Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Προστασία της εργασίας με την… κατάργησή της!

Μοιραστείτε το

Της Ελένης Τσερεζόλε

«Για την Προστασία της Εργασίας», επιγράφεται, μάλλον ειρωνικά, το αντεργατικό έκτρωμα, ενάντια στο οποίο διαμαρτύρονται σήμερα όλοι οι εργαζόμενοι. Ένα νομοσχέδιο που είναι η επιτομή του αντικοινωνικού χαρακτήρα της κυβέρνησης. Συμπυκνώνει τις πιο επικίνδυνες πολιτικές κατά των εργαζομένων, της εργασίας, κατά κεκτημένων με αγώνες δικαιωμάτων, ανατρέποντας αμοιβές, ωράρια, εγγυήσεις. Υπονομεύοντας μέχρις ακυρώσεως τα κατοχυρωμένα δικαιώματα του συνδικαλισμού και της απεργίας! Μία αδιανόητη επίθεση από μία κυβέρνηση που δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει μία σε εξέλιξη πανδημία ως εργαλείο για να περάσει την αντικοινωνική της ατζέντα. Γίνεται φανερό ότι, όπως και στα ζητήματα της Υγείας ή της Παιδείας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει επίδειξη της ιδεοληψίας της, της ταύτισής της με πολιτικές αποτυχημένες, του παρελθόντος, της δεκαετίας του 1980 της εποχής της Θάτσερ και του Ρέηγκαν. Πολιτικές που έχουν καταδικαστεί και θεωρούνται ξεπερασμένες ακόμη και από πολιτικά ομογάλακτους του κ. Μητσοτάκη.

Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη – Μητσοτάκη φανερώνει ότι η σημερινή κυβέρνηση λειτουργεί ταξικά και τοξικά μαζί. Δεν διστάζει, παρά τις περί του αντιθέτου μελιστάλακτες διαψεύσεις του αρμόδιου υπουργού, να προωθήσει ό,τι πιο αντεργατικό και αντικοινωνικό υπάρχει προκειμένου η εργοδοσία να έχει λυμένα τα χέρια της για να εκμεταλλεύεται όσο, όπως και όταν θέλει, εργαζόμενους – σκλάβους, χωρίς δικαιώματα, χωρίς δυνατότητα αντίδρασης. Τα δε περί ισότιμης διαπραγμάτευσης μεταξύ εργοδότη – εργαζόμενου, που ισχυρίζεται ο κ. Χατζηδάκης, μόνο γέλιο προκαλούν.

Βέβαια το άθλιο αυτό νομοσχέδιο δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Έχουν προηγηθεί η κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης, η υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, η υπονόμευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς και η μείωση των προστίμων για παραβιάσεις εργατικής νομοθεσίας, η αύξηση του ορίου των νόμιμων υπερωριών κατά 60%, κ.ά. Το τωρινό λοιπόν νομοσχέδιο είναι η κορωνίδα αυτής της αντεργατικής πολιτικής. Ένας πράγματι πρωτότυπος τρόπος για την προστασία της εργασίας: με την κατάργησή της…

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.