Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Περίπου 15.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν το 2015

Μοιραστείτε το

Μία μικρή πόλη χάθηκε από το χάρτη στο Αφγανιστάν την περασμένη χρονιά.

Ειδικότερα, περίπου 15.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη χώρα, ήτοι οι διπλάσιοι σε σύγκριση με το 2014, καθώς στη χώρα καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση των θυμάτων σε οποιαδήποτε ένοπλη σύρραξη σε διεθνές επίπεδο το 2015, σύμφωνα με μια έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS).

«Στη σύρραξη στο Αφγανιστάν καταγράφηκε η πιο μεγάλη αύξηση των θυμάτων, στα 15.000» από περίπου 7.500 το 2014, δήλωσε ο Τζον Τσίπμαν, ο διευθυντής του IISS, παρουσιάζοντας την έκθεση του Ινστιτούτου για τις ένοπλες συρράξεις στον κόσμο, νωρίτερα σήμερα στο Λονδίνο.
«Πριν από δύο χρόνια, ο αριθμός αυτός ήταν 3.500, κάτι που δείχνει την επιδείνωση της ασφάλειας αφότου η ISAF (σ.σ. Διεθνής Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια του Αφγανιστάν, η πολυεθνική αποστολή υπό την ηγεσία του NATO) άρχισε την απόσυρσή της» από τη χώρα.

«Αυτή η εξαιρετικά ανησυχητική αύξηση του αριθμού των θανάτων στο Αφγανιστάν οφείλεται κατά μεγάλο μέρος της στην ανάκληση των δυτικών δυνάμεων», την οποία ακολούθησε μια «σθεναρή επίθεση των Ταλιμπάν σε σχεδόν το σύνολο της χώρας και σχεδόν ολόκληρη τη χρονιά», πρόσθεσε ο Γενς Βάρντενερ, αναλυτής στο IISS, δηλώνοντας ελάχιστα αισιόδοξος για την εξέλιξη της κατάστασης φέτος.

Η ISAF τερμάτισε την εμπλοκή της σε μάχες στο Αφγανιστάν τον Δεκέμβριο του 2014. Έκτοτε, οι 12.500 ξένοι στρατιώτες που παρέμειναν στις τάξεις της δύναμης, Αμερικανοί στρατιωτικοί στην πλειονότητά τους, ανέλαβαν ως κύρια αποστολή την εκπαίδευση και την παροχή συμβουλών στους Αφγανούς ομολόγους τους, που είναι πλέον οι μόνοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των εχθροπραξιών με τους αντάρτες Ταλιμπάν.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.