Σάββατο, 3 Ιουνίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Πανεπιστημιακοί αντιτίθενται στην παρουσία αστυνομίας μέσα στα ιδρύματα

Μοιραστείτε το

Μεγάλος αριθμός πανεπιστημιακών εξέφρασε τον προβληματισμό του για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο προβλέπει την ίδρυση Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (04/02).

Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία Πανεπιστημακών «Όχι Αστυνομία στα Πανεπιστήμια», που διοργάνωσε την εκδήλωση, η σύσταση της ΟΠΠΙ στα ΑΕΙ, προσβάλλει την συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοδιοίκηση και αυτοτέλεια των πανεπιστημίων και αντιβαίνει στην ευρωπαϊκή ακαδημαϊκή παράδοση.

Ειδικότερα για το ζήτημα συνταγματικότητας του νομοσχεδίου, τοποθετήθηκε ο Μιχάλης Σταθόπουλος, επίτιμος καθηγητής και πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ, τονίζοντας ότι τα όσα προβλέπονται αντιβαίνουν στα άρθρα 16 (περί πλήρους αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ) και 25 (αρχή αναλογικότητας).

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατά τη συζήτηση εκφράστηκε και ο προβληματισμός σχετικά με τη χρονική στιγμή που κατατέθηκε το νομοσχέδιο, με την πανδημία να έχει προτάξει άλλα ζητήματα προς επίλυση σε ύψιστη προτεραιότητα. Ακόμη, τέθηκαν επί τάπητος σειρά από διατάξεις που χρήζουν αποσαφήνισης, όπως εάν θα υπάρχουν χώροι φύλαξης όπλων μέσα στους χώρους των ΑΕΙ, αν και οι αστυνομικοί δεν θα φέρουν οπλισμό, και το ποιος θα έχει την ευθύνη να δίνει άδειες παρουσίας στις πανεπιστημιακές εκδηλώσεις.

Επιπλέον, δεν αποσαφηνίζεται ποιος θα φέρει την ευθύνη σε περίπτωση υλικών ζημιών ή σωματικών βλαβών σε κάποια παρέμβαση της ΟΠΠΙ, αλλά και το πώς θα καλυφθεί το κόστος της εγκατάστασής της εξ αρχής, δεδομένης της υποχρηματοδότησης των ΑΕΙ εδώ και χρόνια. Για τους πανεπιστημιακούς, χρειάζεται αναμφίβολα πανεπιστημιακή φύλαξη, ωστόσο το νομοσχέδιο δεν κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

«Τα πανεπιστήμια πρέπει να μείνουν ανοικτά στην κοινωνία», τόνισε ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπύρος Κίντζιος. «Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση δείχνει την απαξίωσή της προς την πανεπιστημιακή κοινότητα», σχολίασε από την πλευρά της η Αλεξάνδρα Κορωναίου, κοσμήτορας Κοινωνικών Επιστημών Παντείου Πανεπιστημίου και επεσήμανε ότι ζητούμενο είναι να διαφυλαχθεί η συνοχή μέσα και έξω από το πανεπιστήμιο.

Κατά τη συζήτηση ακούστηκε και η αντίθετη άποψη, δια στόματος του πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος υποστήριξε ότι οι έννοιες της ελευθερίας και της ασφάλειας πάνε μαζί και ότι θα πρέπει να επιδιωχθούν συγκλίσεις και συνθέσεις απόψεων, προκειμένου η εφαρμογή του νόμου να φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα για τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Σημειώνεται ότι, η πρωτοβουλία πανεπιστημακών «Όχι Αστυνομία στα Πανεπιστήμια» έχει λάβει διεθνή υποστήριξη. Μέχρι στιγμής, 683 καθηγητές/καθηγήτριες πανεπιστημίων και ερευνητές/ερευνήτριες σε ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ευρώπης, της Αμερικής, της Αυστραλίας και της Ασίας έχουν υπογράψει κείμενο στήριξης της Πρωτοβουλίας ενάντια στο νομοσχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για τη σύσταση νέου σώματος ασφαλείας, της «Ομάδας Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων».

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.