Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Pegasus: Παραδέχεται την αγορά η Πολωνία, αλλά διαψεύδει ότι παρακολουθούσε την αντιπολίτευση

Μοιραστείτε το

Ο επικεφαλής του εθνικιστικού, κυβερνώντος κόμματος της Πολωνίας παραδέχθηκε ότι η χώρα του έχει αγοράσει το ισραηλινό λογισμικό παρακολούθησης Pegasus, αλλά απέρριψε τις κατηγορίες ότι χρησιμοποιήθηκε εναντίον της αντιπολίτευσης, την ώρα οι σχετικές καταγγελίες έχουν προκαλέσει σάλο στη χώρα εδώ και εβδομάδες.

Το επίμαχο λογισμικό, μόλις τοποθετηθεί σε κινητό τηλέφωνο, επιτρέπει την πρόσβαση στα μηνύματα και τα δεδομένα που περιέχονται σε αυτό, ενώ μπορεί να ενεργοποιεί τη συσκευή από μακριά για να καταγράφει ήχο και εικόνα.

«Θα ήταν άσχημο οι πολωνικές υπηρεσίες να μην διέθεταν ένα τέτοιου είδους εργαλείο» δήλωσε ο Γιάροσλαβ Καζίνσκι, πρόεδρος του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, μιλώντας στο περιοδικό Sieci.

Ερωτηθείς για τις καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση χρησιμοποίησε το λογισμικό για να παρακολουθεί την αντιπολίτευση, ο ίδιος απάντησε ότι το Pegasus «χρησιμοποιήθηκε από τις υπηρεσίες αντιμετώπισης της εγκληματικότητας και της διαφθοράς σε πολλές χώρες».

Στη συνέντευξη αυτή, που θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα, ο πρόεδρος του PiS υπογράμμισε ότι αυτές οι μέθοδοι χρησιμοποιούνται «υπό την εποπτεία ενός δικαστηρίου και του γραφείου του εισαγγελέα». Επίσης απέρριψε τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντάς τες «πολύ θόρυβο για το τίποτα».

Το Citizen Lab, κέντρο παρακολούθησης της κυβερνοασφάλειας με έδρα τον Καναδά, επιβεβαίωσε τη χρήση του Pegasus εναντίον τριών προσώπων στην Πολωνία, ανάμεσά τους ο Κριστόφ Μπρέιζα, γερουσιαστής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πολιτική Πλατφόρμα (PO), όταν συντόνιζε την εκστρατεία του για τις βουλευτικές εκλογές του 2019.

Ο Τζον Σκοτ- Ρέιλτον, βασικός ερευνητής του Citizen Lab, έχει δηλώσει ότι όσα έχει εντοπίσει το κέντρο δεν αποτελούν παρά «την κορυφή του παγόβουνου», ενώ πρόσθεσε ότι η χρήση του λογισμικού καταδεικνύει «μία ολίσθηση προς τον αυταρχισμό» στην Πολωνία.

Σύμφωνα με τον Μπρέιζα, η παρακολούθηση του κινητού του τηλεφώνου επηρέασε το αποτέλεσμα των εκλογών, στις οποίες κέρδισε το PiS.

Ο Καζίνσκι, ωστόσο, απέρριψε τις κατηγορίες αυτές δηλώνοντας ότι η αντιπολίτευση «έχασε διότι έχασε».

«Κανένα Pegasus, καμία υπηρεσία, καμία πληροφορία που αποκτήθηκε μυστικά, οποιασδήποτε φύσης, δεν έπαιξε τον παραμικρό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του 2019» υποστήριξε.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.