Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Πλυντήριο κλεμμένων χρημάτων είχαν κάνει το ALTER

Μοιραστείτε το

ΠΩΣ ΛΗΣΤΕΥΕ ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ Ο ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ

ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ ΗΤΑΝ ΝΑ «ΦΑΝΕ» ΤΟ ΣΤΑΘΜΟ, ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ- ΜΑΪΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΕΞΩ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΟΥΡΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ 20.000 ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ, ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ 16 ΔΙΣ ΔΡΧ. ΤΟ 2000, ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΟΥ ΚΑΝΑΛΙΟΥ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

MΕΤΑ τις τελευταίες αποκαλύψεις μας, ύστερα από την κακουργηματική δίωξη που ασκήθηκε από τον εισαγγελέα και την έκδοση βουλεύματος, σε βάρος του Κώστα Γιαννίκου, της γυναίκας του Αικατερίνης Γιαννίκου, του Θανάση Αθανασούλη και του Γιώργου Βαλσαμίδη, που τους έπιασαν στα πράσα να έχουν πάρει από το ταμείο του ­ALTER 8.500.000 ευρώ και να τα έχουν στείλει σε κρυφούς λογαριασμούς τους, στην Ελβετία, η εφημερίδα μας αποκαλύπτει σήμερα άλλη μια πτυχή αυτής της ιστορίας, που οδήγησε το ALTER στην καταστροφή και τελικά την πτώχευση, αφήνοντας στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενους, και κάνοντας φτωχότερη την ενημέρωση του ελληνικού λαού.

ΤΗΝ περίοδο που το κανάλι βρισκόταν ένα βήμα πριν την παύση πληρωμών ο Γιαννίκος, με αίτησή του προσπάθησε στις 6-5-2011 να μπει το ALTER στο άρθρο 99.

ΓΙΑ να το πετύχει, μεταξύ των άλλων o Γιαννίκος πρότεινε στις τράπεζες να δεχθούν κεφαλαιοποίηση μέρους των υποχρεώσεων του σταθμού, ύψους 159.000.000 ευρώ!!!

ΣΤΗ συνέχεια προτείνει επίσης για τη «σωτηρία» της εταιρείας να κεφαλαιοποιήσει «υποχρεώσεις» του ALTER προς την εταιρεία προσωπικών του συμφερόντων, την Modern Times, συνολικού ποσού ύψους 105.600.000 ευρώ!!!

ΟΙ «υποχρεώσεις» αυτές του ALTER δημιουργήθηκαν με ΤΡΙΓΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ και ανταλλαγές επιταγών, μεταξύ ορισμένων διαφημιστικών εταιρειών, που ήταν στο μεγάλο κόλπο μαζί με τον Γιαννίκο.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ αναφέρεται, στην αίτηση που κατέθεσε στο δικαστήριο και έτσι αποκαλύφθηκε η μεγάλη απάτη, ότι ο Γιαννίκος εξέδωσε επιταγές του ALTER αξίας 79.000.000 ευρώ προς διάφορες διαφημιστικές εταιρείες και παρέλαβε ισόποσες επιταγές από τις εν λόγω διαφημιστικές εταιρείες!!! Τις επιταγές αυτές των 79.000.000 ευρώ τις ενεχυρίασε στις τράπεζες, για την εξασφάλιση των δανείων της εταιρείας του, MODERN TIMES! Δούλευε δηλαδή το ALTER για να πληρώνονται οι υποχρεώσεις της προσωπικής εκδοτικής εταιρείας του Γιαννίκου και της γυναίκας του.

ΕΠΙ πολλά χρόνια όσο ο Γιαννίκος ήταν μεγαλομέτοχος, πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του ALTER, ΦΟΥΣΚΩΝΕ τις υποχρεώσεις του καναλιού, και έπαιρνε επιταγές από διαφημιστικές εταιρείες, τις οποίες όμως χρησιμοποιούσε για τη χρηματοδότηση των εταιρειών του προσωπικού του ομίλου, με αποτέλεσμα να ληστεύεται και να καταχρεώνεται το κανάλι και να πλουτίζει ο Γιαννίκος, ο οποίος ξαφνικά βρέθηκε να έχει αγοράσει όλες τις δισκογραφικές εταιρείες της χώρας, «Legend», «Lyra», «MBI», «Κίνησις», «Eros», «Σονόρα», «Πάνιβαρ». Αγόρασε επίσης τη μεγάλη εβδομαδιαία εφημερίδα «Επενδυτής», και 3 μεγάλα ραδιόφωνα, το John Greek, το Captain Jack και το OASIS, και εξέδωσε τα μουσικά περιοδικά «Δίφωνο» και «Ποπ και Ροκ», ενώ συγχρόνως αγόρασε και όλα τα μεγάλα θέατρα της Αθήνας, μέσω της Εταιρείας Ελληνικών Θεαμάτων, «ΠΑΛΛΑΣ», «ΜΙΚΡΟ ΠΑΛΛΑΣ», «ΑΛΙΚΗ», «ΚΙΒΩΤΟΣ», «ΕΜΠΟΡΙΚΟΝ», «ΠΕΙΡΑΙΩΣ 131», «ΑΠΟΘΗΚΗ», «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ», «ΛΑΜΠΕΤΗ», ενώ είναι άγνωστο τι άλλες αγορές έχει κάνει και στο εξωτερικό, σε ακίνητα και επιχειρήσεις.

