Τετάρτη, 29 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Σαρωτικές αλλαγές σε Ασφαλιστικό και Εργασιακά απαιτούν οι δανειστές

Μοιραστείτε το

Για τι οι δανειστές θέλουν να μας κόψουν τις συντάξεις – Πότε έρχονται οι αλλαγές στα εργασιακά –  Κατάργηση των πρόωρων συντάξεων θέλουν οι θεσμοί

Ασταμάτητο το μνημονιακό «κουαρτέτο», συνεχίζει να απαιτεί ένα νέο «μαχαίρι» στο ασφαλιστικό με την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και την αύξηση των ορίων ηλικίας.   Σχεδόν μιάμιση(1,5) ώρα στο υπουργείο Εργασίας οι τέσσερις(4) επικεφαλής της παλιάς «τρόικας», ζητώντας επίμονα νέο «κούρεμα» στις συντάξεις και στα επιδόματα. Οι δανειστές έχουν δεχθεί την προστασία των θεμελιωμένων δικαιωμάτων ωστόσο ανοιχτό παραμένει ακόμα το θέμα του πότε. Αν π.χ.  η αύξηση των ορίων ηλικίας θα γίνεται 2 χρόνια αντί για έξι μήνες,  ώστε να κλείσει νωρίτερα η πόρτα εξόδου πριν από τα 62 έτη. Η ελληνική πρόταση,  προβλέπει τον σχεδιασμό ενός οδικού χάρτη σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Διεθνείς Οργανισμός Εργασίας (ILO) για  να διασφαλιστεί πως θα εφαρμοστούν οι καλύτερες πρακτικές στις  εργασιακές σχέσεις. Η συνάντηση των ξένων διαπραγματευτών, με τον υπουργό εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, έγινε μετά από πρόσκληση του ιδίου στις 12 το μεσημέρι, στο κεντρικό κτήριο στην οδό Σταδίου. Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους του υπουργείου Εργασίας, στόχος είναι να η τελική συμφωνία μέχρι τις 20 Αυγούστου, ωστόσο ανοιχτή προς διαπραγμάτευση μένει η ημερομηνία του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Πληροφορίες από το υπουργείο ανέφεραν πως οι διεθνείς πιστωτές της χώρας επιμένουν να χαρακτηρίζουν μονομερείς ενέργειες ορισμένες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται η ρύθμιση των 100 δόσεων και οι παρεμβάσεις σε εργασιακά και ασφαλιστικο.

«Αβάσταχτες» οι απαιτήσεις των ξένων ασκούν ασφυκτικές πιέσεις  για αλλαγές σε συντάξεις και εργασιακές σχέσεις

 Την άμεση κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, η οποία να περάσει από την ελληνική βουλή με διαδικασίες εξπρές, μέσα από το τρίτο πακέτο προαπαιτούμενων απαιτούν οι διεθνείς πιστωτές της χώρας. Αφού με την επιβολή των προηγούμενων μέτρων, μέσα στα προηγούμενα μνημόνια, που είχαν εμπνευστεί οι τότε τροικανοί, απορυθμίστηκε πλήρως η αγορά εργασίας, εκτινάχθηκε η ανεργία στα ύψη και καταστράφηκε κάθε έννοια εργασιακής ασφάλειας, τώρα τα μεγάλα κεφάλια της Ευρώπης και του ΔΝΤ, βρήκαν νέες ιδέες για να «φτιάξουν» πάλι την οικονομία.  Ζητάνε  την αύξηση των ορίων ηλικίας από 1/7/2015 εγκλωβίζοντας όσους θα είχαν προλάβει να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης έως το τέλος του έτους.  Με μπροστάρη το ΔΝΤ, οι δανειστές προβάλουν μία σειρά απαιτήσεων που μπορεί να μετατρέψουν την αγορά εργασίας σε «ζούγκλα». Μέσα στο πακέτο μέτρων στο οποίο θέλουν να συμφωνήσει η κυβέρνηση περιλαμβάνονται οι ομαδικές απολύσεις, η ανταπεργία – λοκ άουτ και οι αλλαγές  στο συνδικαλιστικό νόμο. Όσο και αν έχουν προχωρήσει οι διαπραγματεύσεις, οι απεσταλμένοι των δανειστών, επίμονοι και ασταμάτητοι, βάζουν πάλι πάνω στο τραπέζι ακόμα και τα πιο σκληρά μέτρα.   Από την πλευρά του υπουργείου, εκτιμούν ότι είναι πιθανόν να ζητηθεί η ρητή δέσμευση της ελληνικής πλευράς ότι οι αλλαγές στα Εργασιακά που εκκρεμούν από την προηγούμενη κυβέρνηση θα συζητηθούν το φθινόπωρο, με βάση τις διεθνείς και ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές και αυστηρό χρονοδιάγραμμα.  Όμως οι δανειστές δεν θεωρείται πιθανό να ασκήσουν έντονες πιέσεις, κυρίως λόγο τους βάρους της παρουσίας του Διεθνή Οργηανισμού Εργασίας. Ο οργανισμός στο παρελθόν στήριξε τις ελληνικές θέσεις, κυρίως σε ότι αφορά τις  ομαδικές απολύσεις και τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Τρόμος στους συνταξιούχους – «Ψαλίδι» 6% στις κύριες συντάξεις τον Σεπτέμβριο

