Τρίτη, 16 Απριλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Ουκρανία: «Πολύ, πολύ σύντομα αναμένεται η ρωσική εισβολή» – Ηλθε η ώρα για κυρώσεις, λέει το Κίεβο

Μοιραστείτε το

Μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία φαίνεται τώρα να είναι «πολύ πιο πιθανή» και όλες οι ενδείξεις υποδηλώνουν ότι «αναμένεται πολύ, πολύ σύντομα», δήλωσε σήμερα, Κυριακή (20/2) Βρετανός υπουργός, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα.

«Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, μια επίθεση, μια εισβολή φαντάζει πολύ πιο πιθανή αλλά θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να προσπαθήσουμε να το αποτρέψουμε αυτό», δήλωσε ο Τζέιμς Κλέβερλι στο Sky News. «Ο,τι βλέπουμε υποδηλώνει πως μια εισβολή είναι πολύ, πολύ πιθανή και αναμένεται να γίνει πολύ, πολύ σύντομα».

Την ίδια ώρα η πόλη Ντόνετσκ εξακολουθεί να αναστατώνεται από συνεχείς εκρήξεις, χωρίς να είναι σαφές τι τις προκαλεί. Χαρακτηριστικά, πολλές εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα το πρωί στο κέντρο της ελεγχόμενης από αυτονομιστές πόλης στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με αυτήκοο μάρτυρα του Reuters.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, από την πλευρά του, δήλωσε σήμερα ότι ήρθε η ώρα η Δύση να εφαρμόσει τουλάχιστον τμήμα των κυρώσεων που έχει προετοιμάσει εις βάρος της Ρωσίας. «Πρέπει να σταματήσουν τη Ρωσία αυτή τη στιγμή. Βλέπουμε πως εξελίσσονται τα γεγονότα», είπε. Η δήλωση του Κουλέμπα ακολούθησε την ανακοίνωση της Ρωσίας και της Λευκορωσίας για παράταση των στρατιωτικών τους ασκήσεων κοντά στα ουκρανικά σύνορα με τους δυτικούς ηγέτες να προειδοποιούν για επικείμενη ρωσική εισβολή ενώ οι συγκρούσεις εντείνονται στην ανατολική Ουκρανία.

«Ηλθε η ώρα να δράσουμε. Λέω επισήμως ότι υπάρχουν όλοι οι λόγοι για την εφαρμογή τουλάχιστον τμήματος των κυρώσεων που έχουν προετοιμαστεί εις βάρος της Ρωσίας τώρα», είπε ο Κουλέμπα σε τηλεοπτική του ενημέρωση από τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Σαρλ Μισέλ: Θέλει το Κρεμλίνο τον διάλογο;

Οι χώρες της Δύσης δεν μπορούν να συνεχίζουν να τείνουν επ’ αόριστον «κλάδο ελαίας» ενώ η Ρωσία κλιμακώνει την ένταση κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων, δήλωσε σήμερα, Κυριακή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. «Το μεγάλο ερώτημα παραμένει: θέλει το Κρεμλίνο τον διάλογο;», ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια. «Δεν μπορούμε να προσφέρουμε επ’ αόριστον κλάδο ελαίας ενώ η Ρωσία πραγματοποιεί δοκιμές πυραύλων και συνεχίζει να συγκεντρώνει στρατεύματα», στα ουκρανικά σύνορα, πρόσθεσε.

Μπόρις Τζόνσον: Οι κυρώσεις σε περίπτωση εισβολής θα είναι πολύ σκληρές

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία μπορεί να επιδιώξουν να αποκόψουν την πρόσβαση ρωσικών εταιρειών σε αμερικανικά δολάρια και βρετανικές λίρες εάν το Κρεμλίνο δώσει εντολή για εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στο BBC. «Το σχέδιο που βλέπουμε είναι για κάτι που θα μπορούσε πραγματικά να είναι ο μεγαλύτερος πόλεμος στην Ευρώπη από το 1945, από την άποψη και μόνο της κλίμακας», δήλωσε ο Τζόνσον. «Ο κόσμος χρειάζεται να καταλάβει το κόστος σε ανθρώπινες ζωής που μπορεί να έχει ως επακόλουθο», είπε ο ίδιος.

Ο Τζόνσον είπε ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας στην περίπτωση εισβολής θα είναι πολύ πιο εκτεταμένες από όσα έχουν υπονοηθεί δημοσίως. Ο ίδιος είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ θα εμποδίσουν τις ρωσικές εταιρείες «να συναλλάσσονται σε λίρες και δολάρια» –μια κίνηση που σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό θα επιφέρει «πολύ πολύ σκληρό πλήγμα» με τον αντίκτυπό της, όπως μετέδωσε το BBC. Η Βρετανία έχει απειλήσει να εμποδίσει τις ρωσικές εταιρείες να αντλούν κεφάλαια στο Λονδίνο και να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τα περιουσιακά στοιχεία και το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.