Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Πότε επιστρέφουν οι Θεσμοί στην Αθήνα

Μοιραστείτε το

Την ερχόμενη εβδομάδα εκτιμάται ότι θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των Θεσμών για την συνέχιση της διαπραγμάτευσης με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν.

Στην εκτίμηση αυτή προχώρησε κυβερνητικό στέλεχος το οποίο μετέχει στις διαπραγματεύσεις επιβεβαιώνοντας την σύγκλιση που παρατηρείται μεταξύ κυβέρνησης και Ευρωπαίων για το ασφαλιστικό και ταυτόχρονα τις μεγάλες αποστάσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε ότι αφορά το δημοσιονομικό κενό.

Όπως εξηγούσε ο κυβερνητικός παράγοντας δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με τους Ευρωπαίους για το ασφαλιστικό αλλά θεωρεί ότι αυτή θα επιτευχθεί τελικά εφόσον προωθηθούν ορισμένες παραμετρικές

αλλαγές στο σχέδιο που αφορούν στις επικουρικές και στη μείωση του ανώτατου πλαφόν στην κύρια σύνταξη και στις πολλαπλές συντάξεις.

Κατρούγκαλος: Η κυβέρνηση δεν θα μειώσει τις συντάξεις

Μήνυμα προς τους δανειστές ότι η κυβέρνηση δεν θα μειώσει και πάλι τις συντάξεις έστειλε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, μέσω του Reuters.

«Η κυβέρνηση δεν θα μειώσει και πάλι τις συντάξεις, ακόμα και αν το ζητήσουν οι διεθνείς δανειστές της», δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, υπογραμμίζοντας ότι θα προστατευθεί το εισόδημα των αδυνάτων.

Η Ελλάδα παραμένει αποφασισμένη να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευθεί, ανέφερε σε συνέντευξή του ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Η πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για μεγαλύτερο του αναμενόμενου δημοσιονομικό κενό – που εκτιμάται στο 5-7% του ΑΕΠ έως το 2018, σύμφωνα με πηγές κοντά στους δανειστές – έχει τροφοδοτήσει εικασίες ότι η Αθήνα ίσως δεχθεί ισχυρές πιέσεις για να μειώσει και πάλι τις συντάξεις, αναφέρει το Reuters.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος απέρριψε τέτοιους είδους προβλέψεις ως «μη πραγματικές» και είπε ότι ελπίζει πως το θέμα δεν θα τεθεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αξιολόγησης με τους δανειστές, για την οποία αναμένει ότι θα εκκινήσει και πάλι «το πιθανότερο την επόμενη εβδομάδα» και θα ολοκληρωθεί «εντός του Μαρτίου».

«Ακούμε πράγματα, κάποιες φορές ακραία, μέσω διαρροών για το Διεθνές Νομισματικού Ταμείου τα οποία ελπίζω ότι δεν έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.

«Η μείωση των συντάξεων είναι κόκκινη γραμμή για εμάς», είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, προσθέτοντας ότι περισσότερα από τα μισά ελληνικά νοικοκυριά στηρίζονται στις συντάξεις για τα βγάλουν πέρα.

Ερωτηθείς εάν η Αθήνα θα εμμείνει σε αυτό σε περίπτωση που κινδυνεύσει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, απάντησε: «Δεν θα ήταν κόκκινη γραμμή διαφορετικά».

«Η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση είναι αρκετή (για να επιτευχθεί ο στόχος) και εγγυάται τη βιωσιμότητα του συστήματος έως το 2060», υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας.

«Η δεξαμενή των συντάξεων είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με το παρελθόν, αλλά το εισόδημα των αδυνάτων θα προστατευθεί», σημείωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι το σχέδιο θα εγκριθεί από τη Βουλή.

«Οι βουλευτές είναι πεπεισμένοι για την αναγκαιότητα και την ορθότητα της μεταρρύθμισης. Δεν θα έχουμε πρόβλημα να περάσουμε το νομοσχέδιο», ανέφερε ακόμα ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Αναφερόμενος στις παραχωρήσεις στις οποίες προέβη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να κατευνάσει τους αγρότες (διατήρηση του συνταξιοδοτικού ταμείου τους ανέπαφου έως το 2021 και δυνατότητα για τους επαγγελματίες αγρότες να επιλέξουν χαμηλότερες εισφορές και χαμηλότερες συντάξεις), ο υπουργός Εργασίας είπε ότι αμφότερες θα συζητηθούν κατά την αξιολόγηση.

«Δεν προσπαθούμε απλά να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα, πράγμα που αποτελεί υποχρέωσή μας καθώς αναγκαστήκαμε να κάνουμε μια παραχώρηση που έχει την υπογραφή μας.

Προσπαθούμε να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα, το οποίο θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα προστατεύσουν τους αδυνάτους», είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει εθνική πρωτοβουλία για τέτοιες μεταρρυθμίσεις, έχουμε την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων, γι’ αυτόν τον λόγο η Ελλάδα θα πρέπει να έχει τη στήριξη των εταίρων της», πρόσθεσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.