Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Παυλόπουλος: Το Βυζάντιο διαμόρφωσε τον σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτισμό

Μοιραστείτε το

Για ιερή ημέρα μνήμης, που μας υπενθυμίζει τη θυσία του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, καθώς και την απαράμιλλη συμβολή του Βυζαντίου και του βυζαντινού πολιτισμού στη διαμόρφωση του κοινού σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού μας, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε δήλωσή του κατά τις εκδηλώσεις «Παλαιολόγεια 2018» στον Μυστρά.

«Το Βυζάντιο -το οποίο όχι μόνο δεν είναι μέρος του Μεσαίωνα αλλά, ο αντίποδάς του, κυριολεκτικώς- αφενός συντήρησε τα βασικά χαρακτηριστικά τής πολιτιστικής κληρονομιάς της αρχαίας Ελλάδας και της αρχαίας Ρώμης και, αφετέρου, μέσω της χριστιανικής διδασκαλίας και παράδοσης, την εμπλούτισε με θεμελιώδεις αρχές και αξίες, οι οποίες σήμερα συνιστούν πραγματικές αντηρίδες του ευρωπαϊκού πολιτισμού» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.

«Πρόκειται για τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, της ειρήνης και της δικαιοσύνης, μ’ έμφαση στον άξονα της κοινωνικής δικαιοσύνης. Είναι, δε, ιδίως αυτές οι αρχές και αξίες, οι οποίες δίνουν στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα εφόδια για να διαδραματίσει τον πλανητικό ρόλο που της αναλογεί και που της αρμόζει, μέσα στους ταραγμένους καιρούς μας, όπου κρίνεται το μέλλον του ανθρώπου και της ανθρωπότητας εν γένει» πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.