ΚΑΙ ενώ λοιπόν καταχρέωσε το κανάλι με ΨΕΥΤΙΚΕΣ υποχρεώσεις, έρχεται και με την αίτησή του να δηλώνει στο δικαστήριο ότι αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις η MODERN TIMES, σαν σωτήρας και προτείνει την κεφαλαιοποίησή της, γεγονός που αν το επιτύγχανε, θα τον καθιστούσε μοναδικό κυρίαρχο του ALTER πετώντας έξω από το ALTER όλους τους μετόχους μαζί με τους μικρομέτοχους που διέθεσαν τα ωραία τους χρήματα κατά την εισαγωγή του ALTER στο χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα εξαιτίας της λεηλασίας του Γιαννίκου, του Αθανασούλη και του Βαλσαμίδη, ο Γ. Κουρής και άλλοι 20.000 μικροεπενδυτές να έχουν χάσει τα χρήματά τους.

Μόνο οι μικροεπενδυτές έχασαν 16 δισεκατομμύρια δραχμές, τα οποία έφαγε η συμμορία των τεσσάρων.

Ένα τεράστιο πλυντήριο κλεμμένου χρήματος από τα ταμεία του ALTER, που μπορεί να ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ, είχαν στήσει σύμφωνα με το βούλευμα καταπέλτη του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών που τους παραπέμπει σε δίκη για βαριά κακουργήματα, ο Κώστας Γιαννίκος, η γυναίκα του Κατερίνα Γιαννίκου, ο Θανάσης Αθανασούλης και ο Γιώργος Βαλσαμίδης, που εδώ και χρόνια ζει σαν κροίσος μεταξύ Ελβετίας και Λουξεμβούργου με τα κλεμμένα χρήματα.

Το βούλευμα (υπ’ αριθμόν 1072/2016 βούλευμα από τους Δικαστές, Μαρία Παπαδογρηγοράκου, Πρόεδρο Πλημμελειοδικών, Σωτήριο Τσουβαλά και Μιχαήλ Χαριάτη, Πλημμελειοδίκες και με εισαγγελική πρόταση του Αντεισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών Νικ. Κοκαρίδα), περιγράφει με λεπτομέρειες πως άρπαζαν τα χρήματα από το ALTER, αφού προηγουμένως απέκλεισαν από τη διοίκηση και διαχείριση την οικογένεια του Γ.Κουρή. Είναι χαρακτηριστικό πως περιγράφει το σύστημα ξεπλύματος το δικαστικό έγγραφο:, το οποίο αναφέρεται στην «εν γένει δε υποδομή που είχε διαμορφωθεί από τον Κωνσταντίνο ΓΙΑΝΝΙΚΟ του Ανδρέα και τους συγκατηγορούμενούς του και την οργανωμένη ετοιμότητά τους και δη διά της σύστασης μίας αλυσίδας εταιρειών, στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ως μέτοχοι των οποίων εμφανίζονταν εξωχώριες εταιρείες, προκειμένου να αποκρυφτεί η ταυτότητα των πραγματικών ιδιοκτητών, δεδομένου ότι αυτές απολάμβαναν όλα τα προνόμια που προέβλεπε το καθεστώς των υπεράκτιων εταιρειών», ώστε «να αποκρυφτεί και να συγκαλυφθεί, διά της χρήσης του χρηματοπιστωτικού τομέα η παράνομη προέλευση των εν λόγω υπεξαιρεθέντων χρηματικών ποσών και να προσδοθεί νομιμοφάνεια στη διακίνησή τους, όσο και ο σκοπός του για πορισμό εισοδήματος από τη δραστηριότητά του αυτή».

Κομβικό ρόλο στην όλη υπόθεση σύμφωνα με τους δικαστές και τον εισαγγελέα που τους παραπέμπουν έπαιξε η σύζυγος του Κώστα Γιαννίκου, Κατερίνα στο όνομα της οποίας έμπαιναν τα λεφτά μέσω της offshore «XPERTISE HOLDINGS LIMITED» που της ανήκει και από κει στον με αριθ. 109999823 προσωπικό της λογαριασμό που τηρούσε στην Τράπεζα Citibank Ελβετίας.

