Τρίτη, 21 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Πάσχα: Τα «διαβατήρια» μετακίνησης από νομό σε νομό – Όλα τα νέα σενάρια

Μοιραστείτε το

Όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα τόσο εντείνονται οι κουβέντες για το πως θα μετακινηθούμε από νομό σε νομό ώστε να γιορτάσουμε και πάλι στα χωριά μας.

Η επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα μόνο εύκολη δεν χαρακτηρίζεται καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού παραμένουν σταθερά σε τετραψήφιο νούμερα ενώ οι διασωληνωμένοι ξεπερνούν τους 800.

Συγκεκριμένα την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.089 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 81 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους ενώ 809 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Στις ΜΕΘ εντοπίζεται το μεγάλο πρόβλημα και όλοι ελπίζουν σε αποκλιμάκωση τις επόμενες ημέρες.

Όσον αφορά στις περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα η Αττική εξακολουθεί να έχει την αρνητική πρωτιά με 1.383 νέες μολύνσεις και ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 475.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι σοβαρά και οι μονάδες εντατικής είναι φορτωμένες, ωστόσο υπάρχει σταδιακή αποκλιμάκωση καθώς ο δείκτης θετικότητας πέφτει και αφήνει κάποια παράθυρα ελπίδας για ταξίδια από νομό σε νομό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου του Star η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο μετακίνησης από νομό σε νομό με αναχώρηση με αρνητικό μοριακό τεστ από 48 έως 72 ώρες πριν την αναχώρηση. Όσο για την επιστροφή θα γίνεται με υποχρεωτικό self test.

Παράλληλα ελεύθερη πρόσβαση θα δίνεται και σε όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίων και με επίδειξη του σχετικού εγγράφου σε δειγματοληπτικούς ελέγχους από τις αστυνομικές αρχές.

Τάσεις υποχώρησης του δείκτη θετικότητας

Τα επιδημιολογικά δεδομένα του κορωνοϊού παραμένουν ακόμα ψηλά σε όλη την χώρα, όμως αρχίζει να αχνοφαίνεται μια ελπίδα μέσω του δείκτη θετικότητας. Δείχνει τάσεις υποχώρησης κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς πολλά είναι τα νοσοκομεία που βρίσκονται στα όριά τους.

Το ζητούμενο είναι να ελεγχθεί η πανδημία ειδικά μετά την άρση κάποιων απαγορεύσεων και το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των Λυκείων.

Τα στοιχεία συγκλίνουν προς αυτό προκειμένου να πάρει μια ανάσα όλη η χώρα. Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 63.710 διαγνωστικά τεστ με το δείκτη θετικότητας να βρίσκεται στο 4.84, η πιο χαμηλή επίδοση των τελευταίων τεσσάρων ημερών. Χρειάζεται ακόμα μεγάλη προσπάθεια, αλλά και ιδιαίτερη προσοχή απ’ όλους προκειμένου να επέλθει μια κανονικότητα. Το όριο συναγερμού του ECDC για να είναι μια περιοχή κόκκινη είναι το 4 και στη χώρα ο δείκτης θετικότητας είναι εδώ και πολύ καιρό πολύ ψηλότερα.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.