Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Σχολεία: Τι θα γίνει με τα νέα μέτρα – Προβληματισμένοι οι επιστήμονες για τη μετάλλαξη Ομικρον

Μοιραστείτε το

Νέα μέτρα και αλλαγές είναι πολύ πιθανό να ισχύσουν και για τα σχολεία, χωρίς κανείς να μην μπορεί, πλέον, να αποκλείσει ότι τα σχολεία θα μείνουν κλειστά στις 10 Ιανουαρίου. Μέσα σε δύο 24ωρα, η Ελλάδα κατέγραψε πάνω από 50.000 κρούσματα, σπάζοντας ουσιαστικά το ένα μετά το άλλο τα αρνητικά ρεκόρ και τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, να κάνει λόγο ακόμη και για 60.000 κρούσματα ημερησίως λόγω της διασποράς της μετάλλαξης Ομικρον.

Με αυτά τα δεδομένα, τα σχολεία, τα οποία λειτουργούν σύμφωνα με πρωτόκολλα, δεν φαίνεται να προκρίνεται το σενάριο οι μαθητές να επιστρέψουν στα θρανία στις 10 Ιανουαρίου. Οι πρώτες συζητήσεις έχουν γίνει στην επιτροπή των ειδικών, ενώ αναμένεται να συνεδριάσουν την ερχόμενη εβδομάδα, αρχές του 2022, προκειμένου να αποφασίσουν τι πρέπει να αλλάξει στα σχολεία όλης της χώρας, αλλά και αν τελικά θα ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου ή όχι. Πάντως, κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας ήθελαν τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου.

Πολλοί επιστήμονες εισηγούνται τα σχολεία να ανοίξουν μία εβδομάδα μετά την προγραμματισμένη ημερομηνία. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες εξετάζουν να ανοίξουν επτά ημέρες αργότερα δηλαδή στις 17 Ιανουαρίου. Βέβαια, η τελική απόφαση θα παρθεί με βάση τα τότε δεδομένα από την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ταυτόχρονα, οι επιστήμονες του υπουργείου Υγείας προτείνουν να αλλάξουν τα πρωτόκολλα προστασίας στα σχολεία και να κλείνει ένα τμήμα εάν υπάρχουν και λιγότερα κρούσματα από αυτά που σήμερα υπολογίζονται προκειμένου να σταματήσει η λειτουργία του. Να υπενθυμιστεί ότι σήμερα με βάση τα ισχύοντα πρωτόκολλα, για να κλείσει ένα τμήμα θα πρέπει να έχει μολυνθεί το 50% των μαθητών συν ένας μαθητής. Δεν αποκλείεται πριν το άνοιγμα των σχολείων να υποβληθούν όλοι οι μαθητές σε rapid test πριν επιστρέψουν.

«Η πρόθεσή μας είναι απολύτως καθαρή: Τα σχολεία να ανοίξουν στην ώρα τους», ήταν η κάθετη τοποθέτηση, του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον ΣΚΑΪ. «Η πρόθεσή μας είναι σταθερή. Θα εξαντλήσουμε κάθε πιθανότητα και κάθε εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας, προκειμένου να το πετύχουμε αυτό», σημείωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.