Κυριακή, 14 Απριλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Σε τροχιά εκλογών βάζει ο Αλέξης τον ΣΥΡΙΖΑ

Μοιραστείτε το

Μάχη των μαχών το νομοσχέδιο για τα εργασιακά εντός και εκτός Βουλής

ΕΤΟΙΜΟΣ για την «πολιτική αλλαγή» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, θέτοντας το κόμμα σε τροχιά εκλογών και προειδοποιώντας την κυβέρνηση με όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης, ακόμη και με αποχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης από ψηφοφορίες.

Ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την εκτίμησή του ότι η ραγδαία κυβερνητική φθορά του τελευταίου διαστήματος μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε πολιτικές εξελίξεις, καθώς «η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, κάτι που σε συνδυασμό με τα φαινόμενα παρακμής που διαρκώς βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δημιουργεί ένα πνιγηρό κλίμα στην κοινωνία».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι έτοιμος να διεκδικήσει την πολιτική αλλαγή με στόχο την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και τη προστασία των εργαζόμενων και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας», τόνισε στην εισήγησή του ο Αλ. Τσίπρας επισημαίνοντας ότι οι άξονες της πολιτικής καμπάνια του κόμματος θα είναι:

-το “Νέο ΕΣΥ”

-η ρύθμιση και διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους 

-βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας

-η προστασία της εργασίας, του οκταώρου και του μισθού.

«Ο σχεδιασμός για τις αλλαγές στα εργασιακά αποτελεί την κήρυξη πολέμου εναντίων των εργαζομένων και της κοινωνικής πλειοψηφίας. Τα εργασιακά θα αποτελέσουν την “μητέρα των μαχών” για την επόμενη περίοδο και το σύνολο των κομματικών μας δυνάμεων οφείλει να ετοιμαστεί για αυτή την εξέλιξη», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

«Έχουμε ήδη ένα σημαντικό προγραμματικό εργαλείο που καταγράφει πλειοψηφικά θετικές αντιδράσεις στην ελληνική κοινωνία», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Ποτέ δεν πίστεψε σε ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας. Η ραγδαία κυβερνητική φθορά του τελευταίου μήνα μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις».

Βουλή: Αποχή από ψηφοφορίες

Για πρώτη φορά ο Αλ. Τσίπρας προειδοποίησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιδράσει δυναμικά στην «συνειδητή υποβάθμιση» της Βουλής από την κυβέρνηση και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχής. Για τον ΣΥΡΙΖΑ το κορυφαίο παράδειγμα υποβάθμισης είναι η επιστολική ψήφος των βουλευτών που στέλνεται πρώτα στις κοινοβουλευτικές ομάδες σε ονομαστικές, ακόμη και σε μυστικές ψηφοφορίες. «Ακυρώνει τη γνώμη των βουλευτών. Αν δεν αλλάξει αυτή η κατάσταση όπως έχουμε ζητήσει από τον πρόεδρο της βουλής και δεν επανέλθει το δικαίωμα κάθε βουλευτή να ψηφίζει ξεχωριστά όπως τοποθετείται, μέσω τηλεδιάσκεψης, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λόγο να συμμετέχει σε τέτοιες ψηφοφορίες», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Zητήματα δημοκρατίας

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στα ζητήματα δημοκρατίας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «συνειδητά υποβαθμίζει και ακυρώνει τη δημοκρατική λειτουργία του Κοινοβουλίου με κορυφαίο παράδειγμα τον τρόπο ψηφοφορίας που ακυρώνει τη γνώμη των βουλευτών». «Αν δεν αλλάξει αυτή η κατάσταση όπως έχουμε ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής και δεν επανέλθει το δικαίωμα κάθε βουλευτή να ψηφίζει ξεχωριστά όπως τοποθετείται, μέσω τηλεδιάσκεψης, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λόγο να συμμετέχει σε τέτοιες ψηφοφορίες», υπογράμμισε και χαρακτήρισε «θεσμική υποχρέωση» των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να μην επιτρέψουν «η πανδημία να μετατραπεί σε κρίση δημοκρατίας». «Αυτήν τη μάχη θα τη δώσουμε τόσο για την λειτουργία του Κοινοβουλίου όσο και για τη διαφάνεια στην διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Η κατάσταση με τις απευθείας αναθέσεις έχει ξεφύγει κάτι που μας επιβάλλει να χρησιμοποιήσουμε κάθε πιθανό μέσο για να υπάρξει ο απαραίτητος θεσμικός έλεγχος ακόμα και τη προσφυγή στην Δικαιοσύνη», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ταμείο Ανάκαμψης

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε αναφορά και στο Ταμείο Ανάκαμψης, για το οποίο, το σχέδιο της κυβέρνησης, όπως είπε, «αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη σχεδιάζει επιστροφή σε αποτυχημένες και κοινωνικά καταστροφικές πολιτικές». «Ειδικά ο σχεδιασμός για τις αλλαγές στα εργασιακά αποτελεί την κήρυξη πολέμου εναντίων των εργαζομένων και της κοινωνικής πλειοψηφίας», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι «τα εργασιακά θα αποτελέσουν την “μητέρα των μαχών” για την επόμενη περίοδο» και ότι «το σύνολο των κομματικών δυνάμεων οφείλει να ετοιμαστεί για αυτή την εξέλιξη».

Τέλος, για την ολοκλήρωση των διαδικασιών για εκλογή νέων νομαρχιακών οργάνων, σημείωσε ότι το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να ολοκληρώσει πανελλαδικά την εκλογή νέων νομαρχιακών επιτροπών, τον μετατρέπει «στο πρώτο κόμμα στην Ελλάδα που με όρους “ψηφιακού άλματος” δείχνει ότι και μέσα στην πανδημία η δημοκρατία δεν μπορεί να μπει σε καραντίνα».

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.