Πέμπτη, 23 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Ποτάμι: Εντελώς άδικες οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό

Μοιραστείτε το

Ευθύνες και σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ

Οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό είναι εντελώς άδικες αναφέρει το Ποτάμι επισημαίνοντας ότι ο νόμος Κατρούγκαλου «ολοκληρώνει τις μνημονιακές αλλαγές επεκτείνοντας το σύστημα των νέων (που είναι σχεδόν πανομοιότυπο με το μη εφαρμοσθέν σύστημα ΠΑΣΟΚ/ΝΔ) σε όλους».

Καταλογίζει ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση τόσο στην κυβέρνηση όσο και σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, ενώ υπογραμμίζει ότι παρά την αναμενόμενη αντιπαλότητα συμπίπτουν στην προσέγγιση του ασφαλιστικού.

Αναλυτικά, το Ποτάμι υπογραμμίζει ότι το προωθούμενο ασφαλιστικό:

1. Είναι αναχρονιστικό. Υπό μια έννοια επιτυγχάνεται η ολοκλήρωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που άρχισε την δεκαετία του 1950. Αν γινόταν το 1958 θα ήταν καλό, αλλά το 2018 είναι τελείως αναντίστοιχο με τις ανάγκες μιας σύγχρονης χώρας και πολύ περισσότερο της μεταμνημονιακής Ελλάδας. Το διανεμητικό σύστημα πληρώνει σημερινές συντάξεις από σημερινές εισφορές. Έτσι η κυβέρνηση βρίσκει λεφτά για τις σημερινές συντάξεις αυξάνοντας (υπέρμετρα) τις σημερινές εισφορές, με αντάλλαγμα υποσχέσεις που κάνουν την αυριανή κατάσταση δυσχερέστερη. Με άλλα λόγια μεταφέρεται το κόστος της χρηματοδότησης των συντάξεων σε μια εποχή που τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα – λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της χρονικής δομής της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους.

Αντί να δανείζεται το Κράτος ανοικτά, δανείζεται από τους νέους σήμερα, δημιουργώντας αφανές χρέος αργότερα.

2. Προωθεί κοινούς κανόνες – αλλά αυτοί είναι οι λάθος κανόνες.

3. Εχει εισπρακτικό χαρακτήρα με πολλές «κρυμμένες πονηριές».

4. Συνεχίζει να δίνει σχετικά υψηλές παροχές με λίγα χρόνια. Ενθαρρύνει την πρόωρη συνταξιοδότηση.

5. Η έλλειψη ανταποδοτικότητας μετατρέπει το όλο σύστημα σε τιμωρητικό φόρο στην εργασία.

Τονίζει ότι ουσιαστικά αυτό που επιχειρείται είναι η διατήρηση, για λίγα χρόνια ακόμα, ενός χρεοκοπημένου διανεμητικού συστήματος μέσω της υπέρμετρης επιβάρυνσης των σημερινών ασφαλισμένων, κυρίως των αυτοαπασχολουμένων με σχετικά υψηλά εισοδήματα, των διπλά απασχολουμένων, των δημοσίων υπαλλήλων και των εργαζόμενων με μπλοκάκια, οι οποίοι ασφαλίζονται ως μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι και θα πληρώνουν διπλές εισφορές ακόμη και για την υγεία.

Χαρακτηρίζει εξωφρενικό, να καλούνται οι σημερινοί ασφαλισμένοι να πληρώσουν υψηλές εισφορές, για να πάρουν τελικά χαμηλότερες συντάξεις, μέσω των νέων ποσοστών αναπλήρωσης.

«Η εμμονή σε ένα αδιέξοδο σύστημα, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο συνεχούς περιδίνησης» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση. 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.