Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Σερβία: Στις 21 Ιουνίου οι βουλευτικές και δημοτικές εκλογές

Μοιραστείτε το

Οι εκλογές είχαν προκηρυχθεί για τις 26 Απριλίου ωστόσο αναβλήθηκαν εξαιτίας της επιδημίας.

Κατά την συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς με τους εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων αποφασίστηκε να διεξαχθούν βουλευτικές και δημοτικές εκλογές στις 21 Ιουνίου. Οι εκλογές αυτές είχαν προκηρυχθεί, στις αρχές Μαρτίου, για τις 26 Απριλίου ωστόσο αναβλήθηκαν εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού.

Στην σημερινή συνάντηση με τον Βούτσιτς παρέστησαν οι εκπρόσωποι εννέα κομμάτων εκ των οποίων τα έξι συμμετέχουν ήδη στον κυβερνητικό συνασπισμό. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρνήθηκαν να συμμετάσχουν αφού αποφάσισαν να μποϋκοτάρουν τις εκλογές καταγγέλλοντας ότι δεν επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες για να εκφραστεί ελεύθερα και δημοκρατικά η βούληση του λαού.

Ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε ότι κατά την συνάντηση με τους εκπροσώπους των κομμάτων συμφωνήθηκε να μην πραγματοποιηθούν μέσα στο Μάιο προεκλογικές συγκεντρώσεις ενώ τον Ιούνιο να διεξάγονται σε ανοιχτούς χώρους.

Η αντιπολίτευση που συγκεντρώνεται γύρω από τον συνασπισμό «Συμμαχία για την Σερβία» ανήγγειλε την έναρξη εκστρατείας υπέρ της αποχής από τις εκλογές. Οργανώσεις πολιτών ανήγγειλαν επίσης την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων «ενάντια στο απολυταρχισμό του καθεστώτος» όπως αναφέρουν. Η πρώτη ανοιχτή συγκέντρωση της ΜΚΟ « Αντίσταση Πολιτών » θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη μπροστά από το προεδρικό μέγαρο.

Την Πέμπτη το πρωί αναμένεται η βουλή της Σερβίας να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τις απαγορεύσεις στην κυκλοφορία των πολιτών που επεβλήθησαν εξαιτίας του κορωνοϊού.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.