Οι Μοντέρνοι Καιροί

Το κορυφαίο όμως κόλπο γινόταν μέσω της παράλληλης εταιρείας που είχε στήσει ο Γιαννίκος με τη γυναίκα του, τους Μοντέρνους Καιρούς, στα ταμεία της οποίας έρρεαν τα εκατομμύρια του ALTER και κατέληγαν στους εξωτικούς λογαριασμούς της Κατερίνας Γιαννίκου.

 

Αλλά περίπου 3,5 εκατομμύρια διοχετεύθηκαν με εντολή του Γιαννίκου από το ALTER στην εταιρεία της γυναίκας του με πλαστά τιμολόγια επί ανύπαρκτων συναλλαγών. Δηλαδή ο Γιαννίκος έβγαζε από την τσέπη του ALTER και τα έβαζε στην τσέπη της γυναίκας του! Αναφέρει το βούλευμα:

«Επίσης, καθ’ όλο το χρονικό διάστημα από τον Μάρτιο του έτους 2002 έως τον Μάιο του έτους 2004, με διάφορους τρόπους, όπως με εντολές διατραπεζικών λογιστικών μεταφορών, σε διάθεση διαφόρων χρηματικών ποσών, συνολικά ανερχομένων τουλάχιστον στο ποσό των 2.441.853,30 ευρώ, από διάφορους λογαριασμούς που τηρούσε κατά τον ως άνω χρόνο σε πιστωτικά ιδρύματα η εταιρεία «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε.», προς λογαριασμούς της εταιρείας συμφερόντων του και της συζύγου του με την επωνυμία «ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΑΕΕ», της οποίας κατά τον αυτό χρόνο τύγχανε Αντιπρόεδρος και μέτοχος κατά ποσοστό 3,96%, ενώ η σύζυγός του, Αικατερίνη I. ΓΙΑΝΝΙΚΟΥ, Διευθύνουσα Σύμβουλος και βασικός μέτοχος κατά ποσοστό 96,04%, προς εξόφληση δήθεν των αντιτίμων μεταξύ τους συναλλαγών, στα πλαίσια των οποίων εξεδόθησαν τα με αριθ.153/29.3.2002 & 202/30.4.2002 τιμολόγια, αξίας 1.117.860 Ευρώ & 1.521.000 Ευρώ, αντιστοίχως, οι οποίες, ωστόσο, συναλλαγές, όπως προέκυψε, επρόκειτο για ανύπαρκτες στο σύνολό τους, τα δε τιμολόγια που εκδόθηκαν στα πλαίσια αυτών, εικονικά (βλ. την από 24.7.2013 έκθεση ελέγχου ΚΒΣ του Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.). Με τις τελικές δε καταθέσεις του ως άνω συνολικά χρηματικού ποσού, που υπερβαίνει τις 120.000 Ευρώ, στους λογαριασμούς της εταιρείας «ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΑΕΕ», η οποία μάλιστα κατά την περίοδο 1.1.2003 έως 31.12.2003 υπήρξε μέτοχος της εταιρείας με την επωνυμία «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε.» κατά ποσοστό 25%, χωρίς να υπάρχει νόμιμη αιτία κατά τα προαναφερόμενα, εκδήλωσε εμπράκτως την πρόθεσή του περί παράνομης ιδιοποίησης του ως άνω συνολικά χρηματικού ποσού, το οποίο, μέσω τραπεζικών λογαριασμών επίσης συνδεόμενων εν τοις πράγμασι μεταξύ τους εταιρειών και δη μέσω τραπεζικών λογαριασμών της εταιρείας «ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΑΕΕ» και του με αριθ.0155-40-042575-48 λογαριασμού που τηρούσε στην Τράπεζα ΚΥΠΡΟΥ η εδρεύουσα στην Κύπρο υπεράκτια εταιρεία με την επωνυμία «XPERTISE HOLDINGS LIMITED», ιδιοκτησίας της συζύγου του, Αικατερίνης I. ΓΙΑΝΝΙΚΟΥ, διοχετεύθηκε στις 23.10.2003, 12.11.2003, 5.12.2003, 18.3.2004 (συνολικά 1.388.510 Ευρώ) στο με αριθμό GR6807300010000000007284917 λογαριασμό που τηρούσε στο υποκατάστημα Κολωνακίου της Τράπεζας Κύπρου η υπεράκτια εταιρεία με την επωνυμία «HYLANDS OVERSEAS LTD», στις 4.2.2004 και στις 6.5.2004 (560.000 Ευρώ) στον Παναγιώτη Στυλιανού και στις 18.3.2004 και 1.3.2004 (συνολικά 468.400 Ευρώ) στο με αριθμό GR8407300010000000008029783 λογαριασμό που τηρούσε στο αυτό υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου η υπεράκτια εταιρεία με την επωνυμία «CONCANON CONSULTANTS LTD».

