Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Πόσο ενοχλεί η αλήθεια;

Μοιραστείτε το

Φαίνεται πως η πλήρης αλήθεια για τη ζωή και την οικογένεια της νέας Πρωθυπουργού της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν, “ενόχλησε” κάποια ελληνικά μέσα και προσπάθησαν να την αποκρύψουν. Βέβαια στην εποχή μας…”ουδέν κρυπτόν υπό το διαδίκτυο” 

Το πρακτορείο ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ και τηλεοπτικός σταθμός “παρέλειψαν” μια “μικρή χρωματιστή” λεπτομέρεια στην εντυπωσιακή ιστορία της νέας πρωθυπουργού της Φινλανδίας…

Δεν τους άρεσε προφανώς το γεγονός ότι η νέα πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν, μεγάλωσε σε μία οικογένεια ενός γκέι ζευγαριού γυναικών, οπότε της άλλαξαν την οικογενειακή κατάσταση, αυτοβούλως.

Στην Ελλάδα η είδηση για τη νέα πρωθυπουργό της Φινλανδίας μεταδόθηκε ευρέως μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, που αφιέρωσε στην εκλογή της Μαρίν ένα αρκετά μεγάλης έκτασης άρθρο με πηγές το BBC, τον Guardian και τη Sun.

Στις σχεδόν 600 λέξεις του, το πρακτορείο κάνει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για την εκλογή της Σάνα Μάριν από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, εξηγεί τους λόγους και τις συνθήκες της παραίτησης του απερχόμενου πρωθυπουργού Άντι Ρίλκε, ενημερώνει ακόμη και για τους υπόλοιπους νεαρούς ηγέτες κρατών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον κόσμο.

Η δυσκολία- με το πρακτορείο ειδήσεων όμως, εμφανίζεται όταν καλείται να διαχειριστεί θέματα που στην Ελλάδα ακόμη “κάνουν τζιζ”. Έτσι λοιπόν, με μια μικρή αναφορά στα βιογραφικά στοιχεία της νέας πρωθυπουργού, κάνει ένα σύντομο πέρασμα, ώστε να μη χρειαστεί να γράψει ότι η νέα πρωθυπουργός της Φινλανδίας έχει μεγαλώσει με γονείς δύο γυναίκες.

«Σύμφωνα με το φινλανδικό δίκτυο YLE, η Σάνα Μαρίν είναι παιδί μονογονεϊκής οικογένειας και είναι το πρώτο μέλος της οικογένειάς της που φοίτησε στο πανεπιστήμιο. Μιλάει αγγλικά και σουηδικά και είναι βουλευτής από το 2015 και υπουργός Μεταφορών από τις 6 Ιουνίου 2019», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΑΠΕ.

Εδώ εντοπίζεται και το πρώτο “πρόβλημα”. Οι πηγές που επικαλείται o αρθρογράφος, τόσο το φινλανδικό YLE, όσο και τα δύο από τα τρία βρετανικά μέσα που αναφέρονται στο τέλος του άρθρου, κάνουν σαφή αναφορά στο γεγονός ότι η νέα πρωθυπουργός έχει μεγαλώσει σε μια οικογένεια… διαφορετική από τις άλλες, ενώ τονίζεται και το ότι έχει μιλήσει ανοιχτά για το “στίγμα” που έφερε όταν μεγάλωνε λόγω των ιδιαιτεροτήτων της οικογένειάς της.

yle

guardian

bbc

Αντίστοιχα και στο χθεσινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού αναφέρεται: “Πληροφορηθήκαμε πως η Σάνα Μαρίν, «μεγάλωσε σε μονογονεϊκή οικογένεια, μόνο με τη μητέρα της»!”

Τι και αν η ίδια το λέει σε συνεντεύξεις της (το BBC το έγραψε αλλά προφανώς δεν είναι του επιπέδου και της αξιοπιστίας του ελληνικού τηλεοπτικού σταθμού), τι και αν το τονίζουν όλα τα sites του εξωτερικού, και όχι μόνο, καμία σημασία δε φαίνεται να έχει. Οι δύο γυναίκες μετατράπηκαν σε μονογονεϊκή οικογένεια σε μια έξαρση ομοφοβίας μην τυχόν και σοκαριστούν οι τηλεθεατές του καναλιού.

Αφήστε δε το γεγονός ότι η Σάνα Μαρίν συζεί με τον σύντροφό της (ένα το κακό), δεν παντρεύτηκε-(δεύτερο κακό – είναι αστεφάνωτη δηλαδή, αν είναι δυνατόν!), ενώ άφησε-άφησαν και αβάπτιστο το παιδί τους (στο πυρ το εξώτερον!). Γι’ αυτά, στον σταθμό, κιχ!

“Άλλη κουλτούρα” σχολίασε στο τέλος του… ρεπορτάζ η παρουσιάστρια για το φύλο της Σάνα Μαρίν και την ηλικία της.

Σίγουρα, ναι άλλη κουλτούρα, αλλά για τους ακριβώς αντίθετους λόγους από εκείνους που θα περίμενε κανείς.

Δύο είναι τα τινά: 

  • Αν ο τηλεοπτικός αυτός σταθμός δεν φοβάται το διαφορετικό και δεν είναι ομοφοβικός
  • Ίσως έχει κάνει ένα αρκετά κακό ρεπορτάζ και φαίνεται πως έχει εμπιστευτεί μία μόνο πηγή, πιθανώς/προφανώς το πρακτορείο, για μία τόσο μεγάλη είδηση που απασχόλησε τα ΜΜΕ παγκοσμίως

Ας επιλέξουν οι ίδιοι τι ακριβώς συμβαίνει.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.