Τρίτη, 21 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Σήμερα στην ολομέλεια το νέο ασφαλιστικό μονομέρειας και αδικίας της ΝΔ

Μοιραστείτε το

Σήμερα, Τρίτη 25/2 έρχεται στην Ολομέλεια της Βουλής το νέο ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Την Πέμπτη κορυφώνεται η συζήτηση με ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων κορυφώνεται – Έφη

Αχτσιόγλου: «Επιλογή μονομέρειας, αδικίας και ενίσχυσης της ιδιωτικής ασφάλισης από τη ΝΔ»

Με ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων κορυφώνεται την Πέμπτη στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το νέο ασφαλιστικό. Τροπολογία – προσθήκη κατατέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ στο σ/ν του υπουργείου Εργασίας για την ίση μεταχείριση των ασφαλισμένων που έχουν καταβάλλει το ίδιο ύψος εισφορών.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως κάθε νεοφιλελεύθερη δύναμη που σέβεται τον εαυτό της, επιλέγει να μειώσει τις κοινωνικές δαπάνες», τόνισε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, προσθέτοντας ότι «μειώνει σημαντικά, κατά 200 εκατ. ευρώ, τα χρήματα που θα δοθούν για συντάξεις το 2020 σε σχέση με όσα δόθηκαν το 2019».

Σημείωσε, επίσης, ότι «με το ασφαλιστικό της ΝΔ οι 9 στους 10 συνταξιούχους θα έχουν απώλεια εισοδήματος και 1 στους 10 θα δει μία μικρή αύξηση. Το νομοσχέδιο κάνει τρεις περικοπές και μειώσεις συντάξεων: α) καταργεί τη μόνιμη 13η σύνταξη, β)μειώνει κατά 30% τις συντάξεις για συνταξιούχους-εργαζόμενους πριν τον νόμο 4387/2016 και γ) μειώνει δραστικά τα ποσοστά αναπλήρωσης για πάνω από 40 χρόνια ασφάλισης». Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι «η αναλογιστική μελέτη που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας δείχνει ότι η μέση ετήσια σύνταξη με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο μειώνεται σε σχέση με το ό,τι ισχύει σήμερα. Μειώνεται και για φέτος και για όλα τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2040».

Η κ. Αχτσιόγλου υπενθύμισε ότι «ο νόμος 4387/2016 έφτιαξε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Αποδεδειγμένα βιώσιμο μέχρι το 2070. Η βιωσιμότητα αυτή διαγνώσθηκε και επιβεβαιώθηκε από αναλογιστική μελέτη που συντάχθηκε από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή. Άρα όποιος ισχυρίζεται ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν ήταν βιώσιμο με το νόμο 4387/2016 και γίνεται βιώσιμο με αυτό το νομοσχέδιο λέει απλά ψέματα».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το νομοσχέδιο αυξάνει κατά 20% τις εισφορές για 9 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους ενώ «αποσυνδέονται οι εισφορές από το εισόδημα, 220 ευρώ θα πληρώσει και αυτός που βγάζει 200.000 και αυτός που βγάζει 5.000. Αυτό είναι η μεγάλη αδικία του συστήματος. Η ΝΔ κάνει μία μεγάλη έκπτωση σε ορισμένους επαγγελματίες υψηλών και πολύ υψηλών εισοδημάτων και την έκπτωση αυτή την πληρώνουν όλοι οι υπόλοιποι. Η συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων. Μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων». Επισήμανε, ακόμη, ότι «πρόκειται για επιλογή μονομέρειας και αδικίας που δεν είναι σύμφωνη με τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, καθώς είναι συνταγματική αρχή οι πολίτες να έχουν αναλογική επιβάρυνση από τα δημόσια βάρη» και πρόσθεσε ότι «μέσα από το νομοσχέδιο μεθοδεύεται η απομάκρυνση κεφαλαίων από το δημόσιο σύστημα προς όφελος της ιδιωτικής ασφάλισης».

Η κ. Αχτσιόγλου κατέθεσε τροπολογία της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία προτείνεται η κατάργηση του περιορισμού της εθνικής σύνταξης σε συνάρτηση με τη νόμιμη διαμονή στην Ελλάδα για 40 χρόνια. «Με την τροπολογία οι προϋποθέσεις για τη  λήψη της εθνικής σύνταξης καθίστανται ίδιες για όλους τους ασφαλισμένους ανεξαρτήτως της χώρας καταγωγής τους», υπογράμμισε.

Τέλος, σημείωσε ότι «είναι τιμητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής της ΝΔ να τον καταγγέλλει γιατί ήταν αυστηρός με τους παραβάτες της εργατικής νομοθεσίας και έβαζε πρόστιμα, γιατί θέσπισε την αιτιολόγηση των απολύσεων και μέτρα προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων».

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.