Σαν συμμορία

Περαιτέρω, ο Κωνσταντίνος ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ του Ανδρέα στους κάτωθι μνημονευόμενους τόπους, κατά το χρονικό διάστημα από 29.8.2001 έως τον Μάιο του έτους 2004, με περισσότερες πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ιδίου εγκλήματος, ενεργώντας από κοινού με τους Αθανάσιο ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΗ του Χρήστου, Γεώργιο ΒΑΛΣAMΙΔΗ του Στεφάνου, Δημήτριο – Στέλιο ΔΑΜΙΑΝΙΔΗ του Ιωάννη, Γρηγόριο ΚΑΤΣΟΓΙΑΝΝΗ του Γεωργίου και Αικατερίνη ΓΙΑΝΝΙΚΟΥ του Ιωάννη, με πρόθεση τέλεσε το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και ειδικότερα των παράνομων εσόδων που προήλθαν τόσο από την εκ μέρους του τέλεση της προαναφερόμενης αξιόποινης πράξης της κακουργηματικής υπεξαίρεσης από διαχειριστή ξένης περιουσίας αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας υπερβαίνουσας τα 120.000 Ευρώ κατ’ εξακολούθηση, όσο και από την κακουργηματική υπεξαίρεση από διαχειριστή που τέλεσε την 29.8.2001, ενεργώντας από κοινού και με κοινό δόλο με τους εκ των συγκατηγορουμένων του Αθανάσιο ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΗ του Χρήστου, Γεώργιο ΒΑΛΣΑΜΙΔΗ του Στεφάνου και Γρηγόριο ΚΑΤΣΟΓΙΑΝΝΗ του Γεωργίου, από την τέλεση της οποίας προέκυψε περιουσία άνω των 15.000 Ευρώ και κατ’ επέκταση πορισμός παράνομου εισοδήματος, τελώντας εν γνώσει της παράνομης προέλευσης αυτού, η νομιμοποίηση δε των εσόδων έλαβε χώρα κατ’ επάγγελμα.

