Τρίτη, 5 Μαρτίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Πώς να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση

Μοιραστείτε το

Το καλοκαίρι είναι μια εποχή που ευνοεί την αλλοίωση των τροφίμων. Πολλές φορές δεν είστε σε θέση να κρίνετε και να καταλάβετε αν το φαγητό έχει χαλάσει καθώς δεν είναι ορατό ούτε παρατηρείται κάποια αλλοίωση στη γεύση του, όμως οι βιταμίνες του έχουν καταστραφεί.

Μερικές συμβουλές που θα βοηθήσουν να καταλάβετε πότε το τρόφιμο έχει αλλοιωθεί:

•    Μην ξαναζεσταίνετε το ρύζι. Το ρύζι μπορεί να περιέχει ανθεκτικά σπόρια βακτηρίων, τα οποία αναπτύσσονται όταν το αφήνουμε να κρυώνει με τις ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Επομένως, ή θα μαγειρέψετε μόνο την ποσότητα του ρυζιού που θα φάτε σε ένα γεύμα ή θα βάλετε ότι περισσέψει στο ψυγείο μέσα σε μία ώρα από το μαγείρεμα, για να το φάτε στο επόμενο γεύμα.

•    Μη βάζετε το γάλα στην πόρτα του ψυγείου. Είναι η θέση με την πιο ασταθή και χαμηλή θερμοκρασία και το γάλα μπορεί εύκολα να χαλάσει. Γενικώς, μη βάζετε ευπαθή προϊόντα στην πόρτα

•    Να απολυμαίνετε το σφουγγάρι. Και κάθε πανάκι που χρησιμοποιείτε στην κουζίνα (π.χ. για να μαζεύετε τα νερά από τους πάγκους). Τα σφουγγαράκια και τα πανάκια της κουζίνας είναι από τα πιο μολυσμένα αντικείμενα των σπιτιών – περιέχουν έως και 200.000 φορές περισσότερα βακτήρια από ότι οι λεκάνες στις τουαλέτες, σύμφωνα με ευρωπαϊκές και αμερικανικές μελέτες!

•    Προσέξτε τις συσκευασίες των κρεάτων. Μην τις βάζετε ποτέ απευθείας στο ψυγείο (βάλτε τες σε καθαρό ταψί ή σακούλα και μετά στην κατάψυξη ή στο ψυγείο) και να πλένετε πάντοτε τα χέρια σας όταν τις πιάνετε, διότι πολύ συχνά είναι λερωμένες από τους χυμούς των κρεάτων.Μην ξεβγάζετε τα πουλερικά και τα άλλα κρέατα. Το πλύσιμο κάτω από τη βρύση είναι η ιδανική μέθοδος για να διασπαρούν παντού τα μικρόβιά τους.

•    Καθαρίστε την ψηστιέρα. Πολύς κόσμος νομίζει ότι αφού θα βάλει πάλι φωτιά στο μπάρμπεκιου, ότι μικρόβιο υπάρχει θα σκοτωθεί, άρα δεν χρειάζεται να το καθαρίζει.

•    Μην ξαναπαγώνετε το λιωμένο παγωτό. Δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη βακτηρίων διότι περιέχει γάλα και ζάχαρη. Επομένως, αν το παγωτό είναι μαλακό βάλτε το στην κατάψυξη, αλλά αν έχει λιώσει καλύτερα να το πετάξετε.

•    Μην τρώτε φαγητό ξεχασμένο εκτός ψυγείου. Αν αφήσετε το μαγειρεμένο φαγητό εκτός ψυγείου περισσότερο από δύο ώρες μετά το μαγείρεμα (ή μία ώρα αν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος υπερβαίνει τους 32 βαθμούς Κελσίου), καλύτερα να μην το καταναλώσετε.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.