Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Πώς θα επιβιώσουν εστιατόρια, καφέ, μπαρ – 7 προτάσεις σωτηρίας

Μοιραστείτε το

Συγκεκριμένες προτάσεις προς το ΥΠΟΙΚ, προκειμένου ο κλάδος της εστίαση να επιβιώσει από την έξαρση του κορωνοϊού, κατέθεσε το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων, Καταναλωτών, Εστίασης & Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ).

Το ΠΑΣΚΕΔΙ σημειώνει αρχικά ότι στηρίζει την απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο των μέτρων για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού, και διαβεβαιώνει ότι έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις ενημέρωσης και συστάσεων προς τα καταστήματα του κλάδου.

«Ωστόσο, οι δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών και το κλίμα που έχει προκληθεί, έχουν, όπως είναι αναμενόμενο, καταστροφική επίπτωση στη λειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου, με τον κύκλο εργασιών να βρίσκεται ήδη -μετά και τις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις και την αναστολή λειτουργίας δημόσιων δομών, όπως σχολεία, πανεπιστήμια κ.ά.- σε πτώση που αγγίζει κατά μέσο όρο το 70%» προστίθεται στη συνέχεια.

Κορωνοϊός: 7 προτάσεις για τον κλάδο της εστίασης

Σύμφωνα με το ΠΑΣΚΕΔΙ, στον κλάδο της εστίασης δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν εναλλακτικές πρακτικές εξ αποστάσεως απασχόλησης, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε τζίρο. Αυτό το γεγονός, επισημαίνει το Σωματείο, «έχει άμεσες επιπτώσεις στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου μας, ενώ την ίδια στιγμή, πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι είναι αδύνατο να προβλεφθεί ο χρόνος της επαναφοράς από τη διαμορφωθείσα αυτή κατάσταση, αφήνοντας, ουσιαστικά, εντελώς μετέωρους τόσο επιχειρηματίες, όσο και τους εργαζόμενους του κλάδου.»

Με στόχο «με πνεύμα σύνεσης και ομοψυχίας, οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να επιβιώσουν και να προστατευτούν χιλιάδες θέσεις εργασίας» το ΠΑΣΚΕΔΙ κατέθεσε τις εξής 7 προτάσεις προς το υπουργειό Οικονομικών:

1) Άμεση μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 50% για την περίοδο από 01/03/2020 έως και ‪31/12/2020, όπως και την ένταξη του κλάδου της Εστίασης στις ευπαθείς ομάδες, προκειμένου η ΔΕΗ να συμπεριλάβει τις επιχειρήσεις του κλάδου στο Κοινωνικό τιμολόγιο, τουλάχιστον έως το τέλος του τρέχοντος έτους, δίνοντας την δυνατότητα αποπληρωμής των ήδη υπαρχόντων οφειλών σε 12 άτοκες δόσεις.

2) Αναστολή της καταβολής του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων του κλάδου έως και ‪την 31η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους και μετά την ημερομηνία αυτή το σύνολο των μη καταβληθεισών εισφορών να κεφαλαιοποιηθεί και να αποπληρωθεί σε είκοσι τέσσερις (24) άτοκες δόσεις.

3) Άμεση μείωση στο 13% του ΦΠΑ και για τον καφέ και τα ροφήματα, ως ελάχιστο μέτρο μακροπρόθεσμης στήριξης του κλάδου και διόρθωσης μιας αδικαιολόγητης στρέβλωσης που εξακολουθεί να υφίσταται, παρά τις σχετικές δεσμεύσεις σας.

4) Εξέταση της δυνατότητας προσωρινής αναστολής των φορολογικών και δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων του κλάδου, εφόσον η έκτακτη κατάσταση παραταθεί πέραν των τεσσάρων (4) μηνών.

5) Παράλληλα, πρέπει να επισημανθεί ότι στην αγορά διαμορφώνονται συνθήκες ουσιαστικής μείωσης των ενοικίων καταστημάτων εστίασης (τουλάχιστον για το κρίσιμο διάστημα των προσεχών μηνών). Ήδη, υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις μειώσεων ενοικίων που φτάνουν ακόμα και το 60%, σε μία προσπάθεια επιβίωσης των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, γεγονός που καταδεικνύει ότι από την πλευρά αρκετών ιδιοκτητών υπάρχει κατανόηση της έκτακτης και εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης.

6) Κρίνεται, επίσης, απαραίτητη η άμεση και ουσιαστική οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων με χρηματικές αποζημιώσεις, καθώς, πέρα από τις παρατάσεις φορολογικών απαιτήσεων, οι επιχειρηματίες χρειάζονται άμεση βοήθεια προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν μετά τις τεράστιες απώλειες που αναμένεται να φέρει τόσο στις επιχειρήσεις τους, όσο και σε προσωπικό επίπεδο, τούτη η περίοδος καταστροφής.

7) Τέλος, θεωρούμε πολύ σημαντικό να υπάρξει οικονομική βοήθεια αλλά και κρατική μέριμνα με τον Τειρεσία, προκειμένου να βρεθεί λύση για επιταγές που έχουν κοπεί από επιχειρήσεις του κλάδου προς τους προμηθευτές τους, ωστόσο, λόγω του ακραίου αυτού φαινομένου, θα είναι αδύνατο για τις περισσότερες επιχειρήσεις να μπορέσουν να τις καλύψουν τόσο στο άμεσο διάστημα, όσο και για μια εύλογη χρονική περίοδο μετά το πέρας των αυστηρών μέτρων.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.