Ειδικότερα, στην Αθήνα, στην Κύπρο και στην Ελβετία κατά το χρονικό διάστημα από 29.8.2001 έως την 19.10.2001, με περισσότερες πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ιδίου εγκλήματος, ενεργώντας από κοινού και με κοινό δόλο με τους Αθανάσιο ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΗ του Χρήστου, Γεώργιο ΒΑΛΣΑΜΙΔΗ του Στεφάνου, Γρηγόριο ΚΑΤΣΟΓΙΑΝΝΗ του Γεωργίου, Δημήτριο – Στέλιο ΔΑΜΙΑΝΙΔΗ του Ιωάννη και Αικατερίνη ΓΙΑΝΝΙΚΟΥ του Ιωάννη, με πρόθεση τέλεσε το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατ’ επάγγελμα και ειδικότερα των παράνομων εσόδων που προήλθαν από την τέλεση του βασικού αδικήματος της κακουργηματικής υπεξαίρεσης των χρημάτων της εταιρείας με την επωνυμία «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε.» από τον ίδιο και τους τρεις πρώτους εκ των ανωτέρω συγκατηγορουμένων του [Αθανάσιο ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΗ του Χρήστου, Γεώργιο ΒΑΛΣΑΜΙΔΗ του Στεφάνου, Γρηγόριο ΚΑΤΣΟΓΙΑΝΝΗ του Γεωργίου], αποδεχόμενος στην κατοχή της συζύγου του, Αικατερίνης I. ΓΙΑΝΝΙΚΟΥ, περιουσία, με σκοπό τη συγκάλυψη της παράνομης προέλευσής της και συγκεκριμένα, προκειμένου να αποκρύψουν την προέλευση του σχετικού χρηματικού ποσού ως εσόδου του εν λόγω βασικού αδικήματος και να τη συγκαλύψουν μέσω του τραπεζικού συστήματος, μεταμφιέζοντας το σε άυλο λογιστικό μέγεθος και σε νομιμοφανή τραπεζική συναλλαγή με δυνατότητα περαιτέρω νομιμοφανούς αξιοποίησής του, καθόσον ο ίδιος απέκτησε την ιδιότητα του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας με την επωνυμία «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε.» ουσιαστικά μεν ήδη από τον Ιούνιο του έτους 2001, τυπικά δε την 15.10.2001 δηλαδή λίγες μόλις ημέρες αφότου διοχετεύθηκε, την 7.9.2001 το ποσό των 999.947,48 Ευρώ στο με αριθ.0155-40-021969-06 λογαριασμό της «XPERTISE HOLDINGS LIMITED», εταιρείας ιδιοκτησίας της συζύγου του, που τηρούσε η εν λόγω εταιρεία σε κατάστημα της Τράπεζας Κύπρου στην Κύπρο από την εταιρεία με την επωνυμία «JERONIMO INTERNATIONAL ΡΑΔΙΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΑΕ-ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ» και λίγες μόλις ημέρες πριν διοχετευθεί στο με αριθ. 109999823 προσωπικό λογαριασμό της ως άνω συγκατηγορούμενής του στη Citibank Ελβετίας και περιέλθει στην κατοχή της, την 19.10.2001, μέσω εμβάσματος, το ποσό των 980.000$ [882.882€] προερχόμενο από το με αριθ.0155-40-021969-06 λογαριασμό της «XPERTISE HOLDINGS LIMITED», το οποίο αρχικά και δη την 29.8.2001 είχε εκταμιευθεί χωρίς νόμιμη αιτία από το με αριθμό 84202061 λογαριασμό όψεως που τηρεί η εταιρεία «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε.» στην Εμπορική Τράπεζα στην Αθήνα, αναμειγνυόμενο κατ’ αυτόν τον τρόπο με τις ήδη υπάρχουσες καταθέσεις αρχικά στον ως άνω λογαριασμό εταιρείας συμφερόντων της συζύγου του και εν συνεχεία στον προσωπικό της λογαριασμό, επιδιώκοντας έτσι την απόκρυψη της αληθούς προέλευσής του και την περαιτέρω νομιμοποίησή του, προκειμένου να αποφύγει ως αυτουργός του βασικού αδικήματος και ως εκ τούτου γνώστης της παράνομης προέλευσης αυτού, τις έννομες συνέπειες από την τέλεσή του, ενόψει του ότι είχε αναμειχθεί ήδη από τον Ιούνιο του έτους 2001 ουσιαστικά στη διαχείριση της εταιρείας, ενώ ο τυπικά ορισμός του στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας με την επωνυμία «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε.» την 15.10.2001, έλαβε χώρα σε πολύ κοντινό χρονικό διάστημα από την αρχική εκταμίευση και την τελική διοχέτευση του συγκεκριμένου χρηματικού ποσού, γεγονός εκ του οποίου συμπεραίνεται, κατά την κοινή συναλλακτική πρακτική και επιχειρηματική πείρα, αλλά και από την κοινή λογική, ότι είχε άμεση και πλήρη ενημέρωση για τα εταιρικά ζητήματα και τις ανωτέρω κινήσεις που αφορούσαν την εταιρεία και οι οποίες έλαβαν χώρα σε προγενέστερο χρόνο μεν, λίγο όμως πριν από την ανάληψη επισήμως και τυπικώς των καθηκόντων του.

