Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

«Σεισμός» από το 51,9% του Brexit (Live)

Μοιραστείτε το

ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ                                                                              

Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει το γεγονός ότι η Βρετανία μετά από 43 χρόνια βρίσκεται με το… ένα πόδι εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, γεγονός που αλλάζει τον χάρτη της Γηραιάς Ηπείρου αλλά και τη ζωή όλων μας.

Σε μία από τις πλέον ιστορικές στιγμές για την ευρωπαϊκή ήπειρο, 17.410.742 Βρετανοί ψήφισαν Brexit (ποσοστό 51,9%) ενώ υπέρ του Bremain τάχθηκαν 16.141.242 ή το 48,1% των ψηφισάντων.
Η διαφορά δηλαδή ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο ψηφοφόρους! Η συμμετοχή ανήλθε στο 72,1%.
 
Η Βρετανία είναι πλέον βαθύτατα διχασμένη, γεγονός που δεν μπορεί να παραβλεφθεί και αναμένεται να πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Δείτε σε απευθείας μετάδοση όλες τις εξελίξεις

Την παραίτηση του ανακοίνωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον

1

Την απόφασή του να παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού ανακοίνωσε 1,5 ώρα μετά το οριστικό αποτέλεσμα της νίκης του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός προσδιόρισε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα λέγοντας ότι δεν θα φύγει αμέσως αλλά ότι θα παραμείνει μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση λέγοντας οτι «θα κάνω ό,τι χρειαστεί για να σταθεροποιηθεί το πλοίο».

Με νέο πρωθυπουργό θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 της Ε.Ε. για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. ανέφερε ο Ντέιβιντ Κάμερον στις δηλώσεις μετά τα αποτελέσματα του κρίσιμου βρετανικού δημοψηφίσματος.

«Επιθυμία μου είναι να ακολουθήσει μια νέα ηγεσία τον Οκτώβριο», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως δεν θεωρεί σωστό να παραμείνει ο καπετάνιος που θα οδηγήσει τη χώρα στον επόμενο προορισμό της.

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. θα πρέπει να γίνει από νέο πρωθυπουργό, αλλά πρόσθεσε ότι θα παραστεί κανονικά στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, την Τρίτη και την Τετάρτη.

Τα τελικά αποτελέσματα
Νίκη του Brexit με 51,9% έναντι 48,1% του Bremain έβγαλαν οι βρετανικές κάλπες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα στο σύνολο των 382 περιφερειών.
Η συμμετοχή ανήλθε στο βρετανικό δημοψήφισμα στο 72.2%.

1

Τι ψήφισε η κάθε χώρα σύμφωνα με το BBC

1

Πολιτικό «Αρμαγεδδώνα» βλέπουν οι Βρυξέλλες
Για πολιτικό «Αρμαγεδδώνα» κάνουν λόγο ανώτεροι αξιωματούχοι των Βρυξελλών, μετά τη νίκη του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα.

Οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, αλλά και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας που ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. Μαρκ Ρούτε θα συναντηθούν στις 11 π.μ. (ώρα Ελλάδος) στην έδρα της Κομισιόν όπου θα γίνει η πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Στη συνέχεια σε συνέντευξη Τύπου αναμένεται να ανακοινωθεί η επίσημη θέση της Ε.Ε. επί του αποτελέσματος.
«Από σήμερα η Ε.Ε. μπαίνει σε αχαρτογράφητα ύδατα, καθώς είναι η πρώτη φορά που ένα κράτος-μέλος θα μπει σε διαδικασία διαζυγίου. Μια διαδικασία που θα κρατήσει δύο χρόνια», αναφέρουν πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τρεις είναι οι διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν η Ε.Ε. και η Μ. Βρετανία.

Η πρώτη θα αφορά το «διαζύγιο», εφόσον η Μ. Βρετανία κοινοποιήσει την πρόθεσή της να φύγει από την Ε.Ε. στη βάση της διαδικασίας του άρθρου 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης.

