Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Σκληρή κριτική κατά της Μέρκελ για τις παραχωρήσεις στην Τουρκία

Μοιραστείτε το

ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΕΦ’ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ CSU                                

«Η διαπραγματευτική θέση της Ε.Ε. έχει αναμφίβολα χειροτερέψει τους τελευταίους μήνες εξαιτίας των εσωτερικών της διαφωνιών στο θέμα της προσφυγικής κρίσης. Η Τουρκία έθεσε νέες απαιτήσεις σαν να ήταν σε παζάρι και εκτόξευσε το τίμημα στα ύψη», είπε ο γενικός γραμματέας του Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) της Βαυαρίας Αντρέας Σόϊερ στην εφημερίδα Passauer Neue Presse. Πρόσθεσε δε ότι «η CSU είναι κατά της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. και κατά της χορήγησης πλήρους βίζας για όλους τους Τούρκους».

Κριτική εξέφρασε για τις διευκολύνσεις στη βίζα και την επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και ομοσπονδιακός υπουργός Μεταφορών Αλεξάντερ Ντόμπριντ, επίσης της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU), στην εφημερίδα «Augsburger Allgemeine». Η βίζα, όπως την ζητά η Τουρκία πρέπει να υπόκειται σε ξεκάθαρους κανόνες, περιορισμούς και ελέγχους «διαφορετικά πιθανόν να δημιουργήσει τη βάση για νέες παράνομες μεταναστεύσεις».

Ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, δήλωσε στην ίδια εφημερίδα «Η Τουρκία παίζει μαζί μας τη γάτα και το ποντίκι».

Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Σαξονία-Ανχαλτ δήλωσε στην εφημερίδα του Ντίσελντορφ Rheinische Post, ότι η λύση της προσφυγικής κρίσης και οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. «είναι δύο διαφορετικά πράγματα τα οποία δεν πρέπει κανείς να συγχέει». Πρέπει να προσέξει κανείς, ώστε το τίμημα το οποίο ζητά η Τουρκία να μην είναι πολύ υψηλό» πρόσθεσε.

Αντίθετα, ο πρώην πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων και εμπειρογνώμονας εξωτερικών θεμάτων του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) Ρούπρεχτ Πόλεντς είπε στην εφημερίδα «Neue Osnabrücker Zeitung»: «Η Τουρκία έχει στρατηγική σημασία για την Ε.Ε. και ανήκει στην Ε.Ε.». Η επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων ετέθη «απολύτως ορθώς» από την Άγκυρα κατά τις διαπραγματεύσεις της προσφυγικής κρίσης. Κατά τον Πόλεντς οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι μια ευκαιρία για την Ε.Ε., ώστε να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία. Στο ερώτημα αν ανήκουν στην Ε.Ε. ισλαμικές χώρες, ο Πόλεντς παρέπεμψε στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Μαυροβούνιο, όπου υπάρχουν και πολλοί μουσουλμάνοι.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.