Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Σκληρή ανακοίνωση των Δικαστών του ΣτΕ κατά του παραιτηθέντος προέδρου

Μοιραστείτε το

Ευθείες βολές κατά του  Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκου Σακελλαρίου για την αιφνίδια κίνησή του να παραιτηθεί από τη θέση του, εξαπολύει το  Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου . Με ανακοίνωσή της κατηγορεί τον κ. Σακελλαρίου εμμέσως πλην σαφώς για απόπειρα επηρεασμού των δικαστών στις εκκρεμείς διασκέψεις αλλά και για «φυγομαχία». Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, συνεπές στις πάγιες θέσεις του, καταδικάζει κάθε απόπειρα επηρεασμού των δικαστών του και δη σε εκκρεμείς υποθέσεις, ακόμα και αν προέρχεται από τον Πρόεδρό του.
 
Οι δικαστικοί λειτουργοί του Συμβουλίου της Επικρατείας παραμένουν ενωμένοι και προσηλωμένοι στο έργο της απονομής της δικαιοσύνης, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις των καιρών με ανεξάρτητο φρόνημα, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και με γνώμονα το Σύνταγμα και το νόμο. Δεν παραιτούνται, δεν φυγομαχούν.».  
 
Η ανακοίνωση του ΔΣ της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου της Επικρατείας  ελήφθη με τη συμμετοχή των αναπληρωματικών μελών κ. Ε. Κουλεντιανού και κ. Δ. Τσαρούχα, λόγω κωλύματος του κ. Ε. Αντωνόπουλου και του κ. Μ. Πικραμένου, οι οποίοι μετέχουν σε εκκρεμή διάσκεψη για ζήτημα, στο οποίο αφορά η ανακοίνωση.
 
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η σημερινή ανακοίνωση του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας αποτελεί ηχηρή απάντηση στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, οι οποίοι προσπάθησαν χθες μέσω της παραίτησης του κ. Νικολάου Σακελλαρίου από τη θέση του Προέδρου του ΣτΕ, να δημιουργήσουν κλίμα εις βάρος της Κυβέρνησης. Αν θέλουν ας τη μελετήσουν, για να μην εκτεθούν για άλλη μια φορά».

Στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Σήμερα» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου μίλησε ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας. Στο πάνελ ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο Θεόδωρος Μαργαρίτης, μέλος  της Γραμματείας του ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Αναφορικά με το θέμα της παραίτησης του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο Κώστας Μπάρκας τόνισε «Σέβομαι απόλυτα τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Με ανησυχεί όμως το γεγονός ότι ο κ. Σακελλαρίου καταγγέλλει το σώμα που υπηρέτησε τόσα χρόνια από ανώτατο αξίωμα. Αυτό που προκύπτει από την ανακοίνωσή του είναι ότι οι ίδιοι οι δικαστές – τα ανώτατα κλιμάκια – δεν έχουν την εμπιστοσύνη που θα έπρεπε να δείχνουν στον ίδιο τους τον ρόλο» και πρόσθεσε « Ο κ. Σακελλαρίου θα έπρεπε να σεβαστεί τον ρόλο του ως Προέδρου  του ΣτΕ και να είχε παραιτηθεί πριν καιρό, ακριβώς επειδή υπήρχαν διαρροές όσον αφορά ενδεχόμενες αποφάσεις του ανωτάτου Δικαστηρίου. Είναι κακή η τοποθέτηση του κ. Σακελλαρίου απέναντι στους συναδέλφους του, οι οποίοι θα παραμείνουν στο σώμα και θα το υπερασπιστούν. Όλοι μας κρινόμαστε και όλοι πρέπει να σεβόμαστε τον ρόλο μας».
Αναφορικά με τις κατηγορίες του αντιπροέδρου της Ν.Δ. περί δήθεν μεθοδεύσεων της κυβέρνησης στην Δικαιοσύνη, οι οποίες αγγίζουν τα όρια του παραδικαστικού κυκλώματος, ο Κώστας Μπάρκας απάντησε «Είναι λυπηρό ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. να κατηγορεί την κυβέρνηση για δημιουργία παραδικαστικού κυκλώματος. Είναι γροθιά στη Δημοκρατία».

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.