Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Οργή νοσηλευτών: Δεν είμαστε πρωταγωνιστές σε ερωτική ταινία

Μοιραστείτε το

Σπίλωση της τιμής και της υπόληψης του κλάδου των νοσηλευτών καταλογίζει στην ανακοίνωσή της η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) στους δημιουργούς της προκλητικής διαφήμισης για την εθελοντική αιμοδοσία, όπως και στους εντολείς της, το υπουργείο Υγείας και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).

Οι εκπρόσωποι των νοσηλευτών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με υπόμνημα τους διαμαρτύρονται για την προσβολή και τον υποβιβασμό του Νοσηλευτικού Επαγγέλματος και ζητούν από όλους τους εμπλεκόμενους να απαγορευτεί το διαφημιστικό σποτ ή να κοπούν οι επίμαχες σκηνές αλλά και να επιβληθούν κυρώσεις στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.

Το δεδομένο πως ο εντολέας για τη δημιουργία του διαφημιστικού μηνύματος είναι  νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, που εποπτεύεται από το υπουργείου Υγείας εγείρει κατά την ΕΝΕ σοβαρά ζητήματα νομιμότητας.

Όπως καταγγέλλει παραβιάζονται τουλάχιστον πέντε άρθρα του Ελληνικού Κώδικα Διαφήμισης-Επικοινωνίας  (άρθρα 1, 2, 4  12, 23).

«Στο διαφημιστικό αυτό σποτ, από το λεπτό 00:36 ως το 01:16 εμφανίζεται ιατρός που πραγματοποιεί καρδιοπνευμονική ανάταξη- απινίδωση με την «αρωγή» δύο Νοσηλευτριών, με όλως προκλητική εμφάνιση, που έχουν μάλιστα προσκολληθεί στον ιατρό, τον θωπεύουν, τον απαλλάσσουν από το (περιττό) «βάρος» του στηθοσκοπίου και γενικώς τον κοιτούν με λάγνο ύφος, όλο υποσχέσεις για την «ανταμοιβή» που του αξίζει, λόγω του ότι έσωσε μια ανθρώπινη ζωή, ενώ εκείνος ήδη λύνει τη γραβάτα του. Η εμφάνιση των Νοσηλευτριών είναι όμοια με την εμφάνιση πρωταγωνιστριών ερωτικού περιεχομένου- ανοικτά τα πάνω κουμπιά της νοσηλευτικής ρόμπας, εσώρουχα σε κοινή θέα, κόκκινες γόβες, μαλλιά και μακιγιάζ έντονο κλπ- ενώ η αφήγηση με παρόμοιο ύφος και η αναφορά της φράσης «μπορεί να μην έγινες γιατρός, όπως σου έλεγε η μαμά», σε συνδυασμό με το γεμάτο φθόνο βλέμμα του πρωταγωνιστή, ολοκληρώνουν την εικόνα της φτήνιας και της χαμηλής αισθητικής» αναφέρεται στο υπόμνημα- καταγγελία της ΕΝΕ.

«Η ανωτέρω διαφήμιση αποτελεί κατάφωρη προσβολή του νοσηλευτικού επαγγέλματος, καθώς μεταδίδει ξεκάθαρα ένα απόλυτα σεξιστικό μήνυμα, υποβιβάζοντας τον επιστήμονα Νοσηλευτή και Νοσηλεύτρια σε πρωταγωνιστές ερωτικής ταινίας και αρμόδιο μόνο να κρατά το στηθοσκόπιο του ιατρού.  Η εμφάνιση και η όλη παρουσίαση των Νοσηλευτριών της διαφήμισης είναι όλως εξευτελιστική και προσβλητική και τα μηνύματα που μεταδίδονται στο κοινό μας θίγουν ανεπανόρθωτα» τονίζει η ΕΝΕ.

 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.