Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Οι πάγοι που λιώνουν μπορεί να απελευθερώσουν αρχαίους ιούς!

Μοιραστείτε το

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να απελευθερώσει αρχαία βακτηρίδια, ιούς και μύκητες από τους παγετώνες. Εάν συμβεί αυτό, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να εκτεθούν σε ασθένειες που δεν γνωρίζουν, εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Αυτό συνέβη πέρυσι σε ένα απομακρυσμένο τμήμα της Σιβηρίας στην Αρκτική. Όπως αναφέρει το BBC, ένα εξαιρετικά ζεστό καλοκαίρι το 2016 έλιωσε ένα κομμάτι πάγου αποκαλύπτοντας έναν τάρανδο μολυσμένο με άνθρακα πριν από περίπου 75 χρόνια.

“Οι παγετώνες κρατούν στο εσωτερικό τους, που είναι σκοτεινό και παγωμένο, τα μικρόβια”, δήλωσε στο BBC ο εξελικτικός βιολόγος Jean-Michel Claverie από το Πανεπιστήμιο Aix-Marseille στη Γαλλία. “Οι παθογόνοι ιοί, που μπορούν να μολύνουν ανθρώπους ή ζώα, διατηρούνται στον πάγο που όταν λιώσει απελευθερώνονται και ενδέχεται να προκαλέσουν παγκόσμιες επιδημίες όπως έχει γίνει και στο παρελθόν”, συμπληρώνει.

Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο μελετούν εδώ και χρόνια τους πάγους της Αρκτικής και της Ανταρκτικής, ανακαλύπτοντας μάλιστα τον ιό της γρίπης της Ισπανίας το 1918, ο οποίος σκότωσε 20 έως 40 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Μια μελέτη του 2009 αποκάλυψε DNA από σχεδόν 10.000 είδη ιών στους πάγους, συμπεριλαμβανομένων πολλών που δεν είχαν εντοπιστεί προηγουμένως από τους επιστήμονες. “Πολλοί ιοί δεν θα παραμείνουν βιώσιμοι μετά την κατάψυξη, αλλά άλλοι είναι πιο προσαρμόσιμοι. Για παράδειγμα, η γρίπη έχει ιδιότητες που της επιτρέπουν να επιβιώσει στον πάγο και να μεταφερθεί μεταξύ ζώων και ανθρώπων μόλις απελευθερωθεί”, είπε ο Jean-Michel Claverie.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.