Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Πανικός για τα 500σάρικα σε θυρίδες, στρώματα και σεντούκια

Μοιραστείτε το

Η είδηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σκοπεύει να αποσύρει από την κυκλοφορία τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ προκειμένου να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και τους τζιχαντιστές σκόρπισε… τρόμο στην Ελλάδα.

Κι αυτό γιατί ένα μεγάλο μέρος από τα περίπου 20 δισ. Ευρώ που έχουν αναληφθεί μόνον το 2015 από τις τράπεζες και βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών, είναι σε χαρτονομίσματα των 500 Ευρώ. Αν σε αυτά αθροιστούν και χρήματα από τις εκροές προηγούμενων ετών, τότε ο αριθμός των χαρτονομισμάτων αυτών είναι εξαιρετικά μεγάλος.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ βολεύουν στη μεταφορά και το κρύψιμο! Μόλις 20 χαρτονομίσματα των 500 ευρώ αντιστοιχούν σε 10.000 ευρώ. Εκατό χαρτονομίσματα των 500 ευρώ αντιστοιχούν σε 50.000 ευρώ, που αν τα διατηρούσε κάποιος σε χαρτονόμισμα των 50 ευρώ θα είχε 1.000 χαρτονομίσματα!

Σύμφωνα μάλιστα με ρεπορτάζ στην εφημερίδα Καθημερινή «κατά εκατοντάδες σπεύδουν σε τραπεζικά καταστήματα πολίτες που διατηρούν χρήματα εκτός τραπεζικού συστήματος, ζητώντας διευκρινίσεις όσον αφορά τις πληροφορίες ότι η ΕΚΤ σχεδιάζει να αποσύρει τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, μετά τη δημοσιοποίηση των προβληματισμών ευρωπαϊκών αρχών για τη σκοπιμότητα διατήρησης σε κυκλοφορία των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ, πολλοί -ειδικά μεγαλύτερης ηλικίας- έσπευσαν να καταθέσουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς χαρτονομίσματα των 500 ευρώ.

Χθες το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ κ. Μπενουά Κερέ τάχθηκε υπέρ της απόσυρσης από την κυκλοφορία των 500 ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΚΤ θα λάβει σύντομα τις σχετικές αποφάσεις.

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι η κατάθεση των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ είναι ο μόνος τρόπος για την «απαλλαγή» ενός καταθέτη, καθώς δεν είναι δυνατή η ανταλλαγή τους με άλλης αξίας χαρτονομίσματα.

Πάντως, οι τράπεζες σημειώνουν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και αν η ΕΚΤ αποφασίσει να αποσύρει τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ θα δοθεί μεγάλο χρονικό περιθώριο, άνω του ενός έτους, κατά το οποίο ο πολίτες θα μπορούν να επιστρέφουν τα σχετικά χαρτονομίσματα. Ωστόσο υπογραμμίζουν ότι ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος για να «ξεφορτωθεί» κάποιος τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ είναι να τα καταθέσει σε τραπεζικό λογαριασμό.

Απόφαση διόλου εύκολη δεδομένης της αβεβαιότητας που εξακολουθεί να κυριαρχεί στην οικονομία και τη χώρα και την ανησυχία ότι η κατάσταση θα μπορούσε και πάλι να εκτροχιαστεί.

Σύμφωνα με έρευνα της Morgan Stanley στην Ελλάδα, το 80% όσων απέσυραν καταθέσεις το προηγούμενο διάστημα δεν τις έχουν επιστρέψει στο τραπεζικό σύστημα και το 93% από αυτούς δεν σκοπεύει να το κάνει. Σύμφωνα με την έρευνα, η εμπιστοσύνη των πολιτών στον τραπεζικό κλάδο παραμένει χαμηλή.

Το 62% αισθάνεται άβολα να προχωρήσει σε νέα κατάθεση στις τράπεζες, ποσοστό που αυξάνεται σταδιακά στις τρεις τελευταίες έρευνες του οίκου.

Από την έρευνα προκύπτει ότι η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους τρεις μήνες με μεγαλύτερη ένταση σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, ενώ περισσότεροι προβλέπουν συνέχιση της επιδείνωσης στο μέλλον.

Τα 2/3 όσων συμμετείχαν στην έρευνα σημειώνουν ότι έχουν ελάχιστα χρήματα στα τέλη κάθε μήνα, μετά και την κάλυψη των υποχρεώσεών τους, ενώ περίπου το 10% βασίζεται σε χρηματοδότηση για να πληρώσει τους λογαριασμούς.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.