Σάββατο, 2 Μαρτίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Σαρωτικές αλλαγές στον Κ.Ο.Κ.: Ποια πρόστιμα μειώνονται και ποια θα πληρώνονται με… δόσεις

Μοιραστείτε το

Προς μείωση τα πρόστιμα του ΚΟΚ με πληρωμή και με κοινωφελή εργασία

Μειώσεις στα πρόστιμα σε ύψος ακόμη και έως και 50%, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) αλλά και «ευκολίες πληρωμής» τους, προωθεί ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης.

Στόχος του υπουργείου είναι να υπάρξει μείωση στα υψηλά πρόστιμα και προσαρμογή τους στα νέα οικονομικά δεδομένα, ώστε ο πολίτης-παραβάτης να μπορεί να καταβάλει το πρόστιμο, καθώς σήμερα ένας σημαντικός αριθμός οδηγών λόγω έλλειψης χρημάτων αδυνατεί.

Στις εισηγήσεις του υπουργείου, περιλαμβάνονται νέες ποινές ακόμη και παροχή κοινωφελούς εργασίας, που αναμένεται να αντικαταστήσει την ποινή της αφαίρεσης των πινακίδων κυκλοφορίας.

Σε κάθε περίπτωση, η… ελαστικοποίηση ποινών και προστίμων αφορά τις λεγόμενες απλές παραβάσεις (όπως η παράνομη στάθμευση), που αποτελούν ουσιαστικά και την πλειονότητα των παραβάσεων που βεβαιώνονται κάθε χρόνο.

Αντίθετα, δεν θα αλλάξει τίποτα στις επικίνδυνες παραβάσεις, κυρίως αυτές που αποτελούν βασικές αιτίες πρόκλησης ατυχημάτων, όπως η παραβίαση ταχύτητας, ερυθρού σηματοδότη, μέθη κατά την οδήγηση.
Ωστόσο, ακόμα και αν αυτός ο σχεδιασμός προχωρήσει θα εξαιρεθούν οι παραβάσεις που μπορεί να προκαλέσουν θανατηφόρα τροχαία όπως παραβίαση του STOP, του ερυθρού σηματοδότη, καθώς και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.