Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Οι προτάσεις της Φ. Γεννηματα για την αποκατάσταση της αγοράς

Μοιραστείτε το

Πέντε προτάσεις, για την αντιμετώπιση των άμεσων συνεπειών των capital controls, προτείνει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, μετά την ολοκλήρωση των επαφών της με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων.

Συγκεκριμένα, η κ. Γεννηματά ζητεί άμεσα να προχωρήσει η εξής πρόταση του ΠΑΣΟΚ: «Ακάλυπτες επιταγές, απλήρωτες κατά την λήξη τους, συναλλαγματικές και γραμμάτια σε διαταγή, των οποίων η έκδοση/λήξη τους είναι μέχρι τις 31/10/2015, εφόσον εξοφληθούν μέχρι τις 31/12/12015, δεν αναγγέλλονται και κατά συνέπεια δεν καταχωρούνται σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, που λειτουργούν για λογαριασμό των Τραπεζών».

Επισημαίνει επίσης ότι σε αυτή την κρίσιμη φάση πρέπει να βοηθηθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις να σταθούν όρθιες. «Να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν για την επιβίωσή τους και την διασφάλιση της απασχόλησης των εργαζομένων σ’ αυτές», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάνει τις εξής προτάσεις προς τους φορείς της αγοράς:

1. Επιτάχυνση διαδικασιών για τις εισαγωγές
Το ΠΑΣΟΚ προτείνει να επιταχυνθούν με διαδικασίες express οι εγκρίσεις, χωρίς διαχωρισμούς μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων και να τηρηθούν οι χρονικές προτεραιότητες. Τονίζει επίσης να επιτραπεί η ελεύθερη εισαγωγή για εμπορεύματα μέχρι 100.000 ευρώ, με έμβασμα από λογαριασμούς όψεως που ήδη διαθέτουν τα απαραίτητα κονδύλια.

2. Πληρωμή φόρων μέσω πιστωτικών καρτών
Ζητεί να επανέλθει η δυνατότητα πληρωμής μέσω πιστωτικής κάρτας όλων των φόρων που βαρύνουν φυσικά και νομικά πρόσωπα.

3. Διεθνής μεταφορές
Ζητεί να επιτραπεί σε οδηγούς φορτηγών διεθνών μεταφορών, η χορήγηση ενός ποσού (2.000-3.000 ευρώ) για κάθε ταξίδι, ώστε να καλύπτονται όλα τα αναγκαία έξοδα τους.

4. Επιβαρύνσεις εισαγωγών που τρίτες χώρες
Για τις εισαγωγές από τρίτες χώρες, το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι πρέπει να καταβληθούν σημαντικά ποσά προκειμένου να πληρωθούν ο ΦΠΑ και τα έξοδα εκτελωνισμού. Επειδή αυτά τα ποσά δεν δίδονται από τις τράπεζες, χιλιάδες containers με εμπορεύματα παραμένουν στα λιμάνια.
Το ΠΑΣΟΚ προτείνει γι’ αυτές τις περιπτώσεις να προωθηθεί ρύθμιση ώστε να μην πληρώνονται σταλίες για το δίμηνο που συνεχίζονται τα ασφυκτικά capital controls.

5. Ρυθμίσεις οφειλών
Πολλές επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις για οφειλές στο Δημόσιο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία, καθυστερούν δόσεις λόγω των capital controls. Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει πως πρέπει λόγω τον έκτακτων συνθηκών για περιπτώσεις μικρών καθυστερήσεων (ως 2 μήνες) να ληφθεί μέριμνα, ώστε να μην εκπίπτουν οι επιχειρήσεις αυτές από την ρύθμιση που έχουν κάνει.
«Με την άμεση εφαρμογή των σημερινών προτάσεών μας, θα έχουμε μια σημαντική “ανακούφιση” στην αγορά, ώστε να υπάρξει και το αναγκαίο διάστημα για τις ευρύτερες κινήσεις. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση και οι τράπεζες, κατανοώντας το μέγεθος των προβλημάτων, θα ανταποκριθούν το ταχύτερο στις προτάσεις μας», τονίζει η κ. Γεννηματά.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.