Κυριακή, 14 Ιουλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Πως με 10 δις «προκαταβολή» θα φτιάξουμε τις τράπεζες

Μοιραστείτε το

Τι θα γίνει με τις τράπεζες – Το σχέδιο του 2012 ο οδηγός για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Με οδηγό το σχέδιο που ακολουθήθηκε το 2012 και με προκαταβολή για μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου, συνολικού  ύψους 10 δισ. ευρώ θα λάβουν οι τέσσερεις (4) ελληνικές συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank),με σκοπό την αποκατάσταση της κανονικότητας και την επιστροφή στην ομαλότητα, με χαλάρωση στους περιορισμούς και αποβολή της αβεβαιότητας.  Το σχέδιο θα πάρει μπροστά, αμέσως μετά την συνομολόγηση της νέας δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Δηλαδή αφού συμφωνίσουμε το νέο πρόγραμμα στήρικης της ελληνικής Οικονομίας(μνημόνιο) με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Με την Οικονομία να έχει μπει σε πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα περιπέτειες, μετά την κήρυξη της τραπεζικής αργίας και τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων(Capital Controls), ο οικονομικός κόσμος και ειδικά τα ανώτερα τραπεζικά στελέχη κινούνται ταχέως  για την εφαρμογή της λύσης, καθώς η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος,  αποτελεί το πρώτο βήμα για την εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας και της αγοράς.    

Το ίδιο περίπου σχέδιο, ακολουθήθηκε και τον Απρίλιο του 2012, όταν μπήκαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) σχεδόν 25 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είχε στηριχτεί τότε, με μία «ανακεφαλαιοποίηση γέφυρα».

Στην συνέχεια, τον Μάιο, το Ταμείο,  έδωσε τα 18 δισ. στις τράπεζες ως προκαταβολή έναντι μελλοντικών αυξήσεων κεφαλαίου, επιστρέφοντας την εμπιστοσύνη στο σύστημα και αποκαθιστώντας τους δείκτες φερεγγυότητάς τους.

Σήμερα σύμφωνα με πληροφορίες, πάμε για την επανάληψη, χρησιμοποιώντας όμως την νέα ανακεφαλαιοποίηση, για την αύξηση  της στήριξης, της ρευστότητας στην πραγματική  οικονομία. Ο τελικό στόχος, είναι να βγούμε το ταχύτερο δυνατό από την «τρύπα» των Capital Controls και να επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς. 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.