Τρίτη, 16 Ιουλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Πρόεδρος ΕΟΦ: Ελπίδες από τα μονοκλωνικά αντισώματα – Ξεκινούν δοκιμές στην Ελλάδα

Μοιραστείτε το

Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που κατάφερε να εξασφαλίσει την ένταξη Ελλήνων ασθενών με κορωνοϊό στα πρωτόκολλα της πειραματικής θεραπείας με το κοκτέιλ των μονοκλωνικών αντισωμάτων, της εταιρείας Regeneron, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Δημήτρη Φιλίππου.

Με την κατάσταση στις ΜΕΘ να παραμένει ασφυκτική, και το εμβόλιο να μην αναμένεται στην Ελλάδα πριν από την αρχή του νέου χρόνου, ελπίδες γεννά η είδηση ότι τις επόμενες μέρες έρχεται στην Ελλάδα το φάρμακο με τα μονοκλωνικά αντισώματα.  Πρόκειται για την θεραπεία που χορηγήθηκε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ όταν αυτός νόσησε από κορωνοϊό.

Όπως ωστόσο, είπε ο Πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.:«Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι το λεγόμενο κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων έχει πάρει άδεια έκτακτης χορήγησης στις ΗΠΑ η οποία δεν είναι άδεια έγκρισης κυκλοφορίας φαρμάκου όπως τη γνωρίζουμε, άρα ο δόκιμος τρόπος για να έρθει στη χώρα μας αφού δεν έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων είναι μέσω κλινικής δοκιμής»

«Mέσω επαφών που έγιναν σε επίπεδο υπουργείου και ΕΟΦ με την εταιρεία Regeneron καταφέραμε κι εγκρίθηκε η πρώτη μελέτη μονοκλωνικών αντισωμάτων στην Ελλάδα» είπε ο κ. Φιλίππου.

Σε πέντε νοσοκομεία

Εξήγησε ότι η μελέτη αυτή θα γίνει σε πέντε νοσοκομεία στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα και αφορά εκατό ασθενείς. Συγκεκριμένα θα χορηγηθεί φάρμακο σε ασθενείς που είναι θετικοί χωρίς να νοσούν με σκοπό να μην αναπτυχθούν συμπτώματα. Επίσης, θα γίνει μια ακόμα μελέτη σε άτομα με αρνητική εξέταση κορωνοϊού προκειμένου να μη μολυνθούν.

Όπως είπε ο Πρόεδρος του ΕΟΦ, πρέπει να είμαστε η πρώτη ή η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη που καταφέραμε να ξεκινήσουμε κλινική μελέτη με μονοκλωνικά αντισώματα κι αυτό είναι κάτι που είναι μια ιδιαίτερη επιτυχία για την Ελλάδα.

Έκανε ακόμα γνωστό ότι η παρακολούθηση των ασθενών θα διαρκέσει έναν μήνα ενώ πρόσθεσε ότι το φάρμακο θα πρέπει να αδειοδοτηθεί σε επίπεδο ΕΜΑ και στη συνέχεια να έρθει στη χώρα μας. Ο ίδιος εκτίμησε ότι και οι δυο εταιρείες, Regeneron και Lilly, θα προχωρήσουν άμεσα στην κατάθεση φακέλου για αξιολόγηση από τον ΕΜΑ οπότε, όπως είπε, με το πέρας της μελέτης στην Ελλάδα πιστεύει ότι θα έχει προχωρήσει και η διαδικασία ώστε τα φάρμακα να μπορέσουν να εισαχθούν στη χώρα μας.

Πώς δρα

Σύμφωνα με την εταιρεία Ρετζένερον πολύ καλά αποτελέσματα είχαν οι κλινικές δοκιμές της ειδικά στους ασθενείς που βρίσκονται στο πρώιμο στάδιο της λοίμωξης.

«Έχουν τη δυνατότητα να πηγαίνουν και να δεσμεύουν τις περιοχές των κυττάρων όπου πάει και προσδένεται ο ιός. Επομένως δεν μπορεί να προσδεθεί ο ιός στα κύτταρα, υπάρχει ιός αλλά δεν μπορεί να δράσει» τόνισε ο λοιμωξιολόγος καθηγητής παθολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

Το εμβόλιο βεβαίως αποτελεί την καλύτερη λύση και η χώρα μας είναι σε ετοιμότητα όταν φθάσουν οι πρώτες παρτίδες να ξεκινήσει άμεσα τον εμβολιασμό.

Θεωρούμε ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα έχουμε πετύχει τον εμβολιασμό όλου του πληθυσμού, ανέφερε ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.