Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Kεντρική Ελλάδα

Μοιραστείτε το

Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews

• Το σπάνιο φαινόμενο των δίδυμων σεισμών, η επόμενη μέρα και το φάουλ του καθηγητή…

Tι άλλο θα μας συμβεί…; Αυτό αναρωτιούνται εκατομμύρια κάτοικοι αυτής της χώρας, μετά και το σπάνιο φαινόμενο των δίδυμων σεισμών των 6 ρίχτερ που χτύπησαν Τετάρτη και Πέμπτη την Ελασσόνα.

Οι ειδικοί λένε πως ο δεύτερος σεισμός προήλθε από ένα νέο ρήγμα το οποίο ήταν αρχατογράφητο μέχρι τώρα! Ο Ευθύμης Λέκκας προσπάθησε να το εξηγήσει, λέγοντας πως μετά τον πρώτο σεισμό, ενεργοποιήθηκε ένας άλλος κλάδος του ρήγματος, ο οποίος δεν ήταν γνωστός μέχρι τώρα. Άρα επρόκειτο για δεύτερο κύριο σεισμό και όχι μετασεισμό… Και όλα αυτά σε διάστημα 30 ωρών! Μάλιστα, δεν απέκλεισε και άλλον σεισμό ίδιου μεγέθους.

Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Θανάσης Γκάνας επεσήμανε ότι το φαινόμενο των «δίδυμων σεισμών» είναι εξαιρετικά σπάνιο, το οποίο όμως τελευταία φορά εμφανίστηκε στην Ελλάδα το 2014 στην Κεφαλλονιά.

Ερχεται δύσκολη εβδομάδα

Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής είναι τρομοκρατημένοι. Και πως να μην είναι όταν ακούν τους σεισμολόγους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως είναι πιθανό να υπάρχει έντονη σεισμική ακολουθία στην περιοχή. «Οι μετασεισμοί συνεχίζονται και θα συνεχιστούν. Συνεπώς, ο κίνδυνος δεν πέρασε» έγραψε χαρακτηριστικά ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος στη σελίδα του στο Facebook.

Μεγάλες καταστροφές

Ήδη πάνω από 500 κτίρια έχουν χαρακτηριστεί ως μη κατοικήσιμα. Από τη στιγμή βέβαια που δεν υπήρξε κανένας θάνατος, κάποιος θα μπορούσε να πει πως αυτό είναι το μικρότερο κακό που θα μπορούσε να τύχει από δύο διαδοχικούς σεισμούς των 6,3 ρίχτερ και αρκετούς μετασεισμούς.

Όμως το δεδομένο είναι πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τους ανθρώπους που δεν έχουν που να μείνουν. Εδώ είναι ευθύνη του κράτους, όχι μόνο να τους διαθέσει ένα αξιοπρεπές προσωρινό κατάλυμα, αλλά να τους στηρίξει έμπρακτα να σώσουν ό,τι σώζεται και να ξαναφτιάξουν από την αρχή τα σπίτια τους. Ακόμα ένα στοίχημα που καλείται να κερδίσει το λεγόμενο «κοινωνικό» κράτος…

Εκτός από αυτό, σίγουρα θα υπάρχουν κατοικίες που ενώ φαίνεται πως άντεξαν, έχουν σημαντικά προβλήματα, τα οποία μπορεί να αποβούν μοιραία σε έναν μετασεισμό. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως κανένας στην Ελασσόνα και στα γύρω χωριά δεν θα πρέπει να μπει σπίτι του πριν το ελέγξει μηχανικός. Αλλά αυτό μια κουβέντα είναι…

Ζυγίζεται το ανθρώπινο δράμα;

«Δεν μπορούμε να έχουμε τον κόσμο στο κρύο για μήνες γι’ αυτό θα πρέπει η πολιτεία άμεσα να στείλει τροχόσπιτα για να καλυφθεί η παραμονή των κατοίκων που ήδη έχουν ξεσπιτωθεί και φυσικά με τις κατάλληλες επιδοτήσεις να βοηθηθούν να φτιάξουν νέες κατοικίες αλλά με σύγχρονους όρους δόμησης» έγραψε ο Άκης Τσελέντης στο Facebook και συμπλήρωσε: «Εδώ χτίζουμε ολόκληρα χωριά για λαθρομετανάστες, επομένως για τους συμπατριώτες μας δε βλέπω να υπάρχει σημαντικό πρόβλημα για να τους βοηθήσουμε να στεγαστούν σε αυτό το δύσκολο στάδιο της ζωής τους».

Κανείς δεν διαφωνεί ότι το κράτος θα πρέπει να μεριμνήσει για τη στέγαση των πληγέντων. Το αντίθετο μάλιστα. Και άμεσα. Όμως η σύγκριση των Ελλήνων με τους πρόσφυγες και μετανάστες φανερώνει μια άκρως δηλητηριώδη νοοτροπία…

Δηλαδή, ένας άστεγος πρόσφυγας είναι κατώτερος από έναν άστεγο Έλληνα; Ένας αλλοδαπός άνθρωπος σε ανάγκη είναι κατώτερος από έναν Έλληνα σε ανάγκη; Όχι κύριε Τσελέντη. Ο ανθρώπινος πόνος δεν γνωρίζει σύνορα και γλώσσες. Και ο υποτυπώδης ανθρωπισμός δεν αφήνει περιθώρια για να ζυγίζουμε ποιον να βοηθήσουμε και ποιον όχι. Πρέπει ΟΛΟΙ οι άνθρωποι σε ανάγκη να έχουν και το δικαίωμα να ζουν αξιοπρεπώς και την ευκαιρία να ορθοποδήσουν.

Τώρα, το κατά πόσο τιμά τη ΝΔ το γεγονός πως για έναν υποψήφιο ευρωβουλευτή της υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι ενός κατώτερου Θεού, είναι άλλο θέμα που σηκώνει μεγάλη κουβέντα… Αλλά εδώ ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης καλούσαν την κοινωνία να κάνει τη ζωή κόλαση στους μετανάστες «για να πουν στους φίλους τους και στους συγγενείς τους να μην έρθουν στην Ελλάδα». Άραγε πιο κόλαση από τον πόλεμο γίνεται; Κάτι θα ξέρουν μάλλον.

Η προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να μετατοπίσει προς το κέντρο τη ΝΔ φαίνεται πως έχει πολλά εμπόδια. Αν είναι ειλικρινής προσπάθεια δηλαδή και όχι επικοινωνιακό τέχνασμα για να ψαρεύει ψηφοφόρους από την άκρα δεξιά μέχρι και το αποκαλούμενο εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ…

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.