Τα μέλη της συμμορίας

Συγκεκριμένα, στην Αθήνα την 29.8.2001, ο Γρηγόριος ΚΑΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ του Γεωργίου, ορισθείς Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας με την επωνυμία «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε.», ενεργώντας από κοινού και με κοινό δόλο με τους Αθανάσιο ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΗ του Χρήστου και Γεώργιο ΒΑΛΣΑΜΙΔΗ του Στεφάνου, εν τοις πράγμασι διαχειριστές αυτής, ως βασικοί μέτοχοι και Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ο πρώτος και Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ο δεύτερος της ALTEC ΑΒΕΕ, στην οποία ανήκε η συγκεκριμένη εταιρεία, και ως σύζυγοι των Δήμητρας Μ. Κούτρα και Αναστασίας Π. Παυλοπούλου, που διέθεταν κατά τον ως άνω χρόνο την πλειοψηφία των μετοχών της, [επί συνόλου των 8.000.000 μετοχών η πρώτη κατείχε 1.615.520 μετοχές (20,20%) και η δεύτερη 1.999.840 μετοχές (25%)] και όριζαν την πλειοψηφία του διοικητικού της συμβουλίου, μέσω του οποίου ασκούσαν τη διοίκηση της εταιρείας, προέβη σε εντολή διατραπεζικής λογιστικής μεταφοράς, του χρηματικού ποσού των 380.000.000 δραχμών (1.115.187,09 Ευρώ) από το με αριθμό 84202061 λογαριασμό όψεως που τηρεί η εταιρεία «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε.» στην Εμπορική Τράπεζα προς το με αριθμό 84386120 τραπεζικό λογαριασμό που τηρούσε στο αυτό πιστωτικό ίδρυμα η εν τοις πράγμασι συνδεόμενη με αυτή εταιρεία με την επωνυμία «JERONIMO INTERNATIONAL ΡΑΔΙΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΑΕ-ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ» και το διακριτικό τίτλο «JERONIMO INTERNATIONAL Α.Ε.», προς εξόφληση δήθεν του αντιτίμου της μεταξύ τους συναλλαγής στα πλαίσια της οποίας εξεδόθη το με αριθ.23/30.9.2001 τιμολόγιο, η οποία, ωστόσο, επρόκειτο για ανύπαρκτη συναλλαγή, δεδομένου ότι, όπως προέκυψε, η εταιρεία «JERONIMO INTERNATIONAL ΡΑΔΙΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΑΕ-ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ», με μετόχους τις εδρεύουσες στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους Offshore εταιρείες με τις επωνυμίες «IVORA VENTURES CORPORATION» και «JERONIMO INTERNATIONAL SA», είχε συσταθεί την 27.3.2001, ουσιαστικά από τους Αθανάσιο X. ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΗ και Γεώργιο Σ. ΒΑΛΣΑΜΙΔΗ, αποκλειστικά και μόνο για να δημιουργήσει αυξημένο κύκλο εργασιών στην εταιρεία «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε.» που μόλις το προηγούμενο έτος, το έτος 2000, είχε εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών και για να φαίνεται ότι πράγματι πραγματοποιούνται συναλλαγές της με τη συγκεκριμένη εταιρεία (την «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε.») που αποτέλεσαν και το σύνολο της δραστηριότητάς της, οι οποίες, όμως, επρόκειτο για ανύπαρκτες συναλλαγές στο σύνολό τους, τα δε τιμολόγια που εκδίδονταν στα πλαίσια αυτών, συμπεριλαμβανομένου και του με αριθ.23/30.9.2001 τιμολογίου που είχε εκδοθεί για την επίμαχη συναλλαγή, εικονικά (βλ. την υπ’ αριθ.πρωτ.351/7.6.2012 Πορισματική Αναφορά των Επιθεωρητών της Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης Πειραιά Γ. Σταματόπουλου και Ε. Καρατάσιου), ο ορισθείς δε κατά τον ως άνω χρόνο Διευθύνων Σύμβουλος αυτής, Στέλιος-Δημήτριος ΔΑΜΙΑΝΙΔΗΣ του Ιωάννη, ο οποίος είχε προβεί και στη σύσταση αυτής ως πληρεξούσιος των μετόχων Offshore εταιρειών, επρόκειτο για πρόσωπο της εμπιστοσύνης των ανωτέρω προσώπων, καθόσον υπήρξε υπάλληλος της ALTEC ΑΒΕΒ, Διευθυντής του Τμήματος Λειτουργιών, ενώ στη συνέχεια ορίστηκε και Διοικητικός Διευθυντής της εταιρείας «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε.».

Με την πράξη τους δε αυτή οι Αθανάσιος ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΗΣ του Χρήστου, Γεώργιος ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ του Στεφάνου και Γρηγόριος ΚΑΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ του Γεωργίου εκδήλωσαν εμπράκτως την πρόθεσή τους να ιδιοποιηθούν το ως άνω χρηματικό ποσό. Εν συνεχεία, την 7.9.2001 το ποσό αυτό, μαζί με ένα επιπλέον ποσό, συνολικά ανερχόμενο στα 1.000.000$, (ήτοι 1.131.477,71€), με το πρόσχημα της συναλλαγής της εταιρείας «JERONIMO INTERNATIONAL Α.Ε.» με την εδρεύουσα στην Κύπρο εταιρεία «XPERTISE HOLDINGS Ltd», συμφερόντων της συζύγου του, Αικατερίνης I. ΓΙΑΝΝΙΚΟΥ, για την οποία εξεδόθη από αυτή το υπ’ αριθ. Τ001/01/9.8.2001 τιμολόγιο, το οποίο ήταν επίσης εικονικό (βλ. την ίδια ως άνω Πορισματική Αναφορά των Επιθεωρητών της Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης Πειραιά Γ. Σταματόπουλου και Ε. Καρατάσιου) διοχετεύθηκε από την εταιρεία «JERONIMO INTERNATIONAL Α.Ε.» στην «XPERTISE HOLDINGS LIMITED» και από αυτό, εν συνεχεία, την 19.10.2001 λίγες δηλαδή μόλις ημέρες αφότου ο Κωνσταντίνος ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ ορίστηκε Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε.», το ποσό των 980.000$ μεταφέρθηκε μέσω εμβάσματος από το με αριθ.015 5-40-021969-06 λογαριασμό της «XPERTISE HOLDINGS LIMITED» που τηρούσε η εν λόγω εταιρεία στην Τράπεζα Κύπρου στο με αριθ. 109999823 προσωπικό λογαριασμό που τηρούσε η σύζυγός του, Αικατερίνη I. ΓΙΑΝΝΙΚΟΥ, στη Citibank Ελβετίας, αναμειγνυόμενο το εν λόγω εγκληματικό προϊόν με τις ήδη υπάρχουσες καταθέσεις στον ως άνω εταιρικό λογαριασμό της εταιρείας συμφερόντων της εν λόγω συγκατηγορούμενής του, «XPERTISE HOLDINGS LIMITED», όσο και στον προσωπικό της λογαριασμό.