«Κούρεμα» 6% στις συντάξεις του Σεπτεμβρίου, αναφέρει η νέα εγκύκλιος του ΙΚΑ με την οποία αυξάνεται αναδρομικά από το 4% στο 6% (κατά 2%) η παρακράτηση από τις συντάξεις για τις παροχές ασθενείας.

Στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται ρητά πως, από  01-07-2015 το ποσοστό εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη που παρακρατείται από τις κύριες συντάξεις όλων των ασφαλιστικών οργανισμών, του Δημοσίου και του ΝΑΤ, διαμορφώνεται σε 6% από 4%.  Τα ποσά της εισφοράς που θα παρακρατηθούν από τη σύνταξη του Σεπτεμβρίου 2015, δηλαδή από τα λεφτά που θα μπουν στους λογαριασμούς των συνταξιούχων τέλος Αυγούστου.

Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα, «Η αρμόδια υπηρεσία της Διεύθυνσης Πληροφορικής Ο.Π.Σ./Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. θα ενεργήσει αρμοδίως ώστε να γίνεται κράτηση 6% αρχής γενομένης της συντάξεως μηνός Σεπτεμβρίου 2015, από την οποία θα παρακρατηθούν και τα ποσά που προκύπτουν, ως διαφορά, για τις ήδη χορηγούμενες, από 1/7/2015, συντάξεις».

Γ.Κατρούγκαλος: Εγώ τους κάλεσα στο υπουργείο

«Οι επικεφαλής των θεσμών ήρθαν μετά από δική μου πρόσκληση στο Υπουργείο Εργασίας προκειμένου να συζητήσουμε τον “οδικό χάρτη” της διαπραγμάτευσης για το εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα. Η παρουσία τους δεν έχει καμιά σχέση με την πρακτική προηγούμενων ετών επικυρίαρχου ελέγχου επί πολιτικών που επιβάλλονταν έξωθεν»  δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγο μετά τη συνάντηση με τους επικεφαλείς απεσταλμένους των δανειστών. Στην συνέχεια προσέθεσε πως, «Η συζήτηση διεξάχθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα. Για την ελληνική πλευρά, ως προς τα εργασιακά θέματα στόχος είναι ο προσδιορισμός και νομοθέτηση των “βέλτιστων πρακτικών» που προσδιορίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο, και η αναστροφή της απορρύθμισης της μνημονιακής πενταετίας. Ως προς το συνταξιοδοτικό, μια μεταρρύθμιση που θα εξασφαλίζει την βιωσιμότητα ενός κοινωνικά δίκαιου και ορθολογικού ασφαλιστικού συστήματος». Σχετικά με την διαπραγμάτευση που εξελίσεται αυτή την στιγμή, ο υπουργός ανέφερε πως, «η νέα διαπραγμάτευση για τα εργασιακά θα εμπλέκει διεθνείς οργανισμούς όπως η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας και η Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Κοινωνικού Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης και θα επιδιωχθεί να έχει την ευρύτερη δυνατή δημοσιότητα. Και αυτό όχι μόνον για να εξασφαλισθεί η διαφάνεια, που έλειπε όλη την προηγούμενη περίοδο, αλλά και να καταστεί δυνατή η ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας στον σχετικό διάλογο».

Κομισιόν: Αν όλοι κάνουν αυτά που υποσχέθηκαν, θα έχουμε συμφωνία

 «Αν όλοι τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, της 12ης Ιουλίου, τότε είναι δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία», τονίζει ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της  ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος», χαρτογραφεί την πορεία για ένα καλύτερο μέλλον και στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για επίτευξη συμφωνίας βάσει των όσων συμφωνήθηκαν στην Σύνοδο Κορυφής, της 12ης Ιουλίου.  Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, υπογραμμίζει πως, στο κείμενο του ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής και ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που υπέβαλαν οι ελληνικές αρχές στις 9 Ιουλίου «είναι η πυξίδα μας» και αναφέρει επίσης πως,  «είμαστε όλοι μαζί σ’ αυτό».

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.