφαλιστικό

-Η άμεση κατάργηση των πρόωρων συντάξεων

-Η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ή ισοδύναμα

-Η αύξηση των εισφορών του ΟΓΑ,

-Η κατάργηση των Φόρων Υπέρ Τρίτων,

-Η κατάργηση του ΕΚΑΣ για 350.000 δικαιούχους.

Φορολογία

– ΕΝΦΙΑ, εσωτερικές αλλαγές σε κλιμάκια και συντελεστές, χωρίς να αλλοιώνεται ο στόχος των 2,650 δισ. ευρώ,

-Η αύξηση της φορολογίας για τους αγρότες,

-Η μείωση του επιδόματος θέρμανσης,

– Η ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στη νέα φορολογική κλίμακα,

-Η αύξηση των συντελεστών για μεσαία- υψηλά εισοδήματα,

-Η αύξηση του φόρου στο εισόδημα από ενοίκια,

-Η αύξηση της φορολογίας στη ναυτιλία,

-Η μείωση του ακατάσχετου μισθών-συντάξεων.

Στο Δημόσιο

-Νέο Μισθολόγιο από μηδενική βάση και “ψαλίδι” στα επιδόματα,

– Μείωση των αμυντικών δαπανών με έμφαση στο προσωπικό και στις προμήθειες.

Αλλαγές στην αγορά

-Την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων,

-Το πώς θα πωλούνται τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα,

-Το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων

Γεμάτη η ατζέντα των θεσμών – Σήμερα δικαιοσύνη και φορολογικά, αύριο ΤΑΙΠΕΔ και «κόκκινα δάνεια»

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι εργασίες της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές να έχουν ήδη ετοιμάσει ένα πρόγραμμα «φωτιά» για αυτή την εβδομάδα, που ξεκινά σήμερα με τις  επαφές των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών με την ελληνική πλευρά για τα θέματα της καταπολέμησης της διαφθοράς και όλα τα «ανοιχτά» ζητήματα της δικαιοσύνης, καθώς και  τα ζητήματα φορολογικής διοίκησης και φορολογικής πολιτικής. Για αύριο, έχει προγραμματιστεί να συζητηθούν το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), μία επίσκεψη των θεσμών που είχε αρχικά προγραμματίσει για το Σάββατο  και τα «κόκκινα δάνεια» για την ρύθμιση των οποίων τόσο η ελληνική πλευρά όσο και οι δανειστές, θέλουν να γίνει σε ένα συνολικό και ευρύ πλαίσιο.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.