Τα ξέπλεναν

Επιπλέον, ο ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ Κωνσταντίνος του Ανδρέα στην Αθήνα και στην Κύπρο, καθ’ όλο το χρονικό διάστημα από τον Μάρτιο του έτους 2002 έως τον Μάιο του έτους 2004, με περισσότερες πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ιδίου εγκλήματος, ενεργώντας από κοινού και με κοινό δόλο με την Αικατερίνη I. ΓΙΑΝΝΙΚΟΥ, ο ίδιος ως Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας με την επωνυμία «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε.», προβαίνοντας καθ’ όλο το ανωτέρω χρονικό διάστημα, με διάφορους τρόπους, όπως με εντολές διατραπεζικών λογιστικών μεταφορών, σε διάθεση διαφόρων χρηματικών ποσών, συνολικά ανερχομένων τουλάχιστον στο ποσό των 2.441.853,30 Ευρώ, από διάφορους λογαριασμούς που τηρούσε η εταιρεία «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε.» σε διάφορα πιστωτικά ιδρύματα, προς λογαριασμούς της εταιρείας συμφερόντων του και της συζύγου του με την επωνυμία «ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΑΕΕ», προς εξόφληση δήθεν των αντιτίμων των μεταξύ τους συναλλαγών, που αποτελούσαν το αντικείμενο της τελεσθείσας εκ μέρους του υπεξαίρεσης, διέθεσε περαιτέρω το συνολικά ανερχόμενο στο ως άνω ποσό εν λόγω εγκληματικό προϊόν, με σκοπό τη συγκάλυψη της παράνομης προέλευσής του και συγκεκριμένα, προκειμένου να αποκρύψει την προέλευση του συγκεκριμένου χρηματικού ποσού ως εσόδου του εν λόγω βασικού αδικήματος και να τη συγκαλύψει μέσω του τραπεζικού συστήματος, μεταμφιέζοντάς το σε άυλο λογιστικό μέγεθος και σε νομιμοφανή τραπεζική συναλλαγή με δυνατότητα περαιτέρω νομιμοφανούς αξιοποίησής του.

Εν συνεχεία, στις 21.10.2003, 11.11.2003, 1.12.2003, 12.1.2004, 9.2.2004 & 5.5.2004 τα ποσά αυτά και δη το ποσό των 468.397€, 468.397,81€, 468.397,82€, 234.181,10€, 234.181,08€, 234.181,05€ & 334.117,44€, διαδοχικά μεταφέρθηκαν δυνάμει σχετικών εντολών λογιστικών μεταφορών της συγκατηγορούμενής του, Διευθύνουσας Συμβούλου κατά τον ως άνω χρόνο της εταιρείας «ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΑΕΕ» από τραπεζικούς λογαριασμούς της εν λόγω εταιρείας στο με αριθ.0155-40-042575-48 λογαριασμό που τηρούσε στην Τράπεζα ΚΥΠΡΟΥ η εδρεύουσα στην Κύπρο υπεράκτια εταιρεία με την επωνυμία «XPERTISE HOLDINGS LIMITED», εταιρεία επίσης συμφερόντων της συζύγου του, αμέσως δε μετά και δη στις 23.10.2003, 12.11.2003, 5.12,2003, 4.2.2004, 18.3.2004, 18.3.2004, 1..3,2004 & διοχετεύθηκε από τον ως άνω λογαριασμό στο με αριθμό GR6807300010000000007284917 λογαριασμό που τηρούσε στο υποκατάστημα Κολωνακίου της Τράπεζας Κύπρου η υπεράκτια εταιρεία με την επωνυμία «HYLANDS OVERSEAS LTD» συνολικά το ποσό των 1.388.510 Ευρώ, στον Παναγιώτη Στυλιανού συνολικά το ποσό των 560.000 Ευρώ και στο με αριθμό GR8407300010000000008029783 λογαριασμό που τηρούσε στο αυτό υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου η υπεράκτια εταιρεία με την επωνυμία «CONCANON CONSULTANTS LTD» συνολικά το ποσό των 468.400 Ευρώ, αναμειγνυόμενο το εν λόγω εγκληματικό προϊόν με τις ήδη υπάρχουσες καταθέσεις των ως άνω εταιρειών στους ίδιους λογαριασμούς.

