Πρίγκιπας Φίλιππος: Η ταραχώδης ζωή του Δούκα του Εδιμβούργου

Θα μείνει γνωστός ως ο… γκαφατζής Πρίγκιπας

Ο Δούκας του Εδιμβούργου, πρίγκιπας Φίλιππος αποφάσισε να παραιτηθεί από τα καθήκοντα του βρετανικού θρόνου σε ηλικία 95 ετών, κλείνοντας έτσι μια σειρά πολλών ετών ως συνοδοιπόρος της βασίλισσας Ελισάβετ στις βασιλικές υποχρεώσεις.

Ο Φίλιππος της Αγγλίας, ο οποίος θα κλείσει τα 96 του χρόνια τον Ιούνιο, έχει ζήσει αναμφισβήτητα μια γεμάτη και ταραχώδη ζωή, η οποία ξεκίνησε στο ανάκτορο του Μον Ρεπό στην Κέρκυρα στις 10 Ιουνίου 1921.

1

Ο γιος του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και της πριγκίπισσας Αλίκης, ωστόσο, δεν έζησε παρά 18 μήνες στη γενέτειρα του, καθώς στη συνέχεια ακολούθησε την οικογένεια του στην εξορία, η οποία τους οδήγησε αρχικά στη Γαλλία και ύστερα στη Γερμανία και τη Βρετανία.

Η πρώτη του συνάντηση με την μέλλουσα βασίλισσα και σύζυγο του Ελισάβετ, έγινε όταν εκείνος ήταν 18 ετών και υπηρετούσε στο Βασιλικό Ναυτικό. Αν και η τότε μόλις 13 ετών Ελισάβετ ερωτεύτηκε αμέσως τον εντυπωσιακό ξανθό Φίλιππο, η βασιλική οικογένεια δεν ενέκρινε το ειδύλλιο, καθώς ο Φίλιππος ήταν ξένος και με όχι τόσο εντυπωσιακό υπόβαθρο. Οι αντιρρήσεις όμως κάμφθηκαν και ο γάμος του μελλοντικού βασιλικού ζευγαριού έγινε μετά από λίγα χρόνια, τον Νοέμβριο του 1947 στο Αββαείο του Ουέστμινστερ.

1

Το 1952 αποτελεί μια χρονιά ορόσημο για την Βρετανία, καθώς στο θρόνο βρέθηκε η Ελισάβετ, με τον σύζυγο της να εγκαταλείπει την καριέρα του στο Ναυτικό για να βρίσκεται στο πλευρό της. Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος τότε: «Το πρώτο μου, δεύτερο και ύστατο καθήκον είναι να στηρίζω πάντα τη βασίλισσα».

Κατά τη διάρκεια της μακράς βασιλικής θητείας της Ελισάβετ, ο πάντα χαλαρός σύζυγος της υπέπιπτε συχνά σε λεκτικά ατοπήματα, αλλά αυτό δεν φαίνεται να ενόχλησε ποτέ τη βασίλισσα η οποία είχε δηλώσει με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Αυτός είναι ο βράχος μου, υπήρξε απλά η δύναμη μου και το στήριγμα μου».

1

Ωστόσο, σε ηλικία 90 ετών, η βασίλισσα Ελισάβετ θα συνεχίσει να εκτελεί μόνη τα καθήκοντα του βρετανικού θρόνου, με τον πρίγκιπα Φίλιππο να την παρακολουθεί πλέον από απόσταση.

 

Μια ζωή γεμάτη γκάφες!

1

«Μα πού το βρήκες αυτό το καπέλο;». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του πρίγκιπα Φιλίππου στις 6/2/1952 προς τη σύζυγό του Ελισάβετ που µόλις είχε στεφθεί βασίλισσα. Έκανε χιούµορ (όπως λέει ο ίδιος) ή ήταν µια από τις πολλές λεκτικές του γκάφες (όπως λένε οι άλλοι); Προχθές στις 10 Ιουνίου, ο εγγονός του βασιλιά της Ελλάδας Γεωργίου Α’ συμπλήρωσε τα 90 του χρόνια. Μια ζωή βασιλικός σύζυγος, µια ζωή γεµάτη γκάφες.

«Δεν είµαι παρά µια αναθεµατισµένη αµοιβάδα. Είµαι ο µοναδικός άνθρωπος σε όλη τη Βρετανία που δεν µου επιτρέπεται να δώσω το όνοµά µου στα παιδιά µου». Τι να κάνουµε Φίλιππε, δούκα του Εδιµβούργου; Είναι δύσκολη η ζωή για πρίγκιπες. Ακόµα κι αν είσαι το µόνο εν ζωή τρισέγγονο της βασίλισσας Βικτωρίας και στη σειρά της διαδοχής του θρόνου σε 16 χώρες! Το µέγα πρόβληµα της γαλαζοαίµατης… αµοιβάδας το 1952 ήταν ότι όταν η σύζυγός του Ελισάβετ ενθρονίστηκε, τέθηκε το ερώτηµα του ονόµατος τού βασιλικού της οίκου.

