Σάββατο, 20 Ιουλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Προκαλεί ξανά η Τουρκία: Ο Σοϊλού απειλεί Ελλάδα, Ε.Ε. και Frontex – Τι απαντά ο Μηταράκης

Μοιραστείτε το

Νέα πρόκληση από την Τουρκία και τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος με δηλώσεις του επιτέθηκε κατά της Frontex, της Ελλάδας και της Ευρώπης.  Ο Σοϊλού τόνισε ότι ο οργανισμός Frontex πρέπει να καταργηθεί και τον χαρακτήρισε τον “μαύρο θεσμό του αιώνα μας”, ενώ επεσήμανε ότι πρέπει να δοθεί ένα μάθημα στον οργανισμό, την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας στη Σύσκεψη Αξιολόγησης του 2021 στη Διοίκηση του Λιμενικού Σώματος, είπε ότι η Τουρκία είναι το απομεινάρι της τελευταίας πραγματικής και κλασικής αυτοκρατορίας που έχει δει ποτέ ο κόσμος.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Σοϊλού, “το πιο σημαντικό ζήτημα φυσικά είναι η καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης ενώ και τα pushback που γίνονται εδώ, ειδικά από την Ελλάδα, είναι ένα σοβαρό πρόβλημα και ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας”. Τόνισε ότι πέρυσι καταγράφηκαν δύο θάνατοι και 3 περιπτώσεις εξαφάνισης λόγω των pushback, και πρόσθεσε ότι οκτώ θάνατοι οφείλονται σ’ αυτήν την αιτία, το 2021. “Η Frontex είναι συνεργός σ’ αυτό το έγκλημα αγνοώντας το διεθνές δίκαιο” υπογράμμισε ο Τούρκος ΥΠΕΣ που συνέχισε ζητώντας την κατάργηση του Οργανισμού:

“Η Frontex είναι ο μαύρος θεσμός του αιώνα μας και ένας θεσμός που οι “σκλάβοι” του πρέπει να φορούν μαύρα περιβραχιόνια στα μανίκια τους… Είναι ένας βρώμικος θεσμός. Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός και η Ευρώπη θα λογοδοτήσουν γι’ αυτόν τον οργανισμό. Η Frontex είναι ο πιο βρώμικος θεσμός στον κόσμο. Η Ευρώπη πρέπει να τον καταργήσει” σημείωσε ο Σοϊλού και πρόσθεσε: “Η Frontex είναι ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της πραγματικά μαύρης νοοτροπίας της Ευρώπης στον 21ο αιώνα” .

Παράλληλα, ο Σοϊλού υποστήριξε ότι τα pushback πρέπει να παρακολουθούνται στενά και τόνισε ότι ένα μάθημα πρέπει να δοθεί στην Frontex, στην Ελλάδα και την Ευρώπη, σύμφωνα με το TRTHaber.com.

Η απάντηση από τον Νοτη Μηταράκη

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα είναι απέναντι σε κάθε προσπάθεια “εργαλειοποίησης” της μεταναστευτικής κρίσης και εμφανώς η προστασία των συνόρων καθιστά την Ευρώπη ισχυρή απέναντι σε εκβιαστικές απαιτήσεις. Αυτή είναι η αποστολή της Frontex, αυτή είναι η κυριαρχική ευθύνη της χώρας μας”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, αναφορικά με τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα και την Frontex.

Σοϊλού- Μηταράκης

Και προσθέτει: “Προστατεύουμε τα σύνορα μας με αποφασιστικότητα και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Θα έπρεπε, βέβαια, η Τουρκία, εφαρμόζοντας την Κοινή Δήλωση, να είχε προλάβει – ως οφείλει – τις παράνομες αναχωρήσεις. Με αυτό τον τρόπο θα είχε προλάβει και τα πρόσφατα θανατηφόρα ναυάγια. Κάθε βάρκα που δεν ξεκινά, σώζει ζωές και βοηθά στην καταπολέμηση των κυκλωμάτων λαθροδιακινητών” υπογραμμίζει ο κ. Μηταράκης.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.