Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Σήμερα κρίνεται η τύχη της αλυσίδας Μαρινόπουλος

Μοιραστείτε το

ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΣΤΡΑΜΜΕΝΑ ΤΑ ΒΛΕΜΜΑΤΑ                                                                                                 
Εν αναμονή της κρίσιμης συζήτησης στο Πρωτοδικείο της Αθήνας για το αίτημα της Μαρινόπουλος να υπαχθεί στο άρθρο 99  οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές.

Η δημοσιοποιήση της πρόθεσης της Σκλαβενίτης να διερευνήσει τις πιθανότητες συμμετοχής στις διαδικασίες εξυγίανσης της εταιρίας δημιουργεί νέα δεδομένα και προσδοκίες για τη διάσωση της μεγαλύτερης εταιρίας στον κλάδο των σούπερ μάρκετ. Σε παζλ για γερούς λύτες με το διακύβευμα να ξεπερνά τα δύο δις ευρώ και τις αλυσιδωτές επιπτώσεις στην αγορά να είναι ανυπολόγιστες εξελίσσεται το θέμα της Μαρίνοπουλος.

Τις τελευταίες ώρες υπήρξαν πυρετώδεις διαπραγματεύσεις και επαφές στο παρασκήνιο με όλους όσοι εμπλέκονται στο ζήτημα ή μπορούν να έχουν ρόλο με  βασικό στόχο την αποφυγή της ολοκληρωτικής κατάρρευσης που θα έχει τραγικές επιπτώσεις στην αγορά.

Πάντως οι εκτιμήσεις της αγοράς είναι ότι με  των τραπεζών, του Δημοσίου, των εργαζομένων και μεγάλης μερίδας των προμηθευτών, η απόφαση του δικαστηρίου θα είναι θετική, εκτός πολύ σημαντικού απροόπτου, παρά το γεγονός ότι ένα τμήμα των προμηθευτών έχει ήδη σπεύσει να καταθέσει αιτήσεις κύριας παρέμβασης, με αίτημα να απορριφθεί στο σύνολό της η αίτηση.

Επίσημο, αν και όχι δεσμευτικό ενδιαφέρον Σκλαβενίτη για την Μαρινόπουλος!
Επισήμως εκδηλώνεται το ενδιαφέρον του Σκλαβενίτη να εξαγοράσει τη Μαρινόπουλος, σύμφωνα με σχετική επιστολή, που απεστάλη σήμερα στη Μαρινόπουλος από δικηγόρο, αν και ξεκαθαρίζεται πως γίνεται με απόλυτα μη δεσμευτικό τρόπο. Η συγκεκριμένα επιστολή, αναμένεται να παρουσιαστεί αύριο, κατά τη συζήτηση στο Πρωτοδικείο. Η Σκλαβενίτης επισημοποιεί ότι μετά τις εξελίξεις «διερευνά τις πιθανότητες συμμετοχής της» στις διαδικασίες που άνοιξε η Μαρινόπουλος, με την αίτηση υπαγωγής της στο άρθρο 99, «σε συνεργασία πάντοτε με τους πιστωτές και τις δανείστριες τράπεζες»

Οι προϋποθέσεις που θα κρίνουν το ενδιαφέρον Σκλαβενίτη
•    Διαμόρφωση αποδεκτής συμφωνίας με τους υφιστάμενους μετόχους και τις τράπεζες
•    διενέργεια οικονομικού, νομικού και φορολογικού ελέγχου
•    Εγκρίσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τυχόν εξ αυτών απορρέουσες ρυθμίσεις
•    Διατήρηση των υφιστάμενων λειτουργιών και του δικτύου καταστημάτων της Μαρινόπουλος

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το σενάριο που προκρίνεται, περιλαμβάνει την εξαγορά του 75% από τον Σκλαβενίτη ενώ το ποσοστό 25% θα μείνει στη Μαρινόπουλος. Αναμένεται πως η εισροή νέων κεφαλαίων από την Σκλαβενίτης  θα φτάσει μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια τα 75 εκατ. ευρώ, ενώ οι οφειλές και τα δάνεια της Μαρινόπουλος, θα μετατραπούν σε 20ετή δάνεια.

Μέσα στο σχέδιο, φαίνεται πως προβλέπεται για την εξυγίανσης της εταιρίας, «κούρεμα» των εμπορικών πιστωτών περίπου 40%.

Η συμφωνία με τους εργαζόμενους
Η διοίκηση της εταιρίας «Μαρινόπουλος ΑΕ» δεσμεύτηκε να συνεχίσει την καταβολή των δεδουλευμένων και να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της εταιρίας:
«Η διοίκηση της εταιρίας Μαρινόπουλος ΑΕ, μετά από σχετικό αίτημα των εργαζομένων της, δεσμεύτηκε προς το Πανελλαδικό Επαγγελματικό Σωματείο, «Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις: «ΚΑΡΦΟΥΡ – ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, DIA», ότι κατά την αυριανή εκδίκαση για το αίτημα υπαγωγής της σε διαδικασία εξυγίανσης βάσει τους υπ’ αριθμόν 4072/2012 και 4013/2011 Νόμους θα προβεί στα ακόλουθα αιτήματα και δηλώσεις προς το Δικαστήριο:
α) Να εξαιρεθούν ρητά όλες οι απορρέουσες απαιτήσεις που προκύπτουν από σχέσεις εργασίας, τόσο των νυν εργαζομένων όσο και των απολυμένων ή με άλλο τρόπο αποχωρησάντων μέχρι σήμερα, αλλά και όσων τυχόν θα αποχωρήσουν από τώρα και στο εξής. Πιο συγκεκριμένα: όλες οι παραπάνω, ενδεικτικώς απαριθμούμενες γεγενημένες εργατικές απαιτήσεις θα συνεχίσουν να καταβάλλονται σύμφωνα με τις επιμέρους ιδιωτικές συμφωνίες ή/και ρυθμίσεις σταδιακής εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών ή/και προκειμένου περί αποζημιώσεων λόγω καταγγελίας σύμβασης σύμφωνα με τα οριζόμενα στις οικείες διατάξεις περί σταδιακής καταβολής αποζημίωσης.
β) Οι εταιρίες της Μαρινόπουλος ΑΕ θα συνεχίσουν την καταβολή των πάσης φύσεως δεδουλευμένων αποδοχών των εργαζομένων σύμφωνα με τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.
γ) Οι εταιρίες της Μαρινόπουλος ΑΕ δεσμεύονται ότι θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διατηρηθούν άπασες οι θέσεις εργασίας.
δ) Σε περίπτωση παράβασης των ανωτέρω δηλώνουν ότι αναγνωρίζουν ως εύλογο και δίκαιο το δικαίωμα των εργαζομένων είτε ατομικά είτε συλλογικά, όπως εκπροσωπούνται από το Σωματείο με την επωνυμία «Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις: «ΚΑΡΦΟΥΡ – ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, DIA», να ασκήσουν Αίτηση Ανάκλησης της χορηγηθείσας Προσωρινής Διαταγής εξαιτίας αυτών των παραβάσεων, στην δε αίτηση των εργαζομένων προς ανάκληση της προσωρινής διαταγής, οι δηλούσες Εταιρείες δεσμεύονται ότι δεν θα αντιλέξουν για οποιονδήποτε λόγο και αιτία».

 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.