Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Οι σκληροί δίσκοι αποκαλύπτουν το καρτέλ που έστησαν οι τράπεζες

Μοιραστείτε το

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ

Το περιεχόμενο των σκληρών δίσκων που κατάσχεσε από τράπεζες η Επιτροπή Ανταγωνισμού στη διάρκεια καταδρομικής επιχείρησης που είχε γίνει τον Νοέμβριο του 2019, τεκμηριώνουν τη σύσταση καρτέλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της KONTRA NEWS η μέχρι τώρα έρευνα έχει αποκαλύψει στοιχεία – φωτιά για τις εναρμονισμένες πρακτικές που εφάρμοσαν κάποιοι τραπεζίτες με την έκδοση πιστωτικών καρτών, ανεβάζοντας τεχνητά τα επιτόκια.

Γι΄ αυτό η Επιτροπή Ανταγωνισμού καλεί τις τράπεζες να συνεργαστούν, προκειμένου να ολοκληρωθεί η έρευνα κάνοντας χρήση της διαδικασίας διευθέτησης, προκειμένου να αντιμετωπίσουν επιείκεια στα πρόστιμα και τις ποινικές συνέπειες.

Η έρευνα έχει καθυστερήσει εξαιτίας των επιπλοκών που προκάλεσε στην εύρυθμη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού το lockdown, αλλά θα ολοκληρωθεί και το πόρισμα θα δοθεί στη δημοσιότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες οι εμπλεκόμενοι στο καρτέλ.

Η έρευνα

Σε ενημέρωσή της για το επίμαχο ζήτημα η Επιτροπή Ανταγωνισμού μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Τον Νοέμβριο του 2019 στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού διενήργησαν αιφνιδιαστικούς ελέγχους, στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας και σε συνέχεια καταγγελιών, στις εγκαταστάσεις επιχειρήσεων και ενώσεων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τραπεζικό κλάδο. Οι έλεγχοι αφορούσαν ανησυχίες της Επιτροπής Ανταγωνισμού ότι οι ερευνώμενες επιχειρήσεις μπορεί να έχουν εμπλακεί σε αντί-ανταγωνιστικές πρακτικές οριζόντιας σύμπραξης ή πρακτικές αποκλεισμού στην παροχή τραπεζικών υπηρεσιών και υπηρεσιών πληρωμών κατά παράβαση των διατάξεων του Ν. 3959/2011 για την προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού, καθώς και των άρθρων 101 και 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ). Οι αιφνιδιαστικοί αυτοί  έλεγχοι αποτέλεσαν ένα προκαταρκτικό βήμα διερεύνησης τυχόν αντί-ανταγωνιστικών πρακτικών.

Στο χρονικό διάστημα από την ολοκλήρωση των αιφνιδιαστικών ελέγχων και έως σήμερα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού μεταξύ άλλων προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για την αποσφράγιση των σκληρών δίσκων που συνελέγησαν προκειμένου εν συνεχεία να εκκινήσει η επεξεργασία και ανάλυσή τους,  διαδικασία η οποία έχει καθυστερήσει λόγω των περιοριστικών μέτρων που υπεβλήθησαν εξαιτίας της πανδημίας του ιού COVID 19 και διαφόρων διαδικαστικού περιεχομένου ενστάσεων που έχουν τεθεί από τα μέρη.

Η συνέχιση και ολοκλήρωση της ερευνών σε εύλογο χρόνο ήταν και παραμένει προτεραιότητα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Προς το σκοπό αυτό, η Επιτροπή Ανταγωνισμού επένδυσε και συνεχίζει να επενδύει στην ενίσχυση των ανθρώπινων πόρων της, αλλά και των τεχνολογικών της μέσων, επενδύοντας στη χρήση καινοτόμων συστημάτων λογισμικού που επιτρέπουν τον ευχερέστερο εντοπισμό και τις διασταυρώσεις στοιχείων.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού σέβεται πλήρως τα δικαιώματα των ερευνώμενων επιχειρήσεων σε κάθε στάδιο της διαδικασίας της.  Προσβλέπει δε στη συνεχιζόμενη θεσμική συνεργασία με τις ερευνώμενες επιχειρήσεις προκειμένου να ολοκληρωθεί η προκαταρκτική διαδικασία και να συνεχιστεί η επεξεργασία και ανάλυση του αποδεικτικού υλικού,  ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού και να εκδοθούν  τα συμπεράσματα των ως άνω ερευνών.

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει ορισμένη προθεσμία για την ολοκλήρωση μίας υπόθεσης. Ο χρόνος ολοκλήρωσης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, περιλαμβανομένης της πολυπλοκότητας της υπόθεσης και ειδικά την έκταση στην οποία οι ερευνώμενες επιχειρήσεις συνεργάζονται και την άσκηση των δικαιωμάτων άμυνας.  Σε κάθε περίπτωση, η Επιτροπή έχει στόχο να ολοκληρώσει τις έρευνές της μέσα στα χρονικά πλαίσια που συνήθως αναμένονται για τη συγκεκριμένης πολυπλοκότητας κατηγορία υπόθεσης, σύμφωνα με τις διεθνείς καλές πρακτικές».

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.