Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Οι Ρώσοι επιλέγουν Ελλάδα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές

Μοιραστείτε το

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣΔΟΚΑ ΝΑ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΕΙ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ                 

Την Ελλάδα επιλέγουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές οι Ρώσοι. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ελληνικό προξενείο στη Μόσχα, πολλοί είναι οι Ρώσοι πολίτες που έχουν επιλέξει να κάνουν διακοπές στη χώρα μας φέτος το καλοκαίρι.

Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στη στελέχωση των προξενικών μας αρχών στη Ρωσία και η εξ’ αυτού αδυναμία έκδοσης μεγαλύτερου αριθμού θεωρήσεων εισόδου φαίνεται ότι στερούν αυτή τη στιγμή… πολύτιμους -για τον ελληνικό τουρισμό- επισκέπτες από τη Ρωσία, παρά τη μεγάλη ζήτηση και το ενδιαφέρον που υπάρχει εφέτος για τη χώρα μας.

Το υπουργείο Τουρισμού, προσδοκά σχεδόν να διπλασιάσει τον αριθμό των Ρώσων τουριστών εφέτος στο 1 εκατομμύριο επισκέπτες (από 510 χιλιάδες πέρυσι), προσδοκία την οποία ενισχύει και η αύξηση, κατά 30,6%, στις θεωρήσεις βίζα του πρώτου τριμήνου του 2016 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

«Με αυτούς τους ρυθμούς μπορούμε πραγματικά να επιτύχουμε τον στόχο του 1 εκατομμύριων επισκεπτών», ανέφερε χαρακτηριστικά η Έλενα Κουντουρά την περασμένη εβδομάδα, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι ελληνικές προξενικές αρχές θα μπορούν να ανταποκριθούν στον αυξημένο όγκο των αιτημάτων που παρατηρείται ήδη από τις προηγούμενες ημέρες και θα συνεχισθεί με ακόμη μεγαλύτερη ένταση στις επόμενες εβδομάδες.

Τι λέει το υπουργείο Εξωτερικών

Μάλιστα, ακριβώς αυτός ο αυξημένος όγκος των αιτήσεων στάθηκε αφορμή για τις φωτογραφίες με τις ουρές έξω από τα κέντρα υποβολής αιτημάτων που έκαναν το γύρο του διαδικτύου, με το υπουργείο Εξωτερικών να σπεύδει με σχετική ανακοίνωσή του σε διευκρινίσεις.

Το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι οι φωτογραφίες με το μεγάλο αριθμό αιτούντων, ήταν έξω από το ένα εκ των δύο ιδιωτικών Κέντρων Υποβολής Αιτημάτων που λειτουργούν στη Μόσχα και υποστηρίζει ότι, εδώ και μήνες, εφαρμόζει συστηματικό σχέδιο με σκοπό την ενίσχυση των Προξενικών μας Αρχών (σε Ρωσία, Τουρκία, Κίνα, Ουκρανία, Ιράν και άλλες χώρες) ενόψει της υιοθέτησης από όλα τα κράτη-μέλη του χώρου Σένγκεν ενός αναβαθμισμένου και ασφαλέστερου συστήματος παροχής θεωρήσεων.

«Κεντρική θέση στον προγραμματισμό του Υπουργείου Εξωτερικών είχαν οι τρεις Προξενικές μας Αρχές στη Ρωσία (Γενικά Προξενεία Μόσχας, Αγίας Πετρούπολης, Νοβοροσίσκ), καθώς φέτος υπάρχει προσδοκία αυξημένης τουριστικής κίνησης από τη Ρωσία. Ιδιαίτερα το Γενικό Προξενείο Μόσχας έχει ήδη ενισχυθεί με 8 εκπαιδευμένους υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών, επιπροσθέτως των εκεί υπηρετούντων, ενώ θα αποσπασθούν 15 ακόμα υπάλληλοι του Υπουργείου Προστασίας Πολίτη το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και άλλοι 15 έως το τέλος Μαΐου.

Έχουν, επιπλέον, προβλεφθεί 55 θέσεις εποχικών υπαλλήλων που θα προσληφθούν επιτοπίως (ήτοι τα 2/3 των συνολικά 84 εποχικών που τοποθετούνται σε όλες τις Προξενικές Αρχές της χώρας στο εξωτερικό).

Οι πρώτοι 10 εξ αυτών θα προσληφθούν τις επόμενες μέρες, ενώ οι προσλήψεις στη συγκεκριμένη κατηγορία θα συνεχιστούν στο ρυθμό που κρίνεται απαραίτητος από την ίδια την Προξενική μας Αρχή, στην οποία έχει δοθεί οδηγία για διαρκή εκτίμηση της κατάστασης.

Επίσης, από τα μέσα Απριλίου έχουν αυξηθεί οι σταθμοί εργασίας για την έκδοση των θεωρήσεων από 32 σε 47 και έχει επεκταθεί το κέντρο θεωρήσεων σε δύο ορόφους, ενώ είναι σε εξέλιξη προμήθεια και εγκατάσταση 30 επιπρόσθετων σταθμών εργασίας έως τις αρχές Ιουνίου».

Το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει επιπλέον ότι από 20 Κέντρα Υποβολής Αιτημάτων που λειτουργούσαν τον Δεκέμβριο του 2015, πλέον λειτουργούν 28 σε όλη τη Ρωσία και προγραμματίζεται περαιτέρω αύξηση του αριθμού τους.

«Τέλος, αναβαθμίστηκε ο απαραίτητος τεχνολογικός και υποστηρικτικός εξοπλισμός (γραμμές μεταφοράς δεδομένων, γκισέ επισκεπτών κλπ.), ενώ συνεχίζεται η αναβάθμιση του λογισμικού έκδοσης θεωρήσεων, εξέλιξη που θα επιτρέψει τη δραστική συντόμευση του χρόνου επεξεργασίας κάθε αίτησης.

Με αυτές τις ενέργειες, και όσες άλλες κριθούν απαραίτητες στην πορεία, το Υπουργείο Εξωτερικών στηρίζει έγκαιρα και αποτελεσματικά τις Προξενικές Αρχές, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ενδιαφερόμενοι να επισκεφθούν τη χώρα τουρίστες και να επωφεληθεί η εθνική οικονομία.

Στόχος είναι οι προξενικές μας Αρχές να εξακολουθήσουν να εκδίδουν θεωρήσεις εντός του προβλεπόμενου από το νόμο χρονικού ορίου, ήτοι 10 ημέρες. Σε καμία περίπτωση δεν έχει υπάρξει υπέρβαση του ορίου αυτού, ενώ φυσικά καταβάλλεται προσπάθεια οι θεωρήσεις να χορηγούνται το συντομότερο δυνατόν.

Το Γενικό Προξενείο της Μόσχας έχει ζητήσει από τα τουριστικά πρακτορεία να εξασφαλίζουν την έγκαιρη υποβολή αιτήματος εκ μέρους των ταξιδιωτών, ενώ σε γνώση του Γενικού Προξενείου δεν έχει περιέλθει απολύτως καμία «ακύρωση» πτήσης ή έστω ταξιδιού μεμονωμένου τουρίστα λόγω καθυστέρησης στην έκδοση θεώρησης.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.