Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Ψυχοφάρμακα, αντικαταθλιπτικά και ναρκωτικά – Τί δείχνουν τα λύματα στην καραντίνα

Μοιραστείτε το

Ο κόσμος σε συνθήκες καραντίνας και εγκλεισμού άρχισε να παρουσιάζει πάλι αγχώδεις και καταθλιπτικές διαταραχές

Το θέμα σήμερα είναι για την ανάλυση των λυμάτων στην Ψυττάλεια, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό αλλά και στην αύξηση των ψυχοφαρμάκων, των αντικαταθλιπτικών και των ναρκωτικών. Ο άνθρωπος πέρα από ειδικός στο αντικείμενο -η ομάδα του στέλνει καθημερινά τα στοιχεία στον Σωτήρη Τσιόδρα- είναι και ανοιχτός σε κάθε ερώτηση. Είναι ο Νικόλαος Θωμαΐδης.

Πότε ήταν το πικ στην ανεύρεση ουσιών που έδειχναν εκτεταμένη χρήση ψυχοφαρμάκων και αντικαταθλιπτικών των κατοίκων στην πρωτεύουσα;

Η κορυφή ήταν το 2014! Από το 2010 έως το 2014 σημειώθηκε όχι απλώς αύξηση αλλά τρομακτική αύξηση σε κάποιες δραστικές ουσίες, μιλάμε για αύξηση σε κάποια ψυχοφάρμακα πάνω από 1.000%! Κάποια αντικαταθλιπτικά και κάποια αγχολυτικά.

Τώρα τι γίνεται με τις καραντίνες;

Θα σας πω. Μετά το 2014 και έως το 2019 υπήρχε κάποια ύφεση στην κατανάλωση ψυχοφαρμάκων της τάξεως του 30%. Όμως δεν επιστρέψαμε ποτέ στα προ οικονομικής κρίσης επίπεδα! Το 2020 παρατηρείται έντονη αύξηση πάλι σε κάποιες δραστικές ουσίες, αύξηση 60% σε σχέση με το 2019!

Τι ουσίες;

Κάποιο αντικαταθλιπτικό και κάποιες αγχολυτικές, ονόματα δεν αναφέρω για ευνόητους λόγους. Ο κόσμος σε συνθήκες καραντίνας και εγκλεισμού άρχισε να παρουσιάζει πάλι αγχώδεις και καταθλιπτικές διαταραχές, είτε λόγω μοναξιάς είτε λόγω οικονομικών προβλημάτων είτε λόγω φόβου για τον κορονοϊό είτε όλα μαζί.

Τι γίνεται με τα ναρκωτικά;

Η χρήση κοκαΐνης αυξάνεται σιγά σιγά στην Ελλάδα από το 2010 και μετά. Όταν λέω αυξάνεται, εννοώ σε σύγκριση με το παρελθόν που ήταν χαμηλή η χρήση. Όμως φέτος είναι η μεγαλύτερη αύξηση που έχει παρατηρηθεί ποτέ στην Ελλάδα, είναι αύξηση γύρω στο 60% σε σχέση με το 2019! Πρέπει να σας πω ότι γενικώς στην Ελλάδα η κατανάλωση κοκαΐνης είναι χαμηλή σε σχέση με άλλες χώρες, ειδικά τις βόρειες.

Τι άλλο βρίσκετε στα λύματα; Ορμόνες του ανθρώπινου οργανισμού;

Βεβαίως. Η αδρεναλίνη αυξάνει από Δευτέρα έως Τετάρτη και Πέμπτη, και πέφτει το Σαββατοκύριακο. Και η ντοπαμίνη αυξάνει την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή.

Έχουν πολύ ενδιαφέρον αυτά, πείτε μου τον τρόπο που συλλέγετε τα δείγματα και πόσο ασφαλή είναι τα ευρήματα.

Είναι 100% έγκυρα και ασφαλή. Γιατί οι μεθοδολογίες είναι επικυρωμένες.

Είχατε δει την αύξηση του κορονοϊού τις τελευταίες μέρες; Είστε σε επικοινωνία με τον Τσιόδρα;

Ασφαλώς, η ομάδα μου στέλνει καθημερινά στον κ. Τσιόδρα τα ευρήματα. Μπορώ να σας πω ότι η αύξηση του ιού φαινόταν στα λύματα μερικά 24ωρα πριν από τα τεστ που γίνονται για Covid-19.

Υπήρξε μέρα που να έγινε απότομη αύξηση;

Ναι. Η αύξηση ήταν σταδιακή, αλλά από τις 19 Οκτώβρη και μετά είδαμε μία σημαντική αύξηση και είπαμε ότι είμαστε μπροστά σε επερχόμενο μεγάλο κύμα.

Πώς εξηγείτε εσείς προσωπικά αυτήν την απότομη αύξηση;

Σύμφωνα με μελέτες, η μεταδοτικότητα του ιού έχει να κάνει και με τις καιρικές συνθήκες. Με τις κλιματολογικές συνθήκες. Το έχουμε δει σε διάφορα μήκη και πλάτη του κόσμου. Η ηλιοφάνεια δεν ευνοεί την εύκολη μετάδοση του ιού και παίζουν ρόλο η θερμοκρασία και η υγρασία.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.