Η δεύτερη διαπραγμάτευση θα αφορά το είδος της συμβίωσης της Μ. Βρετανίας με τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. στο μέλλον. Θα πρέπει δηλαδή να αναζητηθεί μία νέα εταιρική σχέση, στη βάση της διαδικασίας του άρθρου 218 της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Τρίτον, η Μ. Βρετανία θα πρέπει να διαπραγματευτεί και να συμφωνήσει νέες συμφωνίες διεθνούς εμπορίου με δεκάδες τρίτες χώρες, τις οποίες χάνει με την αποχώρησή της από την Ε.Ε..

«Καλό κουράγιο», σχολίαζαν κύκλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπενθυμίζοντας τα λόγια του προέδρου Γιούνκερ, μερικές εβδομάδες πριν το δημοψήφισμα.

Πρωθυπουργός Σκωτίας: Νέο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία στο τραπέζι

«Η επιλογή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας πρέπει οπωσδήποτε να μπει στο τραπέζι», τόνισε η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στάρτζον.

«Η προοπτική της αποχώρησης της Σκωτίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ενάντια στη βούληση των Σκωτσέζων, όπως καταγράφηκε στο δημοψήφισμα», είπε η κεντροαριστερή, εθνικίστρια επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της Σκωτίας.

«Σημαντικές και υλικού χαρακτήρα αλλαγές έχουν επισυμβεί από το 2014, όταν οι Σκωτσέζοι ψήφισαν παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε η Νίκολα Στάρτζον.

«Αγγλία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνουν φίλοι της Σκωτίας», κατέληξε η Σκοτσέζα πρωθυπουργός.

Μπόρις Τζόνσον: «Στο μέλλον η Βρετανία θα ωφεληθεί από την ψήφο υπέρ της αποχώρησης»

«Τίποτα δεν θα αλλάξει βραχυπρόθεσμα μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση», εκτίμησε ο Μπόρις Τζόνσον, επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ του Brexit και φαβορί σύμφωνα με τα γραφεία στοιχημάτων για να αντικαταστήσει τον Ντέιβιντ Κάμερον.

Ακόμα, ο Μπόρις Τζόνσον υποστήριξε ότι «στο μέλλον η Βρετανία θα ωφεληθεί από την ψήφο υπέρ της αποχώρησης».

«Μπορούμε να βρούμε και πάλι τη φωνή μας στον κόσμο, μια φωνή που να είναι ανάλογη της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας στη Γη», ανέφερε ακόμα ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου.

«Πιστεύω ότι έχουμε τώρα μια λαμπρή ευκαιρία: μπορούμε να θεσπίζουμε τους νόμους μας και να ορίζουμε τους φόρους μας εντελώς σύμφωνα με τις ανάγκες της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου», πρόσθεσε ο Μπόρις Τζόνσον.

Η Βόρειος Ιρλανδία ζητά δημοψήφισμα για ένωση με την Ιρλανδία

«Αποτελεί «δημοκρατική επιταγή» η βρετανική κυβέρνηση να προκηρύξει δημοψήφισμα για την παραμονή ή την αποχώρηση της Βόρειας Ιρλανδίας από τη Βρετανία και την ένωσή της με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας», δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας, Μάρτιν ΜακΓκίνες.

«Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει τώρα δημοκρατική εντολή να εκπροσωπεί τις απόψεις του Βορρά σε οποιεσδήποτε μελλοντικές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και πράγματι πιστεύω ότι αποτελεί μια δημοκρατική επιταγή να διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα για τα σύνορα», δήλωσε ο ΜακΓκίνες του Σιν Φέιν στο ιρλανδικό εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE.

«Τώρα βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι θα συμβεί. Οι συνέπειες για όλους μας στη νήσο της Ιρλανδίας είναι απόλυτα βαρειές. Αυτό μπορεί να έχει πολύ βαθιές συνέπειες για την οικονομία μας” στη Βόρεια Ιρλανδία», σημείωσε Μάρτιν ΜακΓκίνες.

Διαβάστε επίσης: Παγκόσμια αναταραχή! Η Βρετανία αποφάσισε έξοδο από την Ε.Ε.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.