Εκείνος, ως βασιλικός σύζυγος και ουχί βασιλέας, πρότεινε το δικό του, τον οίκο των Μαουντµπάτεν, όµως η γιαγιά της Ελισάβετ, η Μαίρη ενηµέρωσε τον πρωθυπουργό Ουίνστον Τσόρτσιλ ότι ο οίκος πρέπει να παραµείνει των Ουίνσδορ. Όπερ και εγένετο προς µεγάλη θλίψη του Φιλίππου… Μερικά χρόνια αργότερα, το 1960, και ενώ προφανώς η κρεβατοµουρµούρα από την πλευρά του Φιλίππου συνεχιζόταν, η Ελισάβετ εξέδωσε διαταγή ώστε οι αρσενικοί απόγονοί της όταν δεν χρησιµοποιούν τους βασιλικούς τους τίτλους να έχουν το επίθετο Μαουντµπάτεν-Ουίνσδορ. Και κάπως έτσι λύθηκε αυτή η συζυγική κρίση στο Μπάκιγχαµ (σύµφωνα µε τις φήµες υπήρξαν, άλλωστε, ουκ ολίγες σε 64 χρόνια γάµου).

1

Μερικές από τις πλέον χαρακτηριστικές γκάφες του Φιλίππου

– Σε ταξίδι που έκανε κατά τη δεκαετία του 1980 στην Κίνα, προειδοποίησε βρετανούς φοιτητές: «Θα αποκτήσετε σχιστά μάτια, αν μείνετε πολύ εδώ».

– Το 1993, ο Φίλιππος είπε σ’ έναν Βρετανό που συνάντησε στην Ουγγαρία: «Δεν μπορεί να είσαστε καιρό εδώ — δεν έχετε κάνει μπάκα».

– Στη διάρκεια επίσκεψής του στο Όμπαν της Σκωτίας το 1995 ρώτησε έναν δάσκαλο οδήγησης: «Πώς καταφέρνετε να κρατήσετε τους ιθαγενείς μακριά από το αλκοόλ αρκετό χρόνο ώστε να περάσουν το τεστ οδήγησης;»

– Το 1999, ενώ έκανε περιοδεία σε μια εταιρεία κοντά στο Εδιμβούργο της Σκωτίας, είδε έναν κακοφτιαγμένο ηλεκτρικό πίνακα. «Μοιάζει να τον έφτιαξε Ινδός», είπε.

– Το 2001, ο Φίλιππος είπε σε ένα 13χρονο αγόρι, που η φιλοδοξία του ήταν να πάει στο διάστημα, πως είναι πολύ χοντρό για να γίνει αστροναύτης.

– Όταν έκανε περιοδεία στην Αυστραλία το 2002, ο πρίγκιπας ρώτησε έναν Αβοριγίνα αν εξακολουθούν να ρίχνουν δόρατα ο ένας στον άλλον.

– Το 1967, ρωτήθηκε αν θα ήθελε να πάει στη Μόσχα για να βοηθήσει στην εκτόνωση των εντάσεων του Ψυχρού Πολέμου. «Θα ήθελα πάρα πολύ να πάω στη Ρωσία — αν και οι μπάσταρδοι δολοφόνησαν τη μισή μου οικογένεια», απάντησε.

– Σ’ ένα ταξίδι του στην Αυστραλία το 1998 ερωτήθηκε από έναν φοιτητή που μόλις είχε επιστρέψει από μια περιοδεία πεζοπορίας στην Παπούα Νέα Γουινέα: «Τα καταφέρατε λοιπόν να μην σας φάνε;»

– Το 2005, για να γιορτάσουν τα 85α γενέθλια του Φιλίππου, δύο βρετανοί ρεπόρτερ, οι Φιλ Ντάμπιρ και Άσλεϊ Ουόλτον, συνέταξαν την ανθολογία με τίτλο «Duke of Hazard: The Wit and Wisdom of Prince Philip» (Ο δούκας του ρίσκου: το πνεύμα και η σοφία του πρίγκιπα Φιλίππου). Τα ανάκτορα του Μπακιγχαμ δεν το διασκέδασαν καθόλου.

– Ερωτηθείς να επιλέξει την αγαπημένη του πριγκιπική γκάφα, ο Ντάμπιρ επέλεξε την τελετή για την ανεξαρτησία της Κένυας, το 1963, στην οποία ο Φίλιππος εκπροσώπησε τη Βρετανία. Τη στιγμή που η βρετανική σημαία επρόκειτο να υποσταλεί, ο Φίλιππος στράφηκε στον ηγέτη της ανεξαρτησίας Γιόμο Κενυάτα και τον ρώτησε: «Είστε σίγουρος ότι θέλετε να προχωρήσουμε μ’ αυτό;»

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή