ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΑΛΛΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ – ΑΦΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΜΕΛOΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ, ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ TΟΥΡΚΙΚΗ ΚΡΙΣΗ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει ψυχραιμία και αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση της κρίσης που ξέσπασε στην Τουρκία και απειλεί να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν πρέπει να αναλάβει αυτόνομα πρωτοβουλίες και ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλει να ακολουθεί κατά γράμμα τις αποφάσεις των Κοινοτικών οργάνων και της συμμαχίας.
Ταυτόχρονα θα πρέπει να απαιτήσει από τους εταίρους να διασφαλίσουν τη σταθερότητα στην περιοχή και να προστατεύσουν τα σύνορα της χώρας από ενδεχόμενη επέλαση προσφύγων και μεταναστών σε περίπτωση κατά την οποία οι σχέσεις της Τουρκίας με Αμερική και Ευρώπη θα οδηγηθούν στα άκρα.
Τα παιχνίδια που παίζονται με αφορμή την πολυεπίπεδη κρίση που μαστίζει την Τουρκία και η οποία όπως φαaίνεται θα είναι διαρκείας εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια στη Μεσόγειο.
Γι΄ αυτό δεν είναι ώρα για λεονταρισμούς ούτε αυτόνομες τακτικές και στρατηγικές.
Η Ελλάδα οφείλει να μείνει έξω από το κάδρο και ας αποφασίσουν οι αρμόδιοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ μια κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος με την Τουρκία.
Τα μέτωπα που άνοιξε ο Ερντογάν με Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον είναι θερμά, και κλείνουν πολύ δύσκολα. Με δεδομένο ότι ο Σουλτάνος επιδιώκει να μετατρέψει την Τουρκία σε περιφερειακή υπερδύναμη ελέγχοντας το παιχνίδι στην Συρία και το Ιράκ θα παιχτούν ακόμα πολλά επεισόδια. Γιατί σε καμία περίπτωση το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να αφήσει το στρατηγικό χώρο της Τουρκίας στα χέρια του Ερντογάν. Ούτε να δεχθεί επιτήρηση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διενεργεί από τις βάσεις με στόχο τους Τζιχαντιστές. Προσχηματικό είναι και το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία. Προφανώς επιδιώκουν αφορμή να διακόψουν τις ενταξιακές διαδικασίες γιατί κανείς πλέον δεν θέλει την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε θρίαμβο των ακροδεξιών κομμάτων στην Γαλλία και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Εκβιάζει ο Ερντογάν
Γι΄ αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να είναι αυστηρά ουδέτερη και να ακολουθεί τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Ακόμα και στο ζήτημα των απελάσεων τα κριτήρια θα πρέπει να είναι εθνικά και όχι συναισθηματικά. Γιατί καλά είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια των συνόρων και η σταθερότητα της χώρας.
Εκβιάζει ανοιχτά ο Ερντογάν τους Ευρωπαίους χρησιμοποιώντας απροκάλυπτα τα τέσσερα εκατομμύρια των προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε τούρκικα στρατόπεδα.
Ο Σουλτάνος απειλεί να τους αφήσει ελεύθερους πλημμυρίζοντας την Ευρώπη με μετανάστες στην περίπτωση κατά την οποία συνεχιστούν οι πιέσεις τόσο από το ΝΑΤΟ όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση που του ζητούν να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις Συνταγματικές ελευθερίες.
Στην Ελλάδα έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός και στην κυβέρνηση τρέμουν το ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Γιατί μια τέτοια εξέλιξη θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα μας αφού εκατομμύρια προσφύγων και μεταναστών θα επιχειρήσουν να φτάσουν στην Ελλάδα. Με δεδομένο ότι σχεδόν το σύνολο των Ευρωπαϊκών χωρών έχει κλείσει τα σύνορα μετανάστες και πρόσφυγες θα εγκλωβιστούν στη χώρα μας που δεν έχει δυνατότητες και αντοχές να διαχειριστεί μια τέτοια κρίση. Γι΄ αυτό η Αθήνα εύχεται να σταθεροποιηθεί το συντομότερο η κατάσταση στην Τουρκία και να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις του Ερντογάν με Ευρωπαίους και Αμερικάνους.
Αγνοεί τις προειδοποιήσεις
Βέβαια οι κινήσεις του Σουλτάνου κινούνται προς την κατεύθυνση του εκτροχιασμού αφού αγνοεί τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών και τις απειλές να θέσουν την Τουρκία εκτός ΝΑΤΟ.
Σε μια επίδειξη πυγμής ο Ταγίπ Ερντογάν έστειλε ανακριτές στην Αμερικανική βάση του Ιντσιρλίκ γιατί θεωρεί ότι εκεί στήθηκε η συνωμοσία. Στην ουσία θεωρεί τους Αμερικανούς υπεύθυνους για το πραξικόπημα και κάνει ό,τι μπορεί για να τους προκαλέσει.
Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσονται και οι δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης Ερντογάν που καταγγέλλουν ευθέως αμερικανική ανάμειξη στο πραξικόπημα. Η Ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα τις εξελίξεις στη γειτονική Τουρκία επιχειρώντας να αποτελέσει η χώρα μας τη γέφυρα συνεννόησης ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία. Στην κατεύθυνση αυτή αποτιμάται θετικά η συνομιλία που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο Ερντογάν αλλά και τα αντανακλαστικά που έδειξαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην υπόθεση της έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών που έφτασαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη.
Ρευστή η κατάσταση
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών που είχαν ανάμειξη στο πραξικόπημα πρέπει να γίνει άμεσα για να σταλεί το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί κυνηγημένους στρατιωτικούς και αξιωματούχους. Γιατί στην περίπτωση που η Ελληνική δικαιοσύνη αποφάσιζε να δώσει ασυλία στους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς θα έρχονταν κατά χιλιάδες οι αντίπαλοι του Ερντογάν για να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.
Το ανησυχητικό είναι ότι η κατάσταση στην Τουρκία εξακολουθεί να παραμένει ρευστή και την καθιστά περισσότερο επικίνδυνη η μετωπική σύγκρουση του Ερντογάν με τους Αμερικάνους.
Είναι βέβαιο ότι το καλοκαίρι θα είναι πολύ θερμό για την περιοχή της Μεσογείου. Η κρίση στην Τουρκία επηρεάζει και το μέτωπο κατά των Τζιχαντιστών αφού η αεροπορική βάση που χρησιμοποιείται για τις επιδρομές μαχητικών με στόχο τον ISIS βρίσκεται στην ουσία εκτός λειτουργίας αφού ο Ερντογάν τη θεωρεί γιάφκα των πραξικοπηματιών και των Αμερικανών πρακτόρων.