Διά της σειράς αυτής κινήσεων και συναλλαγών επιχείρησε, ενεργώντας από κοινού με τους όλους τους ανωτέρω συγκατηγορούμενούς του, να απομακρύνει τα ίχνη των εκταμιευθέντων χωρίς νόμιμη αιτία χρηματικών ποσών από λογαριασμούς της εταιρείας «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε.», από την αρχική τους προέλευση και έτσι να μεταμφιέσει την αληθή πηγή τους, εμποδίζοντας τον εντοπισμό τους από τα εκάστοτε ελεγκτικά όργανα, επιδιώκοντας έτσι την απόκρυψη της αληθούς προέλευσής τους και την περαιτέρω νομιμοποίησή τους, προκειμένου να αποφύγει ως φυσικός αυτουργός του βασικού αδικήματος και ως εκ τούτου γνώστης της παράνομης προέλευσης αυτού, τις έννομες συνέπειες από την τέλεσή του.

Από την εν γένει δε υποδομή που είχε διαμορφωθεί από τον Κωνσταντίνο ΓΙΑΝΝΙΚΟ του Ανδρέα και τους συγκατηγορούμενους του και την οργανωμένη ετοιμότητά τους και δη διά της σύστασης μίας αλυσίδας εταιρειών, στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ως μέτοχοι των οποίων εμφανίζονταν εξωχώριες εταιρείες, προκειμένου να αποκρυφτεί η ταυτότητα των πραγματικών ιδιοκτητών, δεδομένου ότι αυτές απολάμβαναν όλα τα προνόμια που προέβλεπε το καθεστώς των υπεράκτιων εταιρειών, μεταξύ των οποίων η πλήρης κατοχύρωση της ιδιοκτησίας και ανωνυμίας των δικαιούχων με προαιρετική ανωνυμία για κάθε μέτοχο ξεχωριστά, οι οποίες με το πρόσχημα των μεταξύ τους συναλλαγών, για τις οποίες συνετάγησαν έγγραφες συμβάσεις [η από 24.8.2001 σύμβαση μεταξύ της «JERONIMO INTERNATIONAL Α.Ε.» και της «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε.», η από 9.8.2001 σύμβαση μεταξύ της «XPERTISE HOLDINGS LIMITED» και της «JERONIMO INTERNATIONAL Α.Ε.», οι από 2.1.2002 & 1.4.2002 συμβάσεις της εταιρείας «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε.» με την εταιρεία «ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΑΕΕ»] και εκδόθηκαν εικονικά τιμολόγια [το με αριθ.23/30.9.2001 τιμολόγιο έκδοσης της «JERONIMO INTERNATIONAL Α.Ε.» με λήπτρια την «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε.», το υπ’ αριθ. Τ001/01/9.8.2001 τιμολόγιο έκδοσης της «XPERTISE HOLDINGS LIMITED» με λήπτρια την «JERONIMO INTERNATIONAL Α.Ε.», τα με αριθ. 153/29.3.2002 & 202/30.4.2002 τιμολόγια έκδοσης της εταιρείας «ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΑΕΕ» με λήπτρια την «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε.»], που καταχωρήθηκαν στα λογιστικά βιβλία των συμμετεχόντων εταιρειών και ενόψει του ότι το εν λόγω εγκληματικό προϊόν περιήλθε διατραπεζικά στην κατοχή του και της συζύγου του, Αικατερίνης ΓΙΑΝΝΙΚΟΥ, με διαδοχικές ενέργειες συνιστάμενες στις αλλεπάλληλες και άνευ νόμιμης αιτίας μεταφορές του, κατόπιν δικών του εντολών όσον αφορά τα χρηματικά ποσά που μεταφέρθηκαν σε λογαριασμούς της εταιρείας «ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΑΕΕ», από τους εταιρικούς λογαριασμούς της εταιρείας «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε.» μέσω τραπεζικών λογαριασμών εταιρειών συνδεδεμένων εν τοις πράγμασι μεταξύ τους, προκύπτει τόσο η συνδρομή στο πρόσωπό του στοιχείου του συνολικού σχεδιασμού δράσης μεταξύ του βασικού εγκλήματος της κακουργηματικής υπεξαίρεσης και του μεταγενέστερου της νομιμοποίησης, προκειμένου να αποκρυφτεί και να συγκαλυφθεί, διά της χρήσης του χρηματοπιστωτικού τομέα η παράνομη προέλευση των εν λόγω υπεξαιρεθέντων χρηματικών ποσών και να προσδοθεί νομιμοφάνεια στη διακίνησή τους, όσο και ο σκοπός του για πορισμό εισοδήματος από τη δραστηριότητά του